VI: Grūtnieču un dzemdētāju medicīniskajā aprūpē tiek pieļauti vairāki pārkāpumi

VI: Grūtnieču un dzemdētāju medicīniskajā aprūpē tiek pieļauti vairāki pārkāpumi

18. Jan 2010, 10:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtnieču un dzemdētāju medicīniskās aprūpes kvalitātes jomā tiek pieļauti vairāki pārkāpumi, secinājusi Veselības inspekcija (VI), izvērtējot situāciju ginekoloģijas un dzemdību palīdzības sniegšanas jomās.

Kopumā 2008.gadā, kā arī iepriekšējos gados veiktajās medicīniskās aprūpes kvalitātes ekspertīzēs par ginekoloģiju un dzemdību palīdzības jautājumiem tika konstatēts, ka, piemēram, tikuši pieļauti grūtnieces aprūpes vai dzemdību vadīšanas, vai jaundzimušā aprūpes pārkāpumi. Dažos gadījumos ir konstatēti medicīniskās aprūpes pārkāpumi, kad nepietiekamas uzmanības dēļ operācijas laikā, tas ir, ginekoloģiskas operācijas vai ķeizargrieziena laikā, vēdera dobumā tiek atstāti svešķermeņi.

Pārkāpumi šai jomā ir saistīti arī ar veselības aprūpi reglamentējošo normatīvo dokumentu pārkāpumiem ārstniecības personu darbā. Ir ārsti un vecmātes, kuri ambulatorā posmā vai, grūtniecei iestājoties dzemdību nodaļā, neizskaidro vai nepietiekami izskaidro izmeklējumu rezultātus, nozīmēto medikamentu iedarbību vai arī nesniedz pietiekamu informāciju par dzemdību atsāpināšanas nepieciešamību un vadīšanas plānu, norāda VI.

Tāpat konstatēts, ka medicīniskā dokumentācija netiek aizpildīta atbilstoši prasībām, tas ir, ieraksti medicīniskajā dokumentācijā nav snieguši nepieciešamo informāciju, nepilnīgi atspoguļojot dzemdību norisi, anamnēzes datus un novērošanu pēcdzemdību posmā.

Lai uzlabotu grūtnieču un dzemdētāju aprūpes kvalitāti, kā arī uzlabotu perinatālās mirstības rādītājus, svarīga ir grūtniecības risku savlaicīga izvērtēšana, secinājusi VI.

Tāpat VI secinājusi, ka svarīga loma aprūpes procesā ir saskarsmei starp medicīnas darbinieku un pacientu vai dzemdētāju, turklāt katrai ārstniecības iestādei individuāli būtu jāanalizē jaundzimušo un mātes mirstības gadījumi, lai nepieļautu līdzīga rakstura kļūdu atkārtošanos.

Kā ziņots, 2008.gadā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, būtiski nav uzlabojušies perinatālās mirstības dati Latvijā.

Kā liecina Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūras apkopotie provizoriskie dati, 2008.gadā perinatālajā periodā, tas ir, laika posmā no 22 pilnām grūtniecības nedēļām līdz septiņām pilnām dienām pēc dzemdībām Latvijā miruši 222 jaundzimušie jeb 9,2 uz 1000 dzīvi dzimušajiem. Salīdzinoši 2006.gadā bija miruši 234 zīdaiņi jeb 10,4 uz 1000 dzimušajiem, bet 2007.gadā - 219 jeb 9,4 uz 1000 dzimušajiem.

Tai pat laikā speciālisti uzsver, ka veselības aprūpes kvalitāte saistībā ar perinatālās mirstības iemesliem jāskata kontekstā ar grūtnieču vispārējo veselības stāvokli, tostarp kaitīgajiem ieradumiem, kā smēķēšana, alkohola un narkotisko vielu lietošana un sociālekonomisko stāvokli valstī.

Speciālisti apgalvo, ka viens no iemesliem, kādēļ situācija neuzlabojas, ir grūtnieču un dzemdētāju nepietiekami kvalificētā aprūpe slimnīcās ar zemu dzemdību intensitāti.

Pēc speciālistu teiktā, arī starptautiskā pieredze liecina: lai nopietnu sarežģījumu gadījumā spētu nodrošināt nepieciešamo dzemdību palīdzību, ir nepieciešams augsti kvalificētus ārstniecības speciālistus koncentrēt slimnīcās ar lielāku dzemdību intensitāti.



Ilze Mežniece 
LETA 

27. Mar 2009, 19:41

Ari man ir negativas atminas par Rigas dzemdibu namu...kad iestajos(7.nodala),sakuma viss bija kartiba,lidz bridim kad sakas vemsana..mans viirs sauca masinu,jo nezinaja ko darit,bet vecmate tikai noteica ka tas ir normals process,velak jau dzemdibu zale,kad jau mazajam galvinja bija gandriz ara vecmate un vel kaut kada daktere saka man bazt visadus rikus man neko nepasakot kas notiek un ko vinjas dara...ari protam neiaizpildija mates pasi ka nakas.. ☹ tagad delinjam ir 3 menesi un mums ir viss kartiba,tikai loti zel,ka tik nepatikamas atminas palikusas pirmo berninu dzemdejot!

