Skarbā realitāte - ar algu nepietiek

Skarbā realitāte - ar algu nepietiek

13. Nov 2010, 19:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielākā daļa iedzīvotāju nu jau saņēmuši algas par janvāri. Ņemot vērā nodokļu izmaiņas, kas stājās spēkā šogad, dažām ģimenēm kopējie ieņēmumi samazinājušies pat par 100 latiem. Pētījumi liecina, ka aptuveni puse Latvijas ģimeņu šobrīd pat "neizvelk" no algas līdz algai.

 

Patlaban Rebeka ir māmiņa uz pilnu slodzi. Ģimenē strādā tikai vīrs. Ģirts ir ugunsdzēsējs, tāpēc izjutis visskarbāko algas samazinājumu. Kopumā ģimenes ienākumi līdz 2009. gada beigām bija samazinājušies par teju 40%. Ģirts atklāti saka, ka baisi to skaitli pat atzīt.

Šķita, tas būs pēdējais ieņēmumu samazinājums, taču katru cerību par labāku nākotni aizēnoja aizvadītajā gadā valdības lēmumi – no 2010. gada palielināt vairākus nodokļus, tas skaitā iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Salīdzinājumā ar janvāri, februārī Ģirts saņēmis par aptuveni desmit latiem mazāk. Summa nav liela, bet ģimenei ir svarīgs katrs lats. Turklāt, ja kopā saskaita pārējo nodokļu ietekmi, tad summa sanāk krietni lielāka.

Ģirts, ugunsdzēsējs: "Principā budžets ir tāds - saņemam algu, apmierinām primārās vajadzības. Samaksājam rēķinus, lai būtu pajumte. Tiek iepirkta pārtika kādam laikam. Cik paliek, tik paliek. Bet principā, nekas nepaliek."

Tikmēr "Māmiņu kluba" pastkastīte pēdējā laikā ir pārpildīta. Izmisuši vecāki lūdz palīdzību un stāsta, ka līdz ar jauno nodokļu ieviešanu, to ieņēmumi sarukuši pat par 100 latiem mēnesī.    
 

Sandija Salaka, "Māmiņu kluba" vadītāja: "Pietrūkst naudas pašām elementārākajām lietām. Un kas mūs satrauc - pietrūkst naudas pārtikai. Un, ja ir runa par zīdainīšiem un mazuļiem ģimenēs, tas, protams, ir SOS signāls."

 

Tikmēr nodokļu konsultants Jānis Pikmanis aprēķinājis, ka visbūtiskāk ģimeņu budžetus šogad ietekmē iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielinājums no 23 līdz 26%, nekustamā īpašuma nodoklis un transportlīdzekļu ikgadējā nodeva, kā arī kapitāla nodokļa ieviešana depozītam 10% apmērā.

Ģirts, ugunsdzēsējs: "Pagaidām sanāk eksistēšana no algas līdz algai, no algas līdz algai. Un gaidām, gaidām, kad būs labi."

Rebeka: "Cerība jau ir, ka viss mainīsies un būs labāka dzīve. Taču kā būs, neviens jau nezina."

 

LNT/TVNET

Noskaties arī video ar māmiņu Rebeku!

18. Feb 2010, 21:55

Mēs esam stipri, katru triecienu ko dzīve mums izspēlē mēs pielāgojam savai dzīvei. Protams, ir sākumā grūti, mēs paciešam, tikai jautājums ir cits- CIK ilgi vēl? Vai tiešām vienīgā iespēja ir braukt prom? Bet tā negribas. ☹

17. Feb 2010, 17:43

Nju man notika šī situācija, kad atgriezos darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma šomēnes - tur notikušas pārmaiņas, puse atlaisti un man arī darba vairs nav....
Nju neko, iestājos bezdarbniekos un tupu mājās....."("("(

mamma27 mamma27 17. Feb 2010, 15:25

nu šajos laikos laikam jāpriecājas,ka samazina algu ,nevis atlaiž,jo tad nu gan vairs nav nekā. Tāpēc es pagaidām cenšos nesūdzēties, bet drīz būs jāsāk,jo manu darba vietu likvidēs ar mācību gada beigām. ☹ Tad nu cītīgi jāpiedomā,vai šajā valstī ir reāli atrast darbu jaunam cilvēkam ar izglītību............

