Nākamgad plāno paredzēt vairāk naudas bērnu stāvokļa uzlabošanai valstī

Nākamgad plāno paredzēt vairāk naudas bērnu stāvokļa uzlabošanai valstī

27. Mar 2013, 09:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz 15.maijam septiņām ministrijām jāsagatavo un jāiesniedz Labklājības ministrijā (LM) priekšlikumi bērnu stāvokļa uzlabošanai Latvijā, tam arī paredzot līdzekļus valsts budžetā 2014.gadam un 2015.gadam.

Kā aģentūru LETA informēja LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Lauris Neikens, sākotnēji bija paredzēts, ka priekšlikumus ministrijas iesniegs līdz 15.martam, bet termiņš pagarināts līdz 15.maijam, lai dotu ministrijām pietiekamu laiku konkrētu ierosinājumu sagatavošanai un aprēķinu veikšanai.

Priekšlikumi bērnu stāvokļa uzlabošanai Latvijā ir jāsagatavo ne tikai LM, bet arī Satiksmes ministrijai (SM), Tieslietu ministrijai (TM), Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), Iekšlietu ministrijai (IeM) un Veselības ministrijai (VM).

Visi ierosinājumi jāplāno, balstoties uz pārskatā par bērnu stāvokli Latvijā 2011.gadā identificētajām problēmām. Neikens gan sacīja, ka patlaban ar ministrijām tiek precizētas problēmas, par kurām tām būs jāsniedz redzējums to risināšanai.

SM, visdrīzāk, būs jāvērtē jautājumi saistībā ar bērniem, kuri cietuši ceļu satiksmes negadījumos, kā arī jāapskata jautājums par apdraudējuma risku tiešsaistē. LM būs jāvērtē ārpusģimenes aprūpe, bet TM jāpievēršas jautājumam par seksuāli noziedzīgiem nodarījumiem, kā arī jautājumam par tiesu psihiatrijas un psiholoģijas ekspertīzi no vardarbības cietušajiem bērniem.

Arī VARAM risinās jautājumu par apdraudējuma risku tiešsaistē, tāpat kā problēmas identificētas pirmsskolas izglītībā un pašvaldību profilakses darbā ar bērniem. Risinājumus problēmām izglītības nozarē meklēs arī IZM. Tai būs jāapskata jautājumi par otrgadniecību un skolas neapmeklēšanu, par bērniem ar speciālām vajadzībām, vardarbību vienaudžu vidū un citiem jautājumiem.

Daudz risināmu jautājumu būs arī IeM - nepilngadīgo noziedzība, klaiņošana, audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi, fiziska un emocionāla vardarbība, profilaktiskā uzskaite un citi.

Atbildīgs uzdevums būs arī VM, kurai būs jāpiedāvā risinājumi bērnu veselības uzlabošanai Latvijā.

LM kā atbildīgajai iestādei par iedzīvotāju labklājību valstī visi priekšlikumi līdz šā gada 15.jūnijam būs jāapkopo un jāiesniedz izskatīšanai Bērna tiesību aizsardzības komisijā lēmuma pieņemšanai par turpmāko rīcību.

Kristīne Miļūna 
LETA