Padoms: kā rakstīt blogu, lai citiem ir interesanti?

Padoms: kā rakstīt blogu, lai citiem ir interesanti?

14. Dec 2012, 12:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Es nemāku blogot. Man nesanāks! Manus blogus neviens nelasa! Nekomentē... Tad jau laikam nemāku blogot interesanti.. Tās ir tipiskākās šaubas, kuras māc iesācēju blogošanas pasaulē. Labā ziņa - visus šos mītus var gāzt! Tikai Māmiņu Klubā iespējams uzzināt, kā uzlabot savas blogošanas prasmes. Šoreiz par to, kā blogot, lai citiem ir interesanti?

Tāda viena likuma, kā blogot pareizi, nemaz nav! Jo, lai arī kādā stilā tu izvēlētos blogot, viss būs pareizi. Bet ir daži knifiņi, kuros padalos, lai tevi blogošana Māmiņu Klubā īpaši aizrautu.

1. Cik vien iespējams, blogo bez gramatikas kļūdām. Protams, protams, saprotam, ka reizi pa reizei kāda kļūda ieviešas un kļūdas savos tekstos ir sevišķi grūti atrast (mūsu rakstos jau droši vien arī pa kļūdiņai kādreiz atrodi), bet raksti ar garumzīmēm, punktiem, komatiem. Atstarpēm starp vārdiem un teikumiem. Mūsdienu lasītājs ir diezgan piekasīgs. Viņš meklē kvalitāti. Jā,Māmiņu Kluba redakcija reizēm ielabo kļūdas, kuras redz iesūtītajos tekstos, bet neuzņemas korektoru funkciju. 

2. Gluži kā skolā rakstot domrakstu, ievēro principu - ievads, iztirzājums, nobeigums. Žurnālistikā ievadu sauc par līdu (tā rakstīšanas principus apgūsim kādā citā padomu stundiņā). 

3. Izlem, kāda tipa blogu tu rakstīsi. Ir dažādu veidu blogi, bet Māmiņu Klubs izceļ biežāk sastopamos: praktiskie (tajā soli pa solim atklāj, kā kaut ko izdarīt. Piemēram, kā uztaisīt receptes, rotiņas, dekupāžas darbiņus), emocionālie (tajos dalāmies savos priekos, bēdās un pārdomās), piedzīvojumu (ceļojumu, netipiski notikumi), izzinošie (tendences, vēsture, kaut kā jauna paziņošana) un izklaidējošie, piemēram, recenzijas par pasākumiem,kurus esi apmeklējusi).

4. Kad esi izvēlējusies, kāda veida blogs tev būs, sāc brīvā tekstā rakstīt savu domu. Pirmajiem trīs teikumiem ir jābūt ievilinošiem. Tādiem, lai izlasot, gribas lasīt turpinājumu... Jo vairāk emocijas un savas personīgās sajūtas atklāsi blogā (arī izzinošā), jo interesantāks un personīgāks tas šķitīs lasītājam. 

5. Rakstot blogu, iemācies iztikt bez liekvārdībām un vispārzināmām frāzēm. Tas ir viens no grūtākajiem knifiņiem, kuru, protams, apgūst ar laiku, bet nekas nav neiespējami, vai ne? Blogs nevar būt pārāk garš un nevar būt arī pārāk īss. Optimāls izmērs - no pus A 4 lapas līdz A 4 lapai (datorrakstā). Reizēm var nopublicēt arī ko garāku, bet tikai tad, ja stāsts tiešām ir elpu aizraujošs.

6. Lai raisītos pēc bloga izlasīšanas diskusija, Māmiņu Klubā parasti uzdodam kādu jautājumu. To, protams, var pievienot arī redakcija, bet kādēļ gan uz sarunu neaizināt tev pašai? Tu taču labāk zini, par ko pēc bloga izlasīšanas vēlies parunāt, vai ne?

7. Kam jābūt blogā, lai to būtu interesanti lasīt? Uz šo jautājumu ir visgrūtāk atbildēt, jo interesantums ir ļoti subjektīva lieta. Kas vienam interesē, otram - ne visai. Tomēr atceries, vienmēr ir interesanti uzzināt kaut ko jaunu, nebijušu, paskatīties uz kādu notikumu no pavisam citas puses. Mūsu ieteikums - kad uzraksti blogu, pārlasi to un godīgi pati sev atbildi uz jautājumu - ja nebūtu piedalījusies konkrētajā situācijā, vai tu caur šo blogu uzzinātu ko jaunu? Ja atbilde ir jā, interesantuma testu esi izturējusi un gaidām Tavu blogu!

Māmiņu Klubs

Kā pievienot blogu? Skaties fotopadomu soli pa solim šeit!

annijalise annijalise 09. Feb 2013, 18:51

tā kā esmu jau ne vienu vien rakstu jums MK iesniegusi, un tas ir citiem paticis, tad nu apzinos, ka laikam der, tas ko daru.
es cenšos. lai tie nav nejauki lasāmi, jo mani tracina, ja rakstītāja izsakās rupji, kaut vai vārda vīrieši raksta vārdu - veči, vai īsāk sakot- karoče.
vienkārši patīk lasīt tekstus kuros ir redzama cieņa pret lasītājiem.

annijalise annijalise 09. Feb 2013, 18:47 bebis

arī es esmu zemā asinspiediena īpašniece, nēsājot mazuli zem sirds vienalga izdzēru savu iecienīto, un būtībā obligāto rīta kafijas krūzi, no pupiņām svaigi maltām.
un nekādu problēmu nebija.
būtībā par šo lietu tev jārunā ir ar savu ārsti, ģimenes ārsti varbūt biežāk apciemo.

aab aab 14. Dec 2012, 13:20

es piekritīšu par gramatiku. lai neviena neuztver personiski, taču nereti sanāk lasīt tekstus, kur komatu nav, ir daudz vārdu kļūdas un nemaz nerunājot par stila kļūdām! komati ir jāliek pārdomāti, jo to ieliekot nevietā, rodas teikums ar pilnīgi citu jēgu.
es neesmu filologs, bet man jau no skolas laikiem ļoti acīs lec (tiešām LEC) kļūdas tekstos! 😃 es pat nezinu kāpēc, bet visu pamanu 😃

lai mums visām izdodas! 😀