Noslēgusies aptauja par ģimenes un bērnu ārstiem

Noslēgusies aptauja par ģimenes un bērnu ārstiem

06. Jun 2010, 19:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veica aptauju māmiņu un tētu vidū par ģimenes ārstu pieejamību Latvijā.

 

Jāsaka, ka rezultāti bija ļoti iepriecinoši, jo vairāk puse jeb 54% aptaujāto atzina, ka ģimenes ārsts ir pieejams tad, kad tas ir nepieciešams, turklāt var pie ārsta tikt bez rindas vai izsaukt mājas vizītēs pēc vajadzības.

 

16% no aptaujātajiem atbildēja, ka ārsts ir pieejams tikai pēc iepriekšēja pieraksta, uz kuru ilgi jāgaida, bet 5% ārsts nav ērti pieejams.

 

Ja runā par pozitīvajām lietām ģimenes ārstu pieejamībā, tad aptaujātie atzina šādus faktus:

 

-         67% atzina, ka pie ģimenes ārsta ir atsevišķas zīdaiņu dienas jeb pieņemšanas.

-          62% atzina, ka ģimenes ārsta kabinets ir iekārtots bērnam ērti, tajā ir rotaļlietas un bērnam draudzīgs interjers.

-          84% uzskata, ka vizītē pietiek laika uzdot ārstam visus interesējošos jautājumus.

-          68% uzskata, ka ārsts līdztekus bērna izmeklēšanai stāsta arī par bērna veselības profilaksi, izskaidro vakcinācijas jautājumus, stāsta par bērna ēdināšanu un drošību.

-          65% aptaujāto ārsts nāk uz mājas vizītēm, kad tas ir nepieciešams.

 

Neiztikt arī bez problēmām. Publicējam tipiskākos gadījumus:

 

-          Ārsts ir pieejams tikai un vienīgi brīvdienās, kad viņam skaitās bēbīšu diena, tomēr ārsts lūdza, lai viņu bez vajadzības netraucē.

-          Ārste, kas oficiāli pienācās bērnam ir jauka, bet diemžēl ne pārāk kompetenta zīdaiņu jautājumos, tāpēc nopietnākas nepieciešamības gadījumā diemžēl dodamies pie maksas speciālista.

-          No ārsta nav iespējams dabūt mobilā tālruņa numuru, ja nu pēkšņi kas notiek ar mazuli.

-          Rudens un ziemas mēnešos rindā jāgaida līdz pat 2 nedēļām

 

Ieteikumi

 

Aptaujas beigās aicinājām vecākus izteikt savus priekšlikumus ģimenes un bērnu ārstu darbības uzlabošanai.

 

-          Kopumā man liekas, ka liela kļūda valstī bija tā, ka tika ieviests masveidīgais ģimenes ārstu institūts, kad par ģimenes ārstiem pārsvarā kļuva terapeiti, kas nebija specializējušies pediatrijā.  Tagad, bērnam piedzimstot, pēc noklusējuma tiek iedalīts tuvākā mikrorajona ārsts, kāds nu ir, tāds jāņem par labu - ir pediatrs vai vienkārši terapeits.

-          Ieteiktu uzlabot attieksmi pret vecākiem, jo ar bērnu dodoties pie ārsta Saulkrastos, nejūtos īpaši gaidīta. 

-          Darba laiks varētu būt ilgāk, lai ērti varētu piekļūt vajadzīgā laikā.

-          Domāju, ka būtu labi, ja vizītes laiks būtu ilgāks. Nesaku, ka laiks ir stipri par maz, bet reizēm gribās ko vairāk pajautāt.

-          Es ieteiktu mazliet vēl vairāk padomāt par interjeru un vairāk rotaļlietas iegādāties, lai bērnam ir interesanti, savādāk bērns sāk grābt pēc zāļu pudelītēm un tabletēm, kas uz skapīša , jo viens mazs, zaļš krokodils nespēj ilgi novērst bērna uzmanību.

-          Vēlētos, lai ārsti vairāk izglīto māmiņas un kontaktējas ar mazuli, citādi katra ārsta vizīte ir bērnam šoks un stress.

-          Vēlētos, lai ģimenes ārsta nāktu mājās pie slima bērna, nevis man ar slimu bērnu būtu jāstāv rindā pēc iepriekšēja pieraksta.

-          15 minūtes ir pārāk mazs laiks vizītei, jo jāpaspēj bērns noģērbt, apģērbt, izmeklēt, kā arī sarakstīt papīru kaudzes.

-          Man nepatīk, ka ģimenes ārsti (esmu dzirdējusi, ka daudzi tā dara) - pie katras saslimšanas uzreiz izraksta antibiotikas.  Pēdējā reize mums bija tāda - zvanu dakterei, jo bērns rāda, ka viņam sāp auss. Zvanu, un viņa uzreiz saka, ar ausīm nevar jokot, bet pie ausu ārsta lielas rindas, un uzreiz lika skriet uz aptieku un pirkt antibiotikas. Es tiešām nezinu, ko darīt, ja sāp auss, un ja mani sabiedē, ka ar ausīm nevarot jokot, ka pēc tam tik sliktāk būšot. Man sirdsapziņa neļāva nepirkt antibiotikas, kaut gan gribētu iztikt bez tām.  Un tas dakterei ir raksturīgi- nevis meklēt kādus citus variantus, stāstīt, bet - uzreiz antibiotikas!  Vai tiešām ārstus nevar izglītot, lai viņi zinātu, ka var iztikt arī bez antibiotikām? Ne jau pie katrām iesnām uzreiz jādzer antibiotikas.

-          Vairāk smaidīt un būt draudzīgam pret mazo.

-          Vēl kādu darba dienu atvēlēt mazuļiem, jo savādāk pieraksts ir vairāk kā mēnesi uz priekšu. Nevar tikt tad, kad vajadzētu, bet tad, kad brīvs.

-          Veselos zīdainīšus profilaktiskajām potēm pieņemt atsevišķi noteiktā laikā no slimajiem bērniem, īpaši tas ir bīstami  visādu gripu u.tml. infekciju aktivitāšu laikā

 

 

Aptaujas laimētājs

{pic:1}

Kā solīts, no aptaujas dalībniekiem tika izlozēts viens, kas laimēja grāmatu no izdevniecības "Zvaigzne ABC". Šoreiz grāmatu "Grāmata- rotaļlieta. Mājās" laimējusi māmiņa Zanda Pūcīte.

 

Pēc dāvanas lūgums ierasties Māmiņu Kluba redakcijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas) līdz 20. novembrim.



3
16. Oct 2009, 21:17

Apsveicu Zandu!

16. Oct 2009, 18:30

Jā, redzēju arī savu atbildīti....cik cilvēku piedalījās aptaujaa???
")")")

Muuna Muuna 16. Oct 2009, 17:57

Būtu intresanti zināt, kuri ir labākie bērnu ārsti 😀