17. Feb 2010, 13:04

oi es arī pagaidām negribu domat pa darbu,jo kad gāju dekrēta tur viss bij kārtībā gan ar darba vietām,gan ar algām,bet tagad ir puse izsijāti ārā...un nebrīnītos kad es atgrieztos ,ka mani pēc menēša arī neatlaiž!!!
Mums arī gribās mainīt mašīnu,jo ļoti grūti aizmugurē ielikt autokrēsliņu,vaig nedaudz lielāku,bet cenas tā ir kritušās ka ja savējo pardosim,tad vaidzēs vel pielikt pie jaunās,bet mums noteikti nebūtu tadas liekas naudiņas!!☹

17. Feb 2010, 12:12

Es arī redzēju šo pa tv😀
Mums viss bij labi,bet nu sdaņēmu pēdējo mēnesi bērnu naudiņu,un tagad dzīvosim no daruga algas..nu nezinu kā būs!!Kaut arī naudu pa labi,pa kreisi nemētājam..bet kredīts prasa savu!
Es arī neeju pie dārgiem frizieriem,bet matus kršoju pati,un meitiņai lielāko daļu drebes atdeva māsa!
Jadzīvo ir,ko darīt!!

17. Feb 2010, 12:02

Gribēju uzināt, kā palika ar to māmiņu pabalstu izsniegšanu. Vai joprojām pabalstus izlozē un pārskaita katra mēneša dažādos datumos? Es vienkāŗši nesaprotu un nevaru ŗēķināties. Ipriekšējā mēnesī man pārskaitīja māmiņu algu 28.janvārī, šomēnes 15.februārī. Kā lai zinu, kad man atkal pārskaitīs? Mans vīrs šomēness palika bez darba. SUPER! Tagad iztiekam no manas māmiņu algas, kas ir 116ls, PAR DVĪŅIEM. Lielākā naudas summa aiziet bērnu pārtikai un pamperiem, mums atliek pavisam nedaudz.. ☹ Drīz vien piepildīsies tas teiciens :"Pēdējais, kas izbrauc no Latvijas, izslēdz gaismu!!"

17. Feb 2010, 11:25

sanch - piekrītu katram Tavam vārdam....
Kaut man māmiņalga ir gana pieklājīga, ar visu samazinājumu uz slimības lapu rēķina, mūsdienu situācijai, ļoti esmu pārdomājusi tēriņus - vairs neeju pie ārsta par 20lvl, bet par 13lvl, nezaudējot kvalitāti. Arī labu fizioterapeitu bērnam var atrast par mazākām naudām un pat labāku kvalitāti. Tāpat par frizieri vairs nemaksāju 35, bet 15lvl, taisnības labad jāsaka, ka matus vairs nekrāsoju, kopš paliku stāvoklī, un tagad kā izrādās man ir skaisti dabīga toņa mati😀 vēl nepērku dārgo ecokosmētiku, bet lietoju bērniem paredzētos krēmus un eļļas - efekts līdzvērtīgs, sporta zāli neapmeklēju, jo ikdienas pastaigas un rūpes par bērnu ir atņēmusas pēdejās tauku paliekas. Pasākumus ar draugiem taisam mājās bez akcenta uz izēšanos...
Ko ar to gribu pateikt - ja meklē iespējas, bet nevis ķer pirmo izreklamēto un pārdomā patiešām vajadzīgo, tad var pat iekrāt vai vismaz izvilkt pa 0

17. Feb 2010, 11:19

Mana vīra darba vieta ir ļoti liels uzņēmums, kura pārstāvniecības ir ļoti daudzās valstīs. Bankrots firmai nedraud, drīzāk savā jomā viņi (tā rādās) vēlās Latvijā izveidot monopolu un izspiest mazos konkurentus. Darbs ir gana bīstams, lai saņemtu adekvātu algu. Bet ko domājies- ja jau visi samazina, viņi ar. Lai gan tam pamata nav- ienākumi firmai ir ļoti stabili. Skumji un sajūta , ka darbinieki ir tikai baltie nēģeri. Lai gan darbs ir stresains un bīstams.

17. Feb 2010, 09:28

Njā...ļoti labi saprotu.... Mēs ar vīru strādājam vienā uzņēmumā....pirmo reizi samazinājās alga pagājšogad, kad valdība palielināja IIN nodokli uz 26%, taču ar to vien nepietika, ar pirmo janvāri atkal valdība palielināja nodokļus un uzņēmums samazināja algu par 15% ☹ Šobrīd mums uz abiem alga pēdējā pusgada laikā samazinājusies par 300Ls ☹ Ar šausmām gaidu aprīli, kad mašīnai būs jāiet tehniskā apskate, jāpērk kasko un octa.
Bet kā Rebeka teica- Cerība, ka viss mainīsies un dzīve būs labāka, ir 😀