MK aptaujas rezultāti: par reliģiju vecākiem jāstāsta ģimenē

MK aptaujas rezultāti: par reliģiju vecākiem jāstāsta ģimenē

13. Jun 2011, 12:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku apvienība “Māmiņu klubs” atsaucoties uz politiskās apvienības un kardināla izplatīto priekšlikumu par obligāto Bībeles mācību skolās no 1.-12.klasei, veica vecāu aptauju, kurā šodien piedalījās 800 Kluba biedru – gan no latviešu “Māmiņu Kluba”, gan krievvalodīgo vecāku organizācijas “Mamin Klub”.

 

“Māmiņu Klubs” izsaka sarūgtinājumu, ka tik svarīgi jautājumi tiek lemti un piedāvāti, iepriekš neveicot pētījumus un nenoskaidrojot vecāku viedokli – vai esam mierā ar tik sensitīvu lietu kā reliģijas un to saistītu informācijas izplatīšanu bērnu auditorijā?

 

Aptaujā noskaidrojām, ka vecākiem nav viennozīmīgas attieksmes pret reliģijas obligāto mācīšanu skolās. Vēlamies atgādināt, ka bez katoļu un luterāņu ticības mūsu valstī ir daudz pareizticīgo ģimeņu, tāpat ir arī vecticībnieki un agnostiski noskaņoti cilvēki, kā arī tie,  kas savās ģimenēs izvēlas ticēt citām garīgām vērtībām un pasaules uzskatam, nekā to piedāvā tradicionālā kristīgā reliģija.

 

Tā kā mums ir iespēja salīdzināt vecāku noskaņojumu pret šo jautājumu dažādās etniskās grupās, arī atbildēs nav vienprātības.

 

Piemēram, latviešu “Māmiņu Klubā” vecāki ir daudz vairāk noskaņoti PRET Bībeles mācību kā obligāto – 47 % latviešu ģimeņu, savukārt, kategoriski PRET krievvalodīgo ģimeņu ir 35 %.

 

PAR ir 29 % latviešu ģimeņu, un 34 % - krievu.

 

71 % vecāku diezgan vienprātīgi uzskata, ka Bībele un reliģija ir mācāma ģimenes vidū, saskaņā ar katras ģimenes individuālajām vērtībām.

 

Lielākais vairākums vecāku izvēlētos Veselības mācību kā obligāto mācību priekšmetu (66 %), otrais priekšmets būtu ētika (49 %), bet reliģijas mācību kā obligāto izvēlētos vien 20 % vecāku.

 

Galvenie vecāku argumenti ir:


-         Kristīgajai Bībeles mācībai jābūt kā izvēles priekšmetam, fakultatīvai nodarbībai, saglabājot iespēju izvēlēties alternatīvo ētikas mācību;

-         Bībeli jāmācās  pasaules literatūras vai kultūras vēstures priekšmeta ietvaros, un jābūt vispārizglītojošā rakstura, nevis reliģiozā;

-         Runājot ar bērniem par reliģiskiem tematiem, ir svarīgi, kāds ir skolotājs, kādas ir viņa priekšzināšanas, jo tas ir jūtīgs temats daudznacionālā sabiedrībā;

-         Nav jēgas mācīt vienu konkrētu reliģiju, jo klasē būs dažādu reliģiju pārstāvji un katrai ir savas vērtības. Bet, ja stāstīt par visām reliģijām kopā, tad jau ir interesantāk. Un nekādā gadījumā neko nevar uzspiets, tsk.mācīt tikai vienas reliģijas pamatus;

-         Reliģijas mācība bērniem ļoti labi iederas kristīgās baznīcas svētdienas skoliņās, kas tiek veiksmīgi praktizētas draudžu ietvaros;

-         Vecāki nav PRET morāles vērtību mācīšanu bērniem. Protams, vecākiem tas jāmāca un jāskaidro pašiem savam bērnam. Bet arī skolā jābūt tādiem priekšmetiem, kuros stāsta par vērtībām, jo ģimenes visiem ir dažādas un vērtības arī, taču pamatvērtībām jābūt vienādām.

-         Vecāki kopumā nelabprāt ir par jaunu obligātu priekšmetu ieviešanu papildus jau tā lielajai bērna slodzei skolā;

-         Skolā jābūt vairāk informācijai par seksuālo audzināšanu un veselību. Bērniem jāzina par to, kā dažādām slimībām un grūtniecību daudz vairāk, un tam zināšanas līmenim jābūt daudz augstākam, nekā tas, ko viņi iegūst internetā vai medijos. Tāpat ir laicīgi bērni jāizglīto par atkarību problēmām – pusaudžu alkoholismu, narkotiku lietošanu, smēķēšanu, seksuālajām problēmām un arvien pieaugošo vardarbību. Tas ir steidzamāks jautājums, kas jārisina, arī skolās.

26. Aug 2010, 23:37

Lai Top Slavēts Jēzus Kristus!
Mums ir atbilstoši jārīkojas, lai Ticības mācība sekmīgi tiktu ieviesta skolās.
Katram ir jāpieliek savs darbs šī projekta atbalstīšanai.
Nāk vēlēšanas, esmu beidzot pēc ilgu gadu meklējumiem atradis par ko balsot.
www.kds.lv
šīs savienības intereses politiskajos jautājumos atbilst visam ko es politiskajā ideoloģijā esmu meklējis jau gadiem.
Pirmkārt šī partija nereklamējas tik uzspiedoši.
Otrkārt šī partija vēl nevienu reizi nav tikusi saeimā.
Domāsim par mūsu bērnu nākotni.
Jau kopš bērnības bērnam ar mīlestību ir jāmāca kristīgās pamatvērtības.Jēzus māte bija Jaunava Marija. Viņa bija ļoti ticīga un šķīsta. Jaunava Marija ir visu sieviešu piemērs un protams arī vīriešu.