Valsts samazina uzturlīdzekļus un to saņēmēju loku

Valsts samazina uzturlīdzekļus un to saņēmēju loku

21. Jul 2010, 23:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpmākos trīs gadus par katru bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai uzturlīdzekļus no UGF maksās 30 latus līdzšinējo 45 latu vietā, bet par katru bērnu no septiņiem gadiem gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 35 latus līdzšinējo 54 latu vietā.

 

Tāpat no nākamā gada, lai saņemtu uzturlīdzekļus no UGF, bērnam faktiski jābūt iesniedzēja aprūpē, kā arī iesniedzējam un bērnam pastāvīgi ir jādzīvo un ir jābūt deklarētai dzīvesvietai Latvijas teritorijā. UGF administrācijai būs tiesības pārtraukt uzturlīdzekļu izmaksu, ja iesniedzējs vai bērns, par kuru veic uzturlīdzekļu izmaksas, izbrauks uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī vai viņiem nebūs deklarētas dzīvesvietas Latvijas teritorijā, kā arī, ja iesniedzējs faktiski neaprūpēs bērnu.

 

Iesniedzējam būs paredzēts pienākums atmaksāt UGF no tā izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus par nepamatoti izmaksātajām uzturlīdzekļu summām, ja iesniedzējs sniedzis nepatiesas ziņas.

 

“Tas ir tas, ko valsts šobrīd var atļauties maksāt. Starpība neuzkrājas un fonds to neizmaksās pēc trim gadiem – to varēs piedzīt no atbildētāja, kuram patiesībā, nevis valstij, bija šie uzturlīdzekļi jāmaksā,” skaidro Laura Pakalne, Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā referente. Samazinājums neattiecas uz valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apjomu – ar tiesas spriedumu joprojām tie nedrīkst būt mazāki par 45 latiem bērnam līdz septiņiem gadiem un par 54 latiem bērnam vecumā līdz 18 gadu vecumam.

12. Nov 2009, 20:05

Esmu soka!Man darba nav,dzivesbiedram ar ne,lai ka pulamies-neiespejami to atrast.Ka lai uztur bernu ar 58ls menesi,ja baribai un pamperiem aiziet pari 60!??Ta jau letakas preces perkam!

12. Nov 2009, 14:18

ai, nju tagad takš griež un griezīs vēl...nebūtu brīnums, ka drīz bērnu naudas pavisam noņems- es par to nešaubos............murgs un vēlreiz murgs ir mūsu dzīve šajā valstī....

rita123 rita123 12. Nov 2009, 13:03

Labi,ka pavisam, nenoņēma!

12. Nov 2009, 05:18

njā..... no commets....