Sabiedrībā zināmi cilvēki atbalsta labdarības projektu "Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa"

Sabiedrībā zināmi cilvēki atbalsta labdarības projektu "Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa"

20. May 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība (Biedrība) uzsākusi labdarības projektu "Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa" un aicinājusi sabiedrībā pazīstamus cilvēkus būt par tā vēstniekiem.



"Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa" mērķis ir nepieļaut, ka Latvijas bibliotēkās tiek apturēta bērnu lasīšanas veicināšanas programma "Bērnu žūrija", kas nodrošina bibliotēkas ar labāko bērnu grāmatu izlasi un interesantu pasākumu programmu. Katru gadu tūkstošiem bērnu tiek iesaistīti grāmatu lasīšanā un vērtēšanā. Līdzekļu trūkuma dēļ daudzās Latvijas bibliotēkās jau apturēta "Bērnu žūrijas" darbība, lasošo bērnu skaits strauji sarucis.



Lai palīdzētu labākajām un jaunākajām bērnu grāmatām nonākt Latvijas bibliotēkās, Biedrība uzsākusi ziedojumu vākšanu portālā www.ziedot.lv un aicinājusi sabiedrībā zināmas personības kļūt par projekta vēstniekiem. Tie ir cilvēkiem, kuri novērtē lasīšanas un grāmatu lomu bērna personības attīstībā.

 

Par vēstniekiem projektam "Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa"   piekrituši būt: Evelīna Strazdiņa, Kārlis Kazāks, Andris Sējāns, Una Gavare, Irīna Pīgozne, Mārtiņš Zemītis, Lauris Liepa, Inese Zandere, Sarmīte Ēlerte, Ilze Dobele, Elīna Bīviņa, Ilze Egle, Toms Auškāps, Dace Vizule, Indra Sproģe, Gatis Rozenfelds, Lienīte Osipova, Aurēlija Anužīte - Lauciņa, Lauris Aleksejevs, Dāvis Auškāps, Ingus Ulmanis, Daina Jāņkalne.



Biedrības valdes priekšsēdētāja Undīne Būde: "Saņemot palīgā saucienus no Latvijas bibliotēkām un Bērnu literatūras centra un apzinoties, ka daudziem bērniem var tikt laupīta iespēja lasīt, uzsākām šo labdarības projektu. Esmu priecīga, ka šī projekta ideja uzrunājusi un šķitusi nozīmīga arī daudziem Latvijā pazīstamiem cilvēkiem. Biedrība, daudzas bibliotēkas un to mazie lasītāji visā Latvijā ir pateicīgi par laiku un enerģiju, ko šie cilvēki veltīs, lai palīdzētu bērnu grāmatām nonākt bibliotēkās."



Projekta vēstniece Irīna Pīgozne: "Lasīšana ir pirmais solis uz labu valodu un spēju paust domas. Radīt un rādīt idejas var tikai ar labas valodas palīdzību!"



Viens no projekta vēstniekiem - Kārlis Kazāks, uzsverot lasīšanas nozīmi, teica: "Lasot grāmatas piedzimst iztēle un sapņi. Piedzimst īpašā un neatkārtojamā cilvēka pasaule."



Andris Sējāns, kurš arī atsaucīgi piekritis saukties par projekta vēstnieku, saka: "Grāmatu lasīšana ir process, kura laikā bērns ne tikai bagātina savu zināšanu bāzi, bet arī pats veic radošu ieguldījumu, attīstot savu iztēli un spēju emocionāli līdzdarboties.  
Šāds "treniņš" jeb "darbiņš", kuru, lasot grāmatu, bērns faktiski veic, pašam nemanot, ir ļoti nozīmīgs veselīgi domājošas, jūtošas, zinošas un daudzpusīgas personas attīstībā."



Toms Auškāps, projekta vēstnieks, kurš arī pats jau ziedojis projektam, atzina: "Ir pasakaina sajūta, ja vari palīdzēt. Novēlu to sajust ikvienam!"