Vai Tu atbalsti bērnu došanos uz skolu 6 gadu vecumā?

Vai Tu atbalsti bērnu došanos uz skolu 6 gadu vecumā?

27. May 2010, 14:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīt Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti diskutēs par ieceri samazināt vecumu, no kura tiek uzsākta pamatizglītības ieguve. Māmiņu Klubs apkopo viedokļus, lai rīt tos prezentētu sēdē.

"Esam sasaukuši apakškomisijas sēdi, lai uzklausītu ne tikai atbildīgo amatpersonu, bet arī praktiķu viedokli par iespējamajām pamatizglītības sistēmas reformām, tostarp plānu bērnu skološanu uzsākt no sešu gadu vecuma. Lai gan jautājums nebūt nav tik viennozīmīgs, atbildīgā ministrija ir paudusi apņēmību jau tuvāko gadu laikā īstenot valdībā konceptuāli apstiprināto ieceri," norāda apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

"Deputāti vēlas noskaidrot, kāds ir plānotās reformas mērķis. Ja galvenais uzstādījums ir panākt, lai skolēni pēc iespējas ātrāk pabeidz skolu, tad to var īstenot arī ar citiem līdzekļiem – pagarinot mācību gadu vai atslogojot mācību programmas", atzina J.Dukšinskis, uzsverot, ka reforma nevar norisināties, tikai kopējot citu valstu pieredzi un neiedziļinoties kopējā izglītības sistēmā.

 

Apakškomisijas sēdē aicināti piedalīties Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, arodbiedrības „Latvijas Izglītības vadītāju asociācija”, Rīgas pirmsskolu izglītības iestāžu konsultatīvās padomes, Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības, Latvijas Skolu psihologu asociācijas un vecāku apvienības „Māmiņu klubs” pārstāvji.

 

 

 

Izsaki savu viedokli arī TU!

- Pastāsti savu nostāju un pamato to! Tu esi PAR vai PRET skolas gaitu uzsākšanu no 6 gadu vecuma?

- Vai bērns šajā vecumā ir gatavs uzsākt skolas gaitas?

- Ja Tev mājās ir bērniņš, kuram nākamgad ar 6 gadiem vajadzētu uzsākt skolas gaitas, pastāsti, kā Tu jūties un vai plāno bērnu palaist skolā?

 

Ekspertu viedoklis

 

Rasma Purmale, pirmsskolas izglītības iestādes „Madariņa” vadītāja: „Protams, ka vispirms tā ir vecāku izvēle, vai bērns skolas gaitas uzsāks no 6, 7 vai 8 gadiem. Runājot par šīm likuma izmaiņām, mana kā vadītājas nostāja ir noteikti nē, jo, lai gan izmaiņas pašas par sevi nebūtu sliktas, bet katrām izmaiņām jābūt pamatotām – ko tās dos bērnam un viņa attīstībai. Arguments, ka ārzemēs bērni beidz ātrāk skolu un iekļaujas darba tirgū, nav pamatots mums Latvijā dzīvojošajiem.”

 

Inguna Vārtiņa, pirmsskolas izglītības iestādes „Patnis” vadītāja: „Vecākiem ir neziņa un arī pašiem pedagogiem ir neziņa par to, kā tiks pieņemti lēmumi. 6 gadīgo bērnu apmācību mēs varam jau pašreiz it kā nosaukt par pirmo klasi, jo nodarbības, ko bērns apgūst 6 gados, to darīs arī 1. klasē. Es būtu par šīm pārmaiņām, ja būtu atbilstoša vide, t.i., ja bērns netiktu raustīts un paliktu bērnudārza telpās, bet tiktu tikai mainīts nosaukums.”

 

Laila Lāce, pirmsskolas pedagoģe: „4 gadus esmu strādājusi ar 5 gadīgajiem un 6 gadīgajiem, lai sagatavotu viņus skolai un jāsaka, ka šajos gados pēc vecāku iniciatīvas tikai viens bērns 6 gados bija gatavs uzsākt skolas gaitas šajā vecumā. Es uzskatu, ka 6 gados bērnam būtu jāatrodas bērnudārzā piemērotā vidē. Arī mans personīgais viedoklis ir noliedzošs. Lai gan mans bērns jau 5 gados lasīja un rēķināja, man nevienu mirkli nebija doma, ka varētu bērnu ātrāk palaist skolā, jo 6 gados bērns nav emocionāli, psiholoģiski gatavs.”

 

Ja skatāmies no bērna vajadzībām, tad iepludināšana lielā masu skolā nav nekas pozitīvs un var pat izdarīt pāri bērnam. 6 gados bērns vienkārši nav gatavs šai sistēmai, kādā strādā mūsu skolas. Bērnam ir savs režīms, pēc izvēles var gulēt diendusu vai atpūsties, ir arī īpaša ēdienkarte. Gada laikā nav iespējams mainīt vidi un mācību programmu, lai bērni 6 gados pilnvērtīgi spētu uzsākt skolas gaitas.

 

Pirms tik būtiskām izmaiņām visā sistēmā būtu tikai loģiski, ja būtu veikts kāds pētījums par to, vai 6 gadīgie, vismaz lielākā daļa, ir gatavi skolas gaitām, taču diemžēl šāda pētījuma nav. Interesanti, ka nav arī īsta pamatojuma, kāpēc tika atcelta 6 gadīgo apmācības programma pirmajā klasē 90tajos gados.

 

5 gados jāapgūst 6 gadu mācību saturs

 

Lai gan 1. un arī 2. klasē daļa mācību notiek un notiktu rotaļu veidā, kā bilst Māmiņu Kluba eksperti, 6. klasē bērniem būtu jāpieslēdzas šim līmenim. Tas nozīmē, ka 5 gados bērniem būtu jāapgūst 6 gadu mācību saturs.

