Diskusijai: Kādus atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm jūs vēlētos?

Diskusijai: Kādus atvieglojumus daudzbērnu ģimenēm jūs vēlētos?

14. Jan 2013, 14:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pašlaik mūsu valstī nekas nav darīts daudzbērnu ģimenes atbalstam, kā arī dzimstības stimulēšanai. Vairākus gadus Latvijā saglabājas tendence, ka jaunie cilvēki brauc prom no valsts un dibina ārzemes savas ģimenes un tie kas palika šeit nesaņem no valsts atbalstu, lai audzinātu ģimenē vairāk par 2 bērniem, bet valsts demogrāfijas uzlabošanai.

Tā būtu laba lieta, ja, teiksim, valsts nemaksā visu laiku lielus pabalstus, kas apgrūtinātu valsts budžetu, bet par trešo vai ceturto bērnu ģimenē (kur ir vieni vecāki) valsts apmaksā kaut daļēji hipotekāro kredītu vai palīdz mums ar citiem atvieglojumiem. Daudzas ģimenes labprāt tad domātu par 3. vai 4. bērnu.

Ko jūs domājat par ierosinājumu, - stimulēt dzimstību valstī vai atbalstīt daudzbērnu ģimenes ar atvieglojumu palīdzību:

1) mājokļa kredīta summas samazināšanu (ka valsts apmaksa vismaz daļēji mājokļa kredītu, piemēram pie nosacījuma, ka tas ir vienīgais ģimenes nekustamais īpašums un visi ģimenes locekļi tur ir reģistrēti);

2) strādājošo (IIEN) nodokļa atvieglojums. Var būt arī tikai tiem, kam ir hipotekārais kredīts mājoklim, samazinot apliekamo summu par hipotekārā kredīta maksājuma summu;

3) Gāzes tarifa samazināšana;

4) Elektrības tarifa samazināšana;

Liels paldies, par uzklausīšanos un ceru, ka mūsu valsts vīri pievērsis valsts pilsoņu vēlmēm!

Māmiņa Diāna

Ko tu par to visu domā? Kādi atvieglojumi, tavuprāt, varētu stimulēt dzimstību?

 

ziemelbriedis ziemelbriedis 14. Jan 2013, 18:21

vēl neliekas jauki stimulēt kredītos līšanu, lai gan valsts daļu sponsorētu, bet pārējais tad paliek. un tam nauda būtu jāatrod (aptuveni tā, ceru ka saķērāt manu domu😇)

ziemelbriedis ziemelbriedis 14. Jan 2013, 18:18

manuprāt, lielāku atbalstu varētu sniegt komunālo maksājumu atmaksai, kā iepriekš minēja. Jo, manuprāt, muļķīgi, jo ja nevari saņemt vai arī esi atmaksājis kredītu jūties mazliet zaudējis.
piekŗitu arī iepriekšējjiem komentāriem

aab aab 14. Jan 2013, 14:47

es nezinu vai ir īpaši jārunā par atbalstu tieši daudzbērnu ģimenēm. ir jārunā par atbalstu vispār ģimenēm! un vienalga cik bērniņi ir ģimenē. ne katrai sievietei ir Dievs devis to iespēju iznēsāt un dzemdēt 3 un vairāk bērniņus. nevar nodalīt - daudzbērnu un ne tik daudz bērnu ģimenes.

"bet par trešo vai ceturto bērnu ģimenē (kur ir vieni vecāki)..." hmm... nez ar ko gan sliktāks būtu sievietes bērniņš, kurš nav bērns tam, kurš ir tēvs pārējiem sievietes bērniem. mūsdienās šādas ģimenes ir daudz. pati personīgi pazīstu sievieti, kurai ir 3 bērniņi (cik man zināms, tad mīlestības bērni), kur katram ir savs tēvs. valsts šādi apdala.

hipotekārais kredīts. ok, bet ar ko gan mana ģimene, kurā (vismaz tuvāko laiku) būs tikai viens bērniņš, ir sliktāks ar to ģimeni, kurā aug 3 un vairāk bērni?! vai tad manam bērnam nepienākas dzīvot savā mājoklī?! mūsu ģimene nevar atļauties paņemt hipotekāro kredītu, jo bankas uzskata, ka nevaram to atļauties (tīri praktiski, varētu). vai tad mums būs jādzīvo īrētā dzīvoklī tikai tāpēc, ka mums ir viens bērns?!

saprotu, ka valsts nevar atbalstīt visus. bet nevajag jau šķirot. šodienas lielāka problēma ir nevis tāda, ka mums vajag daudz daudzbērnu ģimenes (neviena personiska aizvainojuma), bet gan mums vajag bērnus kā tādus! daudziem pāriem nav neviena bērna, bet sievietei ir jau pāri 30 gadiem! ir jāmotivē uz pirmajiem bērniem. un otriem. jā, es gribētu arī otru bērnu, bet apzinos, ka tuvākos gadus nevarēšu atļauties sēdēt mājās, jo vīra alga nepietiek visam! un man nāk smiekli par to, ka valsts saka, ka viņi sniedz pabalstu, kad māmiņa sēž ar bērnu. tas tiek teikts tā, it kā mēs par cita naudu sēdētu. pati esmu strādājusi, maksājusi lielus nodokļus, par savu naudu arī sēžu!

lauvinja lauvinja 14. Jan 2013, 14:09

Minimālās algas celšana ir būtisks jautājums gan dzimstības veicināšanai, gan izbraukušo tautiešu atgriešanai tēvzemē.

lauvinja lauvinja 14. Jan 2013, 13:44

Par hipotekāriem kredītiem - droši vien vajadzētu kaut kā līdzēt - varbūt atjaunot pirmā mājokļa kredītu? Tomēr iespējams vajadzētu domāt par to, kā atvieglot komunālo maksājumu nastu - īpaši to daļu, kas pieaug ar katru ģimenes locekli.

Bet visvairāk man šķiet ir nepieciešams stimulēt pirmā/otrā un trešā bērna ienākšanu ģimenēs. Nu labi varbūt arī ceturtā, pēc tam.... es nezinu.

Šobrīd valsts tikai vārdos pauž atbalstu dzimstības veicināšanai un ģimenēm kopumā. To ko es saredzu kā mazus solīšus būtu: atcelt grieztus slimības pabalstiem par bērniem, atcelt grieztus bezdarbnieku pabalstiem vecākiem ar bērniem, attīstīt bezmaksas interešu izglītības sistēmu, uzsvaru liekot uz sportu (tieši vispārējo fizisko attīstību, ne ūber smalko specializāciju no zīdaiņa vecuma), ieviest atvieglojumus ieejas maksai ģimenēm ar bērniem muzejos un reāli nodrošināt bez maksas to, kas ir bez maksas uz papīra.