Demogrāfijas apakškomisija iesaka nodrošināt slimojošo bērnu vecākus ar "valsts aukli"

Demogrāfijas apakškomisija iesaka nodrošināt slimojošo bērnu vecākus ar "valsts aukli"

29. May 2013, 16:21 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas deputāti otrdien, 28.maijā, vienojās aicināt Labklājības ministriju vērtēt iespēju izveidot apmaksātu aprūpes pakalpojumu strādājošiem vecākiem bērna slimības gadījumā.

"Šādu pakalpojumu vērtējam kā būtisku ieguvumu, jo saslimuša bērna aprūpi uzņemtos medmāsa vai arī īpaši apmācīta auklīte gadījumos, kad darba devējs nav tik pretimnākošs un saprotošs un vecāki, lai nezaudētu darbu, nevar ņemt slimības lapu un vairākkārtīgi kavēt darbu. Savukārt darba devējam nerastos zaudējumi, ja darbinieks nav ieradies darbā bērna slimības dēļ," pauž Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Apakškomisija Labklājības ministriju arī lūgs vērtēt iespēju šāda pakalpojuma finansēšanai novirzīt naudu, ko valsts maksā vecākiem par pašreizējo darbnespējas lapu B. "Bieži vien ir situācijas, kad vecāki nevar palikt mājās pie slima bērna un nevar arī paši samaksāt auklei, kas aprūpētu slimnieku. Tāpēc šāds risinājums, B lapu aizvietojot ar aprūpes pakalpojumu, dotu iespēju vecākiem nekavēt darbu," akcentē I.Parādnieks.

Šodienas apakškomisijas sēdē, pārrunājot līdzšinējās iespējas darba devējiem atbalstīt jaunos vecākus pēc atgriešanās darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, deputāti uzsvēra, ka patlaban daudzos uzņēmumos jau ir domāts par dažādām bērnu pieskatīšanas formām un elastīgāku darba režīmu jaunajiem vecākiem. "Šie labie piemēri ir jādara zināmi, un tas būtu kā labs stimuls citiem uzņēmējiem būt draudzīgākiem pret saviem darbiniekiem, tādējādi arī uzlabojot sava uzņēmuma tēlu", uzsver apakškomisijas priekšsēdētājs.

Tāpat tika uzsvērts, ka virknē uzņēmumu izveidotās bērnu pieskatīšanas vietas vai rotaļu istabas strādā neoficiāli, jo reģistrēt šādus pakalpojumus traucējot administratīvās prasības, kā arī bažas par pastiprinātu kontroli. "Arī šajā jomā ir daudz darāmā, lai panāktu, ka šāda uzņēmējdarbība atbilstu normatīvo aktu prasībām un būtu bērniem droša", pauž I.Parādnieks.

Apspriežot turpmāk veicamos pasākumus jauno vecāku atbalstam, apakškomisijas deputāti bija vienisprātis, ka ir jāmaina līdzšinējā kārtība un vecākiem, kuri pēc bērniņa piedzimšanas drīz vien atgriežas darbā, ir jāturpina saņemt bērna kopšanas atvaļinājuma pabalstu. Atbalstu šai iniciatīvai pauda Labklājības ministrija, norādot, ka šajā jautājumā vēl nepieciešama atsevišķa diskusija.

"Joprojām aktuāls ir jautājums arī par bērnudārzu pieejamību, ko apakškomisija aktualizēja jau pagājušā gada oktobrī, tāpēc atbildīgajām institūcijām ir aktīvi jāstrādā, lai jaunie vecāki bez bažām varētu atsākt strādāt, nedomājot par to, vai būs kur atstāt bērnu un vai būs kas viņu pieskata slimības laikā, ja nav iespējams pašiem palikt mājās," uzsver I.Parādnieks.

Saeimas Preses dienests

lauvinja lauvinja 30. May 2013, 10:39

Es vairāk sliektos uz to, ka:
1) jāizmaksā pilna slimības lapa, bez griestiem;
2) jāveicina dzimumu līdztiesība slimības lapas ēnmšanā bērna slimības gadījumā, lai izlīdzsvarotu un nebūtu jācieš tikai sievietes darba devējam (un jā, tēti tiek galā ar slimiem mazuļiem ļoti ļabi!);

29. May 2013, 16:35 Sandija Māmiņu Klubs

Tavs dēliņš ?

mamma27 mamma27 29. May 2013, 16:06

Un ko lai saku es kā skolotāja? es savu darbu uz māju nevaru paņemt. bet skaidrs ka neviens diži negrib ,ka sēžu mājās ar bērniem,jo skolā tas nav diez ko viegli risināms. Katrai skolotājai savas stundas un citu aizvietot nav viegli. Un ja regulāri slimo ,tad vispār traki.
šī ideja nav slikta,bet tur tiešām vajadzētu kādu konkrētu cilvēku,lai katru reizi nav cits.
Bet arī uzskatu ka pirmo nedēļu jau nu vajadzētu arī katrai mammai būt ar savu bēru.tad kad jau slimība iet uz beigām ,tad varētu kāds svešs pieskatīt.

Piemēram, ja Tev ir divi vai trīs bērni - katru reizi ņemsi slimības lapu? Ko teiks darba devējs? Tas būtu diezgan liels apgrūtinājums arī uzņēmumam, kurā strādā, jo darba devējam pēc būtības nav jāskrien pakaļ katram slimam bērnam. Ja tas ir dažreiz, tad ok, bet tā jau slimojošo bērnu mātes var sēdēt mājās mēnešiem. Tas īsti nav pareizi no nodarbinātības viedokļa.
Otrs jautājums, ko vakar runājām Saeimas apakškomisijā -tomēr elastīgais darba laiks un darbs no mājām māmiņām. To vajadzētu normāli sakārtot, stereotipus mazināt

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 29. May 2013, 15:42

Es domāju, ja tā būtu medicīnas māsa kā aukle, tad ideja nav slikta
Tikai tad tam jābūt kaut kādam regulāram cilvēkam - respektīvi, mēs iepazīstamies, vienojamies, un tad kad notiek kaut kas tāds, tad tas cilvēks tiek paņemts