 

Laila Lāce uzskata, ka šī 5 gadīgo un 6 gadīgo bērnu sagatavošana skolai bija ļoti laba. Ja sagatavošanas grupa atrodas nelielā skoliņā un ja telpas ir sagatavotas, tad viss ir kārtībā un bērns jūtas labi. Tomēr vasaras sākumā, kad paziņoja, ka 5 gadīgo un 6 gadīgo apmācība nav obligāta, daudzos lauku bērnudārzos šīs grupas slēdza un tagad šie bērni sēž mājās nesagatavoti skolai.

 

Informācijas apjoms

 

Svarīgi ir tas, cik liels informācijas apjoms bērnam ir jāsaprot. Protams, reiz pienāk vecums, kad bērns spēj uztver daudz un interesantas informācijas, tomēr 12 gados, kad skolā sākas eksaktie priekšmeti, tas vēl nav.

 

Dodoties uz skolu agrākā vecumā, bērns ātrāk izstrādās savus resursus, kas var beigties ar problēmām skolā un dažādām psiholoģiskām problēmām.

 

Tāpēc, mīļie vecāki, atkarībā no bērna psiholoģiskās un fiziskās attīstības izmantosim savas tiesības laist bērnu +/- 1 gadu skolā ātrāk vai vēlāk kā noteikts izglītības likumā! Tas, vai bērns uzsāks skolas gaitas 5, 6 vai 7 gadu vecumā ir atkarīgs tikai no mums pašiem!


 

 

13. Oct 2009, 11:47

M-jāā... Vispār jau valdībai tagad par citām lietām būtu jādomā...

rita123 rita123 13. Oct 2009, 08:24

Es esmu sašutusi,jo manam dēliiņam dzimšanas diena ir novemra beigās tad sanāk,ka viņam būs jāiet no 5vai 6 gadiem????

12. Oct 2009, 22:10

rebekija: tas ir mans viedoklis.. 😉 nesaprotu, kurš vispār tādus brīnumus izdomāja. Kas vainas, tagadējai situācijai, kad visi iet no 7ņu gadu vecuma (protams, ir izņēmumi). Mani dvīņi vēl ir puncī, bet viņu dzimšanas dienas būtu uz oktobra beigām. Tas iznāk, ka viņu būtu jālaiž no 5 gadiem skolā. Nu nezinu cik "forši" pabeigt ātrāk skolu, jo atšķiras tikai viens gads. Kādu karejeru? Mūsu šī brīža situācijā valstī neviens nevar normālu karjeru uzsākt.!

12. Oct 2009, 21:15

Man sākumā pat neināca prātā, ka varētu būt cilvēki, kas ir pret šo jauninajumu. Tagad saprotu viņu argumentus. Jebkurā gadījumā, es arī domāju, ka ar varu nevienu nesūtīs skolā.
Es labāk gribētu, lai 12.klasi atceltu, jo manuprāt tā ir bezjēdzīga laika tērēšana. Neko jaunu tur vairs neiemāca. Man vismaz tā bija.

12. Oct 2009, 20:19

Es esmu pret. Man pašai mājās ir piecgadniece( 6 gadi paliks septembrī),kura nākamgad būtu jālaiž 1.klasē,ja pieņemtu grozījumus. Esmu sākumskolas skolotāja un audzinu 1.klasi. Zinu, kāda ir programma, kas jāapgūst, kādas ir prasības. Tieši tas arī ir iemesls kategoriskam pret. Ja grib, lai sešgadnieki uzsāk mācības 1.klasē, tad faktiski jāmaina gandrīz visa 1.kl. programma, līdz ar to arī visu pārējo klašu.
Un, lūdzu, nevajag salīdzināt "es arī sāku mācīties skolā 6 gadu vecumā"ar tagadējo situāciju. Es arī uzsāku skolas gaitas 6 gadu vecumā, bet toreiz nebija tik noslogotas mācību programmas kā tas ir tagad.

12. Oct 2009, 19:36

es pati jau saku iet skolā 6 gados un pie tam jau biju 2 klase.nezinu, vai tad musu berni ir sliktaki lai neietu 6 gados uz skolu?Ar no otras puses tas tomer ir pa agru .domaju ka varetu ar 7 gadiem tomer sakt skolas gaitas.

12. Oct 2009, 17:45

Es arī sāku apmeklēt skolu 6 gadu vecumā, bet man oktobrī palika jau 7ņi gadi. Domāju, ka tas ir mazliet dumi, būtu labāk valsts domājuši par nopietnākām lietām mūsu valstī, nevis atkal krist uz nerviem māmiņām. Ko darīt bērniņām, kam dzimšanas diena ir , piemēram, novembrī? Tad jau iznāk, ka viņam skolas gaitas jau jāsāk 5 gadu vecumā. Vai varat iedomāties, ka tāds maziņš mīļumiņš jau apmeklē skolu?

12. Oct 2009, 16:52

Es arī pati sāku mācīties no 6 gadu vecuma un tikai priecājos par to. Līdz ar to skolku arī agrāk pabeidzu, tad arī universitāti. Kas labs tik vēla vecumā sedēt skolā, ja gribas jau iet tālāk šai dzīvē. Protams, ja 6 gados bērns vēl nav gatavs, tad tā ir cita liela.

12. Oct 2009, 16:24

Ir taču izvēles iespēja...gribi - laid bērninju 6 vai arī 7 gadinjos uz skolu...
Es skatīšos, kā manai meitinjai padosies viss un tad izlemsim no cik gadinjiem laidīsim skolā...
😀😀😉