Vecmāte Signe Irša Grūtnieču dienā atbildēs uz jūsu jautājumiem!

Vecmāte Signe Irša Grūtnieču dienā atbildēs uz jūsu jautājumiem!

22. Feb 2011, 12:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Decembra Grūtnieču diena pulcēs dzemdību speciālistus no dažādām Latvijas dzemdību iestādēm, lai topošie vecāki varētu iepazīties ar katru dzemdību nodaļu vienuviet, iegūstot informāciju par kārtību dzemdību iestādē, kā arī atbildes uz saviem jautājumiem par grūtniecību un dzemdībām!

 

PIESAKIES UZ GRŪTNIEČU DIENU!


3

Viena no speciālistēm būs Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas Grūtniecības patoloģijas un dzemdību nodaļas vecākā vecmāte Signe Irša.

 

Vaicājām viņai, kā labāk sagatavoties dzemdībām?

 

Šobrīd ir ārkārtīgi daudz informācijas, ko sieviete grūtniecības laikā var gūt gan par grūtniecības norisi, gan par dzemdībām. Tomēr, ne vienmēr šis lielais informācijas klāsts ir pozitīvs. Grūtniece no plašā informācijas klāsta ne vienmēr paņem to, kas ir vajadzīgs tieši viņām. Es parasti grūtniecēm saku, ka katrai sievietei dzemdības ir tikai tādas, kādas ir viņām. To nevar salīdzināt ne ar mammas, ne draudzenes pieredzi. Tā ir ļoti individuāla un specifiska pieredze tikai konkrētam cilvēkam. Katra sieviete un katras dzemdības ir unikālas. No citiem vajadzētu paņemt pozitīvo informāciju un pašai izveidot reālistisku dzemdību ainu. Grūti ir sievietēm, kuras gatavojas uz dzemdībām kā uz kaut ko drausmīgu, kuras ir saklausījušās stāstus, ka dzemdības ir bijušas šausmīgākā diena dzīvē,jo tas tad ir zīmogs uz visu mūžu gan pašām, gan bērnam. Nejauši jau dzīvē var izsprukt frāzes par to, cik grūti gājis dzemdībās, un bērniņš var sajusties par to vainīgs. Tāpat nevajadzētu arī būt ļoti rožainam priekšstatam, ka sieviete atnāks un hops bērniņš būs klāt.



Svarīgi ir apmeklēt topošo vecāku skolas, kur arī var iegūt informāciju par reālo dzemdību ainu. Noteikti ir svarīgi izrunāt savas vēlmes un bažas ar vecmāti, kā arī pastāstīt, par bailēm, kas saistās ar dzemdībām. Tas palīdz izkliedēt mītus un bažas, bet bailes par to, ko mēs piedzīvojam pirmo reizi, ir tikai normālas.


Vecmātes uzdevums ir sievietei pamatot un celt pārliecību, ka viņa var piedzemdēt, ka viņas vietā to cits nevar izdarīt un personāls ir tikai, lai viņu atbalstītu. Svarīgi ir, ja sieviete sev notic un saprot, ka viņa ir tā, kas procesu vada, nevis tikai pakļaujas rīkojumiem no mediķu puses. Tad arī šim procesam ir daudz jaukāka un patīkamāka norise. Sieviete kontrolē situāciju, pārējie atbalsta un uzmundrina. Noteikti ir jāpārrunā, ko sieviete negribētu piedzīvot dzemdību laikā, kā arī pārim vai māmiņai vajadzētu aiziet un iepazīties ar vietu, kur taisās dzemdēt.

 

 

TIEKAMIES DECEMBR GRŪTNIEČU DIENĀ!

 

12:00 - 13:00 - par iespājām dzemdēt Rīgas Dzemdību namā stāstīs vecmāte Baiba Zelka.


13:10 - 14:10 - par iespējām dzemdēt Jūrmalas slimnīcā stāstīs dzemdību - ginekoloģijas nodaļas vadītāja Jolanta Bārbale - Mālniece.


14:20 - 15:20 - par iespējām dzemdēt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā stāstīs grūtniecības patoloģijas un dzemdību nodaļas vecākā vecmāte Signe Irša.

15:30 - 16:30 - par iespējām dzemdēt Ģimenes centra klīnikā stāstīs vecmāte Inese Kampusa.

 

Maksa par Grūtnieču dienu- tikai 10 lati par visu speciālistu lekcijām(iekļauta cenā arī kafijas pauze)

 

Grūtnieču diena notiks Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)! Vairāk informācijas- 67350750!

 

PIESAKIES UZ GRŪTNIEČU DIENU!