Izmēģināju šokolādes, riekstu un čili torti pēc Lapsas receptes. :)
Recepte pilnā apjomā šeit: http://www.draugiem.lv/lapsavirtuve/news/?p=6473399, bet es šo to pamainīju...
Sastāvdaļas riekstu biskvītam:
280 g lazdu rieksti
150 g tumšā šokolāde (75% kakao)
4 gb. olas
cukurs 100 g + 200 g riekstu karamelizēšanai (es to nedarīju)
150 g sviests
1 šķipsna sāls
70 g ūdens (receptes gaitā neredzēju, kur to liet - neizmantoju)
Ieslēdz krāsni uz 180 grādiem.
Apgrauzdē lazdu riekstus uz sausas pannas vai cepeškrāsnī. Jāgrauzdē tik ilgi līdz miziņa sāk lobīties un noteikti nemitīgi jāmaisa, lai rieksti nepiedeg. Lazdu riekstu vietā var izmantot arī mandeles, valriekstus vai zemesriekstus.
Tad ņem pēc iespējas rūgtāku šokolādi (es izmantoju poraino šokolādi), salauz smalkos gabaliņos un kausē ūdens peldē uz lēnas uguns.
Kad šokolāde izkususi, pievieno sviestu un turpini kausēšanu.
Saputo 4 olas ar 4 ēdamkarotēm cukura vieglās, gaisīgās putās. Parasti, gatavojot biskvītu, olas baltumu no dzeltenuma atdala un puto atsevišķi, bet šai kūkai tas nav nepieciešams. Būs smagāks, vīrišķīgāks biskvīts.
Kad rieksti apgrauzdēti – noņem miziņu un piestā vai blenderī sasmalcina tā, lai veidotos dažāda izmēra gabaliņi (vīrs smalcināja ar nazi).
Izkusušo šokolādi ar sviestu lēni iemaisa saputotajās olās un maisi, līdz iegūsti viendabīgu masu. Tad pieber sasmalcinātos lazdu riekstus un šķipsniņu sāls.
Gatavo masu lej ietaukotā formā (18 cm diametrā, plānākam biskvītam var izmantot 28 cm formu).
Liec, iepriekš uz 180 grādiem uzkarsētā, krāsnī un cep kādas 35-40 minūtes. (es cepu 35 min.)
Pēc tam ņem biskvītu ārā no krāsns un ļauj tam atdzist.
Kamēr biskvīts cepas, pagatavo šokolādes krēmu.
Sastāvdaļas krēmam:
1-2 gb. čilli pipari
300 g saldais krējums
600 g tumšā šokolāde (man bija 400 g)
Ņem 2 čilli piparus un sasmalcini. Ja vēlies, lai kūka ir patīkami pikanta, sēkliņas ārā neņem, jo tās dod asumu (es izņēmu, lai nav pārāk pikants).
Tad katlā uz lēnas uguns uzkarsē saldo krējumu un pievieno sasmalcināto čili un tumšās šokolādes gabaliņus. Karsē un maisi, līdz viss ieguvis viendabīgu konsistenci, tad ņem nost no uguns un atdzesē.
Kūkas kārtošana un dekorēšana.
Kad biskvīts atdzisis, izņem to no formas un ar robainu nazi pārgriez uz pusēm (tā kā domāju, ka man neizdosies pārgriezt biskvītu uz pusēm, cepu katru kārtu atsevišķi). :)
Tad liec atpakaļ formā apakšējo biskvīta kārtu.
Uz tās bagātīgi lej šokolādes krēmu, izsmērē. Uz krēma kārtas izkārto karamelizētos riekstus (es netaisīju). Uz riekstiem nedaudz uzlej krēmu un liec virsū virsējo kūkas biskvīta kārtu, kuru arī apsmērē ar krēmu.
Tad kūku ar visu formu liec ledusskapī, lai krēms savelkas un sastingst.
Ņem laukā no ledusskapja un formas, ar atlikušo krēmu apsmērē kūkas sānus un dekorē ar lazdu riekstiem šokolādes glazūrā.
Kūka sanāca ļoti garda, čilli pipari piešķir tai asumiņu. :)
Lai labi garšo! :)