Valdība nolēma uz pusi samazināt strādājošo vecāku pabalstu

Valdība nolēma uz pusi samazināt strādājošo vecāku pabalstu

25. Jan 2010, 18:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
No 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam strādājošiem vecākiem "māmiņu algas" maksās 50% apmērā no noteiktās summas, uz tā rēķina budžetā plānots ietaupīt 3,28 miljonus latu. Tas, pēc labklājības ministra Ulda Auguļa teiktā, ļauj atteikties no ieceres visas "māmiņu algas" samazināt par 10%.

Izmaiņas skars arī ģimenes valsts pabalstu. No 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim noteiktā ģimenes valsts pabalsta apmērs par katru bērnu būs astoņi lati mēnesī (pašlaik par otro un trešo bērnu pabalsti ir nedaudz lielāki – 9,6 un aptuveni 12 lati). Uz pabalstu samazināšanas rēķina plāno ietaupīt trīs miljonus latu.

Sociālās apdrošināšanas pakalpojuma vai valsts sociālā pabalsta pārmaksu atgūšanai, kas radušās, piemērojot šā likuma noteikumus, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veiks ieturējumus 10% apmērā no katra piešķirtā sociālās apdrošināšanas pakalpojuma vai valsts sociālā pabalsta.

Likums arī paredz, ka darba devējs katru darba ņēmēju reģistrēs Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc darba devēja reģistrācijas vietas trīs darba dienu laikā pēc tam, kad persona ir ieguvusi, mainījusi vai zaudējusi likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" noteikto darba ņēmēja statusu, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē ziņas par darba ņēmējiem.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vecāku pabalsta saņēmējiem, kuri gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais pensiju un pabalsta izmaksas veic, pamatojoties uz Valsts ieņēmuma dienesta informāciju par periodiem, kuros persona reģistrēta kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais.

Labklājības ministrija uzsvēra: tā kā likumprojekta ieviešanai nepieciešamas būtiskas izmaiņas programmatūrā un šobrīd jau tiek gatavoti pensiju un pabalstu izmaksu saraksti jūlija mēnesim, likumprojekta piemērošana ar 2009.gada 1.jūliju nav iespējama. Tā rezultātā periodā no 1.jūlija līdz jaunās kārtības ieviešanai būs pensiju un pabalstu pārmaksas.

Likums vēl būs jāpieņem Saeimā.

Pēc aģentūras LETA un DELFI informācijas
15. Jun 2009, 10:12

To maris uzradies kārtējais SKAUĢIS, vai tev nav vienalga ka kāds arī uzvārās, ej un meklē labāk apmaksātu darbu, tad arī tev tiks" uzvārīšanās" Es arī uzvārītos par 100 latiem ja nebūtu pirms nogrieztas algas, bet man tie uzvārītie 100 lati bij plānoti nolikt periodam kad mazulim paliks 1.gads. Ja valsts lēma un deva, tad ar to arī rēķinos.

15. Jun 2009, 08:22

Piesakos pie tām māmiņām, kuras sniegs dokumentus uz tiesu! Esmu gatava jekādā veidā līdzēt un piedalīties. Dodiet info uz incuks2912@inbox.lv

Muuna Muuna 14. Jun 2009, 23:33

tā vairs nav krīzes risināšana (ja vispār kādreiz bijusi), bet gan eksperiments...

Muuna Muuna 14. Jun 2009, 23:15

Ruta, var just, ka Tev laikam vairāk par 3 klašu izglītību nav. Te ir runa par daudz nopietnākām lietām, nevis vienkārši morāli. Ja valstī reiz ir tādi likumi ieviesti, tad ir tikai normāli, ka cilvēki to pieprasa un pieprasīs. Un šajā gadījumā nekādas morāles. Ne mēs šos likumus pieņēmām, ka pabalstus var saņemt arī tēti. Tad nu vecāki arī pieprasa to, uz ko cerējuši un kas vieņiem pienākas! Tas, ko Tu te raksti -tādas maza bērna runas...

Dace Dace 14. Jun 2009, 23:05

Mūsu ģimeni skāra 50% kopējais algas samazinājums, ja pabalstu formēšu uz vīru tad atgūsim 30% Kur tad ir tā uzvārīšanās? Dotajā situācijā nepiekrītu nekādam samazinājumam!!! Kad paliku stāvoklī, rēķinājos ar naudiņām ko saņemšu, pārejas periodam ir jābūt.

Muuna Muuna 14. Jun 2009, 23:02

... un vēl iespļauj tieši acīs - pirms tam teica, ka tiesiskās paļāvības principa dēļ tas neattieksies uz vecākiem, kas šobrīd gaida bērnu, bet rezultātā - tieši tiem iespļauj acīs paredzot visu šo apsurdu līdz 2010.g. 2. maijam.. Vārdu trūkst par tādu klaju ņirgāšanos... Uz tiesu-viennozīmīgi!!!

14. Jun 2009, 22:38

Noteikti jaaiet uz Satversmes tiesu - taa ir klaja njirgaashanaas!!! Vareeja tachu samazinaat visiem par 10% un miers.
Saakumaa veel ir jaaiziet vieteejas tiesu instances un augstaakaa tiesa un tikai tad var iesniegt Satversmes tiesaa. Ierosinu Maaminju klubam apvienot visas maaminjas un kopaa noalgot juristu, kas visu kaartotu. Mees ne tikai iztiesaasiem neieguuti pabalstu, bet arii piedziisim moraalo kompensaaciju. Kopaa mums noteikti izdosies!!!

Dace Dace 14. Jun 2009, 21:23

Agnese
es par apvienošanos uz Satversmi
Ceru ka māmiņu klubs arī mūs atbalstīs.

