Filmas "Tētis strādā ārzemēs" pirmizrāde jau šajā SVĒTDIENĀ!

25. Feb 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau stāstījām, ka ik mēnesi Māmiņu Klubā veltīsim kādai noteiktai tēmai, lai ieskatītos tajā plašāk. Februārī runājam par došanos peļņā ārzemēs. Diemžēl ikdienas dzīve ir tāda, ka daudzi vecāki ir spiesti savas lomas dalīt - kādam, kas pelna naudiņu, jābrauc uz ārzemēm, bet otram jāpaliek un jārūpējas par bērnu, jāorganizē mājas dzīve, kas nebūt nav viegli. Protams, top arī filma par šo tēmu, un tieši par to vairāk pastāstīja Māmiņu Kluba raidījuma redaktore Lidija Monokandilosa.

Daudziem ir šāda pieredze: milzīga vēlme strādāt, pat augstākā izglītība, darba pieredze, un tomēr - nav iespējas Latvijā nopelnīt iztikai. Tas ir skumji, un tieši tāpēc arī daudzu ģimeņu aktualitāte, kas šomēnes ir filmas cienīga tēma.

Tēma ir aktuāla, neskatoties uz to, ka centrālās statistikas datu pārvaldes dati rāda, ka kopš 2010.gada iedzīvotāji aizbrauc strādāt mazāk, tomēr neatkarīgie eksperti uzsver - aizbrauc cilvēki, pietam, divas reizes vairāk. 400 000 cilvēku aizbraukuši. Un tur lielākoties ir ģimenes cilvēki vai ģimenes ar bērniem. 

Sākumā var šķist, ka viens no partneriem dodas ārpus Latvijas peļņas dēļ, bet, sākot šo tēmu pētīt, sapratām, ka tas tā nav vienmēr. Nonācām pie secinājuma, ka tā nav tikai peļņa. Pāris īstenībā var nevēlēties dzīvot kopā, kas ir ļoti būtisks iemesls. Dažkārt to pat neapzināmies un nevēlamies atzīt. Tas nav mūsu izdomāts pagrieziena punkts, tie ir psihologu un dažādu speciālistu viedokļi.

Filmā dalīsies iespaidos dažādas ģimenes

Filmā sagaidāmi dažādi stāsti, ieklausīsimies gan tajos, kas atgriezušies, gan tajos, kas palikuši uz dzīvi ārzemēs. Sapratām, ka jāprot pat pareizi runāt vienam ar otru, lai saglabātu attiecības ģimenē arī šajos apstākļos, kad viens ir prom.

Māmiņu Klubā ir daudz ģimeņu, bet daudzi nevēlas runāt par šo aizbraukšanas jautājumu, jo tas ir sāpīgs jautājums viņu ģimenēm. Paldies sakām visām ģimenēm, kas piekrita dalīties savā pieredzē! Mēs negribam nosodīt aizbraucējus, bet kopīgi atrast risinājumus aizbraukšanas situācijai, un gribam arī caur savu neitrālo pozīciju uzmundrināt tos, kam tomēr ir nācies izšķirties par šādu soli.

Faktors ir satraucošs, jo dažkārt tiek aizmirsts arī par bērniem

Bērnu loma šajā visā ir milzīga, un bērnus tas, pavisam noteikti ietekmē. Piemēram, ir mamma, kas pateica, ka viņai šis ir veiksmīgs ģimenes modeles - viņi ar bērna tēvu viens otram neapnīk, un mammai ir dziļa pārliecība par to, ka viss ir labi, un viņa jūtas komfortā. Bet runāju ar vienu tēti, kas 5 gadus strādā ārzemēs, viņš sarunas laikā raudāja. Jā, viņam Rīgas centrā ir dzīvoklis, kurā sieva katru dienu raud, un arī viņš ārzemēs - otrā galā bieži raud un pārdzīvo, jo savu tēva un vīra lomu ir palaidis garām šo piecu gadu laikā. Lai gan viņš ir daudz devis finansiālā ziņā, viņš jūtas arī kā ļoti daudz zaudējis.

Februāra pēdējā svētdienā gaidīsim filmu par tēmu "Tētis strādā ārzemēs", parādot citiem, kā dzīvo citas ģimenes, un atbalstot vienam otru!

Māmiņu Klubs

 20160211123104-46089.jpg