Dejošana kā daudzpusēja attīstības veicinātāja

Dejošana kā daudzpusēja attīstības veicinātāja

26. Sep 2010, 13:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau sen vairs nav noslēpums, ka mūzikai ir liela nozīme mazuļa attīstībā, arī ritma izjūta un kustības mūzikas pavadījumā ir ļoti svarīgas. Katra mamma noteikti apgalvos – manam bērnam ļoti patīk dejot. Tā visticamāk arī ir, taču, lai saprastu vai bērnam patiesi piemīt dejošanas talants, ir vērts pamēģināt iejusties kādā deju kolektīvā.

 

Dejošana ir ne tikai sava talanta attīstīšana un iespēja gozēties uz lielas, skaistas skatuves, arī bērna veselībai tā nāk tikai par labu.

 

Kā stāsta Tautas deju ansambļa „Dzintariņš” vadītāja Olga Freiberga, dejošana palīdz norūdīties. Bērni ir izturīgi, viņi retāk slimo, jo viņi nepārtraukti kustas-  vidēji mēģinājumi notiek 3 reizes nedēļā, bet tad, kad koncertu sezona, pamatsastāvi vingrinās pat 5 reizes nedēļā. „Noteikti jādara viss ar pilnu atdevi, jo ar puskāju jeb 50% nevar izdarīt un vienmēr viss jādara par 100%. Tāpat tas ir arī mācībās,” atzīmē Olga Freiberga.

 

Arī mums ir jābūt izturīgiem, ja bērns dejo deju kolektīvā, jo nedrīkst kavēt nodarbības, visa sava dzīve ir jāorganizē par labu bērna aktivitātēm.

 

Pirms mazo vest uz deju nodarbībām ir jābūt pārliecinātiem, ka mēs patiesi to vēlamies, jo mums būs savs mazais jāuztic citu cilvēku stingrai audzināšanai. TDA „Dzintariņš” vadītāja atzīst: „Māmiņām tas ir varoņdarbs, sevišķi jaunām māmiņām, kurām līdz šim bērns, bijis vislabākais, bet te pēkšņi viņi atbrauc un te ir pilns ar tādiem bērniem, no kuriem ikviens ir personība. Aizveras durvis un vecāku lielās personības paliek ar mums, pedagogiem.”

 

Māmiņas novērtē skolotāju lielo darbu un saka, ka bērns kļuvuši atvērtāki un viņām ir vieglāk ikdienā tikt galā ar mazajiem.

 

Annas māmiņa Inese: „Vismaz pēc Annas es skatos, viņa ir palikusi drošāka, var jau uzstāties bērnudārzā un visādos lielākos pasākumos. Kas ir ļoti pozitīvi, viņa ir iemācījusies būt disciplinēta.”

 

Annijas un Marka māmiņa Nadīna: „Jā, es arī varētu piekrist. Pirms mēs atnācām bija drusku bail kā tas būs, zinot, kāda šeit ir disciplīna un kārtība, jo, kā jau pirmajam bērnam, tika atļauts viss.  Bet man liekas, ka diezgan labi.”

 

„Ceļš uz Kautkuriju”

 

Jau drīzumā - 9. janvārī mazajiem dejotājiem būs liels pārbaudījums, jo daudzi no viņiem uz skatuves kāps pirmo reizi. Bērni iejutīsies dažādos tēlos uzvedumā „Ceļš uz Kautkuriju”, kurš notiks Kongresu namā.

 

Uzveduma pamatā ir Raimonda Paula mūzika, Olgas Freibergas, Sanitas Misikas, Guntas Rudenes un Vladimira Dondukova  horeogrāfija un Svetlanas Rudzītes režija.

 

Jaunajā koncertuzvedumā piedalās visi Tautas deju ansambļa „Dzintariņš” dalībnieki vecumā no 2 līdz 18 gadiem. Dejotāji izdejos R.Paula apkopotās mūzikas no pazīstamām leļļu izrādēm bērniem: „Noslēpumainais Hipopotams”, „Velniņi”, „Ginjols Parīzē”, „Kaķīša dzirnaviņas”, „Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta”, „Leļļu koncerts” u.c..

 

Uzveduma sižets:  Bērni dodas uz teātri skatīties izrādi, kurā dejojošie bērni pārtop par dažādiem pasaku tēliem - kaķiem, suņiem, taureņiem, nīlzirdziņiem, velniem, laupītājiem, policistiem, u.c.. Uzveduma laikā teicējs – slavenā aktrise Baiba Indriksone – pirms katra priekšnesuma izstāsta pasaku, kura tiks izdejota.

 

Dziesmas iedziedājuši Latvijā populāri dziedātāji – Intars Busulis, Ance Krauze, Normunds Rutulis, Andris Ērglis, Amber, VA „Dzeguzīte” un citi.

 

Speciāli šim uzvedumam ar vecāku atbalstu ir tapuši jauni, koši tērpi un daudzi interesanti deju rekvizīti.

 

„Mēs gribējām veidot tādu tīri bērnišķīgu izrādi, jo pēdējā laikā arī multenēs ir tā nepārtrauktā šaušana, sarunas ar bērnu par naudu. Man gribas, lai viņi redz sunīšus, kaķīšus un lai viņi ir bērni, lai viņi ilgāk ir bērni,” par gaidāmo izrādi stāsta Olga Freiberga.

03. Jan 2011, 11:45

Es gan domāju, ka talantam jābūt. Man jau bērnudārza muzikālā audzinātāja pateica, ka no manis dziedātāja varot sanākt, bet dejotāja - nekad 😃 Pārāk lācīga un stīva esmu.