26. Mar 2009, 10:56

pirmkārt.visi ārsti nav vienādi.
otrkārt politiķi nekļūdas,viss tur jau ir iestudēts iepriekš un jau starp viņiem zināms.
un slodze ir visās jomās.nemaksā pietiekami visur.
ne tikai ārstiem.protams dakteriem ir liela atbildība.bet vienalga viņš nedrīkst izturēties pret savu pacientu cietsirdīgi.varbūt ir gadījumi kad to vajag.bet ne pret māmiņām.un vēl jo vairāk pret mazu dzīvībiņu,kurš nu nekādīgi vēl nevar aizstāvēties šajā pasaulē...

26. Mar 2009, 09:32

Pagaidiet, bet, ja Jums atņemtu licenzi, ja nosūtījāt e-pastu nepareizi, vai uzlikāt garumzīmi nevietā???? Protams, ir ārsti, kuriem tiešām nevajadzētuļaut strādāt, bet pamēģiniet izturēt to slodzi, kad trūkst ārstu, vēl par tādu samaksu???
Nerunāsim par valsts darboņiem, kuri kļūdās katru dienu, pie tam saņemot tūkstošus, un viņu dēļ nemirst mazāk.

24. Mar 2009, 21:54

Drausmīgi liels skaitlis, bet aiz tā taču stāv tik daudzu cilvēku sāpes...
Protams, ka ir sievietes, kas pašas vainojamas, jo smēķē, lieto alkoholu un narkotikas, bet vienalga ir arī daudzi gadījumi, kad ārsti ir nolaidīgi, bet šī situācija nekad nemainīsies, ja par to ārstam jāsamaksā tikai neliels sods, nevis tiek atņemta licence.

24. Mar 2009, 20:46

Es arstu del zaudeju pirmo mazuli.Trauma bija del manas dzemdes patalogijas,bet dzemdibu laika arsti nesaprata to ,turpinaja mocit stimulejot un uz manam lugsanam atteicas taisit keizergriezienu. Velak jau dzemdeju cita slimnica abus berninus un tur uzreiz negaja uz risku un taisija keizergr.Tagad man ir 2 jauki bernini , bet sapes par pirmo berninu nerimst...

24. Mar 2009, 18:58

Mana mātes pase bija nepilnīgi aizpildīta. Cita dakterīte nezināja ne kāds man ir dzelzs līmenis asinīs, ne citus analīžu rezultātus. savukārt paziņai pie "valsts ginekaloga" (stājusies uzskaitē ar bēbi) papildus jāmaksā. katru reizi it kā pasaka par ko, pa analīzēm, par vienreiz lietojamiem kaut kādiem tur rīkiem u.t.t. Nezinu, man nebija ne santīma nekur jāmaksā.

24. Mar 2009, 15:49

Es ar sāpēm slimnīcā nomocījos 3 dienas. Arsti tik noteica, ka mans sāpju līmenis ir zems, kaut tam nepiekrītu. Tā nomocījos līdz detorā noteiktajai dzemdību dienai un tikai tad man sāka stimulēt dzemdības. Dzemdību dienā,tad gan bija saprotoš personāls un darīja visu lai es justos labi, un protams arī bērniņš. Tā īsti nesepratu, kālab pēc dzemdībām bērniņš bija pie sistēmas, bet galvenais, ka nekādu nopietnu seku nav. Cik sapratu viss varēja beikties ļaunāk. Ļoti pietrūka izskaidrojumu visam kas notiek.

24. Mar 2009, 09:57

Lai uzzinātu visu, kas notiek dzemdību aitā, tāpēc ginekologs iesaka iet uz māmiņu nodarbībām, tur visu izstāstā no a lidz z.

24. Mar 2009, 08:27

man kad sakas dzemdibas ierados dzedibu nama kur mani sagaidija vecmate!!!ta ka man tas bija pirmas dzemdibas,man pat nepaskaidroja kas ar mani tagad notiks un kas man jadara lai veiglak palidzetu mazulim piedzimt!!man bija sausmigas sapes es prasiju anesteziju,bet atbilde bija ka vajadzeja menesi ieprieks slegt ligumu par epiduralo anesteziju!!nju ka tad es vareju zinat ka man bus tadas sapes!!!biju loti neapmierinata!!pec dzemdibam aizveda mani uz palatu ar bernu,un arsti un vecmates paldiesdievam interesejas vismaz par bernu,bet par manu veselibas stavokli apvaicajas tikai tad kad rakstijos ara!!un tad kad veica slimnicas arste parbaudi pirms izrakstisanas izradas ka man TUR ieksaa bija atstati placestas pleves gabali(cik sapratu)un ja dakterite nebutu iznemusi vinusa ara man saktos iekaisums!!

23. Mar 2009, 11:27

jā arī man ir bijusi nepatīkama pieredze grūtnircības laikā ar ginekoloģi.un tas nav palicis bez sekām.bet mazuļa pirmajā dzimšanas dienā medicīniskā aprūpe bija ļoti laba.vecmāte vienkārši kolosāla.cilvēcīga un pretīmnākoša.bet protams braucām uz speciālu izvēlētu slimnīcu.citā pilsētā.nenožēloju.