Izdots kompaktdisks "Mūzika kabatā"!

Izdots kompaktdisks "Mūzika kabatā"!

18. Jun 2012, 17:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izdevniecībā Upe tuviem un tāliem, sadarbībā ar animācijas filmu studijas DAUKA režisoriem Rozi Stiebru un Ansi Bērziņu, izdots kompaktdisks MŪZIKA KABATĀ. Jaunais darbs ietver animācijas filmu studijas Dauka filmu oriģinālmūzikas izlasi.

 

Roze Stiebra un Ansis Bērziņš savu radošo mūžu veltījuši latviešu animācijas filmu mākslas radīšanai. Katrā latviešu ģimenē pazīst Fantadroma kaķi, Zaķīšu pirtiņas iemītniekus, un ar smeldzīgu nostaļģiju atceras šūpuļdziesmiņu Miedziņš nāk. Režisori devuši dzīvību Raiņa, Aspazijas, Viļa Plūdoņa, Ojāra Vācieša, Māra Čaklā, Pētera Brūvera, Ineses Zanderes un daudzu citu latviešu autoru darbu varoņiem. Šoreiz jaunajā darbā galvenā uzmanība pievērsta nevis attēlam, bet skaņai, jo abu režisoru radīto filmu neatdalāma vērtība ir speciāli tām komponēta oriģinālmūzika.

 

Roze Stiebra izdevumam līdzi dod šādus ceļavārdus : Pasaule ir skaņu pilna. Viss, kas radies vai zudis, vai ari vēl nāks, viss skan. Skaņa rodas pirmā un izgaist pēdējā. Radusies visdziļākajā, vistālākajā apziņas telpā, pašā klusuma viducī kā vistīrākā, vispatiesākā esamības zīme, tā skanot rada pilnības, laimes un bezgalības neatvairāmo pievilcību. Ne velti bieži vien filmas kvalitātes rādītājs ir tieši laba mūzika. Un kas tad ir laba filmas mūzika? Vai tā nav patiesā, dziļā esamības lieciniece, kas savienojumā ar attēlu rada to ticamības pakāpi, kas izvirza filmas mākslu īpašā pakāpē? Un tomēr. Kāpēc tieši filmu mūzikai piemīt pievilcība, kas, gadiem ejot, ne tikai nemazinās, bet bieži vien pieaug?

 

Varbūt tieši attēls būs tas, kas padara šo mūziku tik vienreizēju un neatkārtojamu. Īpaši jau zīmētajā filmā, kurā vizuālās impresijas ir pirmsākums visam, kas nāks pēc tam. Tikai vēlāk, jau gadiem ritot, šīs divas stihijas, attēls un skaņa, parādās katra atsevišķi. Sākumā tās ir nešķiramas, kur attēls ir primārs, galvenais ierosmes un jēgas nesējs, tikpat suģestējošs, bezgalīgs, mūžīgi mainīgs un atminējumu alkstošs. Bet abu savienojumā rodas tā jaunā kvalitāte, ko vēlāk nosauc par filmas mūziku.

 

Nu mūzika, kas tapusi daudzu gadu garumā, savērta kā pērlītes garā virtenē dodas pasaulē, iztēlē nesot līdzi arī to vizuālo daļu, kas reiz savienojusies, vienmēr būs kopā. Lai skan!

 

Kabatā varēsim atrast mūziku gan no 1971. gadā tapušajiem Pieciem kaķiem (komponists Ivars Vīgners), gan no jau leģendārajām filmām Zelta sietiņš, Zaķīšu pirtiņa, Kabata, Laimes lācis, šūpuļdziesmu Miedziņš nāk (Imants Kalniņš), gan jaunākām – Fantadroms( Andris Grīnbergs un Igo), Sēd uz sliekšņa pasaciņa, Skatāmpanti, Ness un Nesija (Zigmars Liepiņš), kā arī no pavisam nesenās – Dzeguze un viņas 12 vīri (Mārtiņš Brauns).

 

Arī žanriski Kabata ir raiba kā pupa – te labi sadzīvo gan Iļģu izlolotā tautas dziesma no Man vienai māsiņai, gan nopietnas pārdomas rosinošie Bruņurupuči (Pēteris Vasks) un Zaļā pasaka (Imants Zemzaris), gan visa labā himna no Kaķīša dzirnavām (Uģis Prauliņš), gan Valta Pūces komponētie Neparastie rīdzinieki, Desas piedzīvojumi un veltījums Mārim Čaklajam Pirms aizmieg ūdeņi visi. Kopā ar visiem maršē arī Niknie lapsēni (Juris Kulakovs), dej Ķekatdancis, lēnīgi ieaijā Miega vilcieniņš (Ingus Baušķenieks).

 

Lielu Paldies darba veidotāji saka skaņu režisoram Ungaram Savickim, kurš spējis restaurēt un padarīt klausāmus pat 40gadīgus ierakstus, kā arī tādus, kuru kvalitāte laika gaitā stipri cietusi. Atgādinām, ka ierakstā dzirdama tikai filmu oriģinālmūzika, tieši tāda, kādu to dzirdam un redzam kopā ar attēlu.

 

 Kompaktdisku pavadīs arī pasta atklātnīšu komplekts ar katras filmiņas kadra attēlu. Tas būs aicinājums atcerēties savus senos draugus un sūtīt viņiem laba vēlējumus.

 

 CD Mūzika kabatā no 1. septembra pieejams mūzikas ierakstu un grāmatu tirdzniecības vietās visā Latvijā.