Dace Dace 14. Jun 2009, 20:56

Pasakiet pie kura jurista griezties, lai sagatavotu prasības pieteikumu satversmes tiesai.

16. Jun 2009, 10:45

Stulbums kā lai nepiekrītu,mēs arī ar vīru plānojām ka to pabalstu griestus noteiks nākamgad,un tagad esmu jau mātes cerībās un šie paziņo ka nogriezīs māmiņalgas.
Decembra mēnesi,kā teica pa televizoru ka valdība savām vajadzībām iztērēja 55 miljonus,varbūt kļūdos,bet kautko par miljoniem teica,tad nu lūk kur nonāks mūsu naudiņa,viņu pašu savām vajadzībām,ir daudz uz kā cita ietaupīt,tikai ne uz māmiņām un ne uz pensionāriem.Kauna nav mūsu valdībai visi vienā maisā bāžami.

16. Jun 2009, 08:05

Palīdziet Lūdzu!!!
Es arī gribu vērsties tiesā,bet kā tas darāms nezinu.Kur iet ko darīt?

15. Jun 2009, 18:38

Izskatās,ka valstij nākotne neinteresē!!!!Bēdigi,BET realitāte!!!Svarīgāk,lai pārticis IR deputāts,nekā bērns!!!Nu ko spēlējam realitātes šovu-Kurš izdzīvos ilgāk?

15. Jun 2009, 16:05

Viss pareizi gribi strādāt un vēl nahaļavu saņemt tas nebūtu godīgi pret vecākiem kuriem nav tādu iespēju.Bērniņu plāno neviss par labu saviem materiālajiem labumiem bet ģimenes priekam.Negodīgi ir pret vecākiem kuri šajā grūtajā laikā ir palikuši bez darba.Šīs grupas netiek sociāli aizsargātas.Esu par to ja 50% noņem strādājošiem tad vismaz daļai ir jāiet sociālos pabalstos pārējiem.Par 10% tas ir kas negodīgāks jo brīžiem šie 10% var ļoti būtisi iespaidot pabalsta apmēru.Ja māte var pamest savu bērniņu pirmajos gados un strādāt,tad viņai bija nepieciešams šis mazulis?Nu labi māmiņa strādā ,bet ja viņai ir smags grūts darbs tad kāda viņa var pēc darba būt māmiņa?

15. Jun 2009, 14:06

Kad buus pilnas ielas ar ziidainjiem uz mammu rokaam, kameer taas ubago, redzeesiet, par kaadiem sunjiem muusu tauta ir palikusi un aizejiet izmagaajiet mutes tie, kas sauc maates par kraapnieceem un aizejiet pie savas maates un pajautaajiet kaa tas ir gaidiit beernu un uztraukties par taa naakotni.
Latvieshi - skaudiigaa vergu tauta un nekas vairaak, kauns, ka dziivoju shiem dazhiem blakus

15. Jun 2009, 13:29

Tas nav normali,ka berniem apgriezis pabalstus...
Lai tie sasoditi ministri no savas kabatas iedod valstij naudu,ko pasiem gadiem ir sabazusi sew kabatas.....Ienistu so valsti.......
Tas nav reali.....
Visam maminam japroteste.....jamet ar akmeniem uz ministru kabinetu logiem un uz viniem.....

15. Jun 2009, 13:04

Isti gan nezinu, ko var visi te ņemties. Es piekritu Danai, lai arī kādi likumi būtu pieņemti, bet kāpēc tad kad plānojāt bērninu, neplānojāt lai māmiņa tad arī saņemtu to lielālo algu kā tētiņš. Tad viss bija labi tad varēja ģimene savilkt galus kopā, bet līdz ko bērns piedzimst ta vairs nevar, ja bērns prasa papildus līdzekļus, bet tad vajag atteikties no dažām kaprīzēm. Ko tad jūs domājat darīt kad beigsies tas pabalsts, tad jums būs tādi pāši ienākimi kā pirms gaidībām, vai arī vēl mazāki un ko tad tad stāšaties mazdrōšināto rindā? Padomājiet, pirms visi te sākat blaustīties. Pabalsts ir domāts tam, kurs tiešām reāli audzina to bērniņu un sēž mājās.

15. Jun 2009, 12:30

to podziniekam, varēji ko jaunu uzrakstiit a to man garlaiciigi savu rakstiito tekstu pārlasīt. vai tad citu ideju-ierosinājumu nav 😉

15. Jun 2009, 12:04

Man liekas,ka jataisa tracis-jaiet ielas un ne 18.jūnija,jo ja pareizi sapratu,tad lēmumi jau būs apstiprināti valdībā, bet jāiet ātrāk...un visiemjāiet nevis i-neta visi piekrit un aizbrauc tikai 10 daļa no atbalstitajiem. Tāpēc valdiba doma,ka viss jau nav tik traki. VISIEM JĀIET IELĀS.Noladeta valsts izdoma ka tikai likumus apiet, es protams saprotu ka valsti ir krize, es tad piekristu solidari visiem par 10% nost, bet ne jau 50%

15. Jun 2009, 11:16

Jani, pareizi! Un godiig ie, kuri cietiis visvairaak ,- tos sheit arii visvairaak aprej!
maris, labi, ka vismaz atzinies!

15. Jun 2009, 10:51

Interesē, vecāku komentāri par šo jautājumu. Bet kad izlasīju arī man gribējās izteikt savu viedokli - un aizstāvēt to pozīcijas, kas reāli zaudē no pamatienākumiem. Protams būtu es reāli to vietā, kas zaudē 50% - ceptos ne pa īstam un pat nedomātu, par tiem, kas zaudēs 10%. Jo pie šāda aprēķina mana ģimene pazaudētu ap 500ls! Būtu vērts pacīnīties!

1 2 3 4 5