Nāc uz pēcdzemdību rehabilitācijas nodarbību!

Nāc uz pēcdzemdību rehabilitācijas nodarbību!

08. Oct 2010, 14:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

9 mēnešus sieviete gatavojas dzemdībām un jau īsi pēc dzemdībām sākas rehabilitācijas periods. Šķiet pārāk sarežģīti? Tā nebūt nav! Par to pārliecinājāmies Māmiņu Kluba rehabilitācijas nodarbībā kopā ar fizioterapeiti Kristīni Baranovu!


6

Starp topošajām māmiņām bija arī Māmiņu Kluba blogere muuna, kuras mazulis jau nāca pasaulē pirms nepilna mēneša. Tomēr, kā vēlāk redzēsi arī muunas atsauksmē, tas ir svarīgi arī šajā laikā.

 

Pēcdzemdību rehabilitācija sākas uzreiz pēc dzemdībām, tāpēc jau grūtniecības pēdējos mēnešos un pēdējās nedēļās sākt par to interesēties un uzzināt, kā padarī atlabšanas periodu vieglāku.

 

“Ar katru organisma sistēmu jāsāk strādāt uzreiz pēc dzemdībām, lai uzreiz varam atsākt adekvātu slodzi,” uzsver fizioterapeite Kristīne Baranova.

{smallpic:1}

Kas ir būtiski pēcdzemdību periodā? Tā noteikti ir elpošana, kas sakārto arī pārējās organisma sistēmas.

 

Izelpai ir jābūt vismaz 2 reizes ilgākai kā ieelpai. To pamēģināja arī topošās māmiņas Kristīnes nodarbībā.

{smallpic:2}

{smallpic:3}

Vai zināji, ka pie diafragmas šķiedrām ir piestiprinātas dziļās vēderpreses muskuļi? Ikreiz elpojot, ieslēdzas vēderprese, tieši tāpēc, lai iegūtu skaistu un plakanu vēderu, svarīgi sākt ar pareizu vingrošanu.

{smallpic:4}

Esam piedzemdējušas. Ko nu? Sākam kustināt plaukstas, lai iekustinātu un veicinātu asinsriti. Ja esi ilgi atradusies guļošā pozīcijā, vispirms pagriezies uz sāna, piecelies sēdus, nedaudz pasēdi un tikai drīksti piecelties kājās.

 

{smallpic:5}

Vingrošana. Kad?

 

Fizioterapeite nodarbībā atkal un atkal uzsvēra, ka vingrošana un rehabilitācija nenotiek pāris reižu nedēļā. Tas notiek visu laiku 24h diennaktī, piedomajot pie savas stājas, gaitas un pat dodoties uz tualti. Iegurņa rehabilitācija, piemēram, sākas jau ar pirmo došanos uz tualeti, tapēc fizioterapeite Kristīne Baranova iesaka neapturēt urīna strūklu, bet pēc iespējas mēģināt atbrīvoties.

 

Ar vingrošanu ir jānogaida, ja:

  • ir temperatūra un drudzis;

  • dzemdību laikā bijis liels asiņu zudums;

  • ir problēmas ar nierēm;

  • bijušas smagas dzemdības;

  • ir 3.pakāpes plīsumi.

 

Tomēr, lai pēc iespējas ātrāk arī Tu varētu pievienoties aktīvajām māmiņām, iesaka šuves uz vēdera ar tīriem pirkstiem izkustināt, lai neveidotos nepareizi saaugumi, kas pēcāk rada diskomforta sajūtu.

{smallpic:6}

{smallpic:7}

{smallpic:8}

Ērta poza vingrošanai ir uz bumbas. Šādi var atslābināt arī muguru.

{smallpic:9}

{smallpic:10}

Kad mazais jau ir apvēlies un sācis kustēties pa mājām, arī māmiņai tas ir stimuls kaut ko darīt. Jo vairāk māmiņas rāpos kopā ar saviem mazuļiem, jo veselākas būs māmiņu muguras!

{smallpic:13}

{smallpic:14}

{smallpic:16}

{smallpic:17}

{smallpic:18}

{smallpic:19}

{smallpic:20}

{smallpic:21}

 

“Labāk mazāk nekā par daudz!” Ar šādu moto nodarbību nobeidz fizioterapeite Kristīne.


Kā jaunā nodarbība patika apmeklētājām?

 

Muuna, blogere:

 

Kristīnes Baranovas vadītais seminārs pēcdzemdību rehabilitācija, manuprāt, būtu jāapmeklē ikvienai topošajai māmiņai tuvāk dzemdību laikam. Fizioterapeite sniedz ļoti izsmeļošus padomus par to, kā pareizi elpot, trenēt iekšējo muskulatūru un visu ķermeni, lai pēcdzemdību periods noritētu veiksmīgi un bez nepatīkamām sajūtām.

 

Tajā tiek stāstīts arī par agrīno pēcdzemdību rehabilitāciju sākot jau ar brīdi, kad jaunā māmiņa atrodas uz dzemdību galda tikko pēc bērniņa piedzimšanas. Svarīgi ir sākt pareizi elpot, turklāt vēlāk arī pareizi piecelties no tā paša dzemdību galda.

