APTAUJA: Vecākiem par jaunajām vakcinācijas iekļautajām potēm ir pārāk maz informācijas

APTAUJA: Vecākiem par jaunajām vakcinācijas iekļautajām potēm ir pārāk maz informācijas

31. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aicinājām piedalīties aptaujā, lai noskaidrotu jūsu viedokli par jaunajām vakcinācijas kalendārā iekļautajām potēm. Aptaujā piedalījās 460 respondentu un nu ir laiks uzzināt tās rezultātus.

Vakcinācija pret rotavīrusu

Pret rotavīrusu vakcinēti ir vien 15% bērnu. Kā iemeslu, kāpēc bērns nav vakcinēts pret rotavīrusu, vecāki pamatā (26%) min, ka atteikušies no šīs potes, jo uzskata, ka tā nav nepieciešama. Savukārt 25% uzsver, ka ārsts nemaz nav piedāvājis veikt šādu poti, daudzus vecākus (19%) atturējis ir fakts, ka pote ir par maksu. Dažkārt vecāki uzsver, ka vienkārši palaiduši garām bērniņa vakcinācijas īsto vecumu, jo šī pote jāveic noteiktā vecumā.

Vakcinācija pret pneimokoku

Pret pneimokoku infekciju vakcinēti ir jau 60% bērnu. 

Iemesli, kāpēc bērns av vakcinēts pret pneimokoku infekciju pamatā ir šādi:

  • 25% - pašlaik ir par maz informācijas, lai izlemtu par vai pret šai potei
  • 24% - atteicāmies bērnu vakcinēt pret pneimokoku, jo uzskatām, ka tas nav vajadzīgs
  • 19% - ārsts nemaz nepiedāvāja veikt šo poti
  • 17% - bērns nav atbilstošā vecumā 
  • 7% - šo poti nolēmām atlikt uz vēlāku laiku, kad bērns paaugsies

Reizēm vecāki uzsver, ka baidās bērnus vakcinēt, jo baidās no potes izraisītām blakusparādībām, par kurām dažādos medijos var lasīt.Vakcinācija pret vējbakām

Vakcinācija pret vējbakām

Šādu vakcināciju izmantojuši 45% bērnu.

Un, attiecīgi, pārējie 55% aptaujāto kā iemeslus, kāpēc bērns nav vakcinēts pret vējbakām, min -

  1. 35% - atteicāmies bērnu vakcinēt pret vējbakām, jo uzskatām, ka labāk šo slimību izslimot
  2. 32% - bērns nav atbilstošā vecumā
  3. 10% - vakcinētu bērnu ar kombinēto vakcīnu pret masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu, bet noteikti atteiktos no vējbakām

Nereti vecāki atzīst, ka šī pote atlikta uz vēlāku laiku, kad bērns paauies, un tomēr, ir vecāki, kas atzīst, ka ir pārāk maz informācijas, lai spētu izlemt par labu šai potei. Tāpat vecākus attur fakts, ka viņu dzīvojamā rajonā sen nav dzirdēts ne par vienu vējbaku saslimšanas gadījumu, tāpēc viņi nesaskata jēgu šādai potei.

Vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu (HPV, dzemdes kakla vēzi) - meitenēm

Pret šo dzīvībai bīstamo vīrusu vakcinētas ir vien 4% meiteņu, bet tas tāpēc, ka 63% aptaujāto vecāku meitas vēl nav sasniegušas 12 gadu vecumu. 7% vecāku apzināti atteikušies no šādas potes, jo uzkata, ka tāda nav nepieciešama, savukārt, 9% vecāku uzsver, ka tomēr arī par šo poti viņiem ir par maz informācijas.

Sakām paldies visiem vecākiem, kas piedalījās šajā aptaujā un palīdzēja mums gūt priekšstatus par to, kādu jēgu jūs saskatāt šīm jaunajām, vakcinācijas kalendārā iekļautajām potēm.

Māmiņu Klubs