 

Fizioterapeite sniedz noderīgus padomus arī par rehabilitāciju pēc ķeizargrieziena operācijas. Lai arī vispārzināms ir fakts, ka pēc ķeizargrieziena intensīva vingrošana ir pēdējais par ko būtu jādomā un līdz tam ir ilgāk jānogaida, tomēr tas nav jāuztver burtiski. Ir ļoti daudz un dažādi vingrinājumi, kurus bez īpašas piepūles un laika ieguldīšanas var izpildīt ikviena jaunā māmiņa, arī tā, kurai bērniņš pasaulē nācis ar ķeizargrieziena palīdzību. Īpaši noderīgi man šķita vingrinājumi vēdera iekšējās muskulatūras stiprināšanai, kas noteikti neapdrobežojas tikai ar standarta vēderpreses vingrinājumu, kāds parasti pirmais nāk prātā – guļus pozā, rokas aiz galvas, kājas ieliektas ceļos un augšā, lejā :). Tas nav nepareizi, taču vissvarīgākā ir atziņa, ka visam savs laiks, turklāt jānodarbina ne tikai vēdera priekšējā, bet arī, piemēram, sānu muskulatūra. Lai to paveiktu, ar augstākminēto standarta vingrojumu būs stipri par maz.

 

Fizioterapeita rādīja vairākus citus vingrojumus, kuru veikšanai (un tas bija īpaši interesanti!) nav nepieciešamas nekādas straujas kustības, liekšanās un tie neprasa ne mazāko svīšanu, tomēr ir ļoti iedarbīgi. Turklāt ļoti svarīgi ir prast vingrinājumus izpildīt pareizi, domājot par savu stāju, ķermeņa kustībām. Reizēm par to var pārliecināties, tikai reāli sajūtot kā strādā vai nestrādā noteiktas muskuļu grupas. To visu seminārā mācījāmies un arī izmēģinājām. Atšķirības ir patiesi jūtamas brīdī, kad vingrinājumi tiek pildīti pareizi, un kad - kā ierasts :)

 

Secinājums pēc semināra tikai viens – ar neatlaidīgu un regulāru darbu, piedomājot pie sava ikdienas soļa gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, ir iespējams gan uzlabot savu pašsajūtu pēcdzemdību periodā, gan arī veikt pirmos lielos priekšdarbus skaistas formas atgūšanai. Lai pēc 6-8 nedēļām varētu jau sākt nodoties intensīvākai fiziskai slodzei!

{smallpic:12}

Diāna (attēlā pa labi)

Diāna, gaida pirmdzimto:

Trešdien uz lekciju "Pēcdzemdību rehabilitācija" Māmiņu klubā atnācu jau laicīgi. Kā vienmēr, neiztrūkstoši ir jaukā un siltā sagaidīšana! :) Drīz vien ieradās arī pārējās meitenes. Bijām septiņas, es pat mazliet nobrīnījos, ka tik maza atsaucība, jo tēma, manuprāt, ir ļoti aktuāla un svarīga, kaut gan, iespējams, ka tas ir arī tikai mans subjektīvais viedoklis. Bija atnākusi arī Ralfiņa mamma Ligita, kura man sākumā likās tāda kā redzēta, padomāju, laikam kāda slavenība un ir jau arī! :) Māmiņu kluba bloga rakstītāja! :) Jebkurā gadījumā, bija interesanti dzirdēt jau "pieredzējušas" māmiņas viedokli par fiziskajām sajūtām tūlīt pēc dzemdībām.


Fizioterapeite Kristīne jau no pirmā mirkļa likās ļoti jauka, smaidīga, ar pieredzi un galvenais zinoša, kas vērsa uzmanību, ka visam stāstītajam varēs ticēt, un ne tikai, tas reāli arī ir  izdarāms, tikai jāpārvar slinkums! :)


No lekcijas teorētiskās daļas es nedaudz apjuku, jo sapratu, ka sniegtās zināšanas būs ļoti daudz un to visu pierakstīt nemaz nav iespējams, tāda drukāšana vien būs, tāpēc centos tikai klausīties. Saturs bija viegli uztverams, kaut arī bija medicīniski termini, bet tika paskaidrots tā, lai mēs visas saprastu.


Fizioterapeite lika lietā arī uzskates līdzekļus un dažas lietas zīmēja arī pati tā, lai mums viss paliek skaidrs. Galvenais ieguvums no šīs lekcijas man bija tas, ka sapratu, ka rehabilitācija sākas jau divas stundas pēc dzemdībām ar pareizu elpošanu, kas ir visu panākumu sākums. Turpat guļot uz gultas, var izvingrināt roku un kāju pirkstus, kas uzlabo asinsriti. Dažas dienas pēc dzemdībām var sākt nelielu vingrojumu kompleksu vēdera muskulatūras, sēžas un stājas nostiprināšanai, tikai mierīgi un nepārpūloties, bet jau pēc 6 nedēļām var atsākt normālu fizisku slodzi. Izpildot jebkuru vingrojumu ir svarīgi atcerēties pareizi elpot!


Ļoti ceru, ka tiks izdots arī kāds disks ar šiem pēcdzemdību rehabilitācijas vingrojumiem! :)


Mans ieteikums pārējām māmiņām, atlicināt laiku, pārvarēt slinkumu un atnākt uz šo lekciju, tas patiešām noderēs ikkatrai!

 

 

PIESAKIES UZ PĒCDZEMDĪBU REHABILITĀCIJAS NODARBĪBU!

 

Kā ģērbties: galvenais nosacījums, lai būtu ērti! Noteikti uzvelc mīkstas zeķītes un ērtas bikses, lai varētu darboties pa grīdu.

 

Maksa par nodarbību: cena tikai 10,-Ls!

 

Nodarbības laiks: no 12:00 līdz 14:00

 

 

Nodarbība notiek Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)