Meklē uzticības personas bērnu namu bērniem

Meklē uzticības personas bērnu namu bērniem

05. Dec 2009, 11:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu un ģimenes lietu ministrija meklē uzticības personas bērnu namu bērniem vasarā. Lai atvieglotu izšķiršanos par iespēju kādam bērnam piedāvāt iepazīt dzīvi ģimenē, ministrijas mājas lapā http://www.bm.gov.lv/ ir apkopota informācija par ārpusģimenes aprūpes iestādēs dzīvojošiem bērniem, kuri labprāt atrastu uzticības personas. Informācija par šiem bērniem ir apkopota gan pēc viņu dzimšanas gadiem, gan pēc atrašanās vietas Latvijas rajonos.

Latvijas bērnu namos dzīvo daudz bērnu, kuriem šai dzīvē nav paveicies. Lielākajai daļai šo bērnu ir dzīvi vecāki, kuri ir aizmirsuši par viņiem. Taču arī šiem bērniem ir nepieciešama mīlestība, uzmanība un emocionāla pieķeršanās pieaugušam cilvēkam, ko var dot tikai ģimene.

Bērnu nams, lai cik arī labi un profesionāli cilvēki tajā nestrādātu, to fiziski nespēj nodrošināt. Taču to varat uzticības persona, kas kļūst par bērna draugu un atbalstu, dodot iespēju iepazīt arī dzīvi ģimenē. Uzticības persona nodrošina iespēju bērnam pavadīt nedēļas nogales, brīvdienas un svētku dienas savās mājās vai ārpus tām, sniedz atbalstu bērnam mācībās vai dažādu sadzīves situāciju risināšanā, kļūst par šī bērna draugu un padomdevēju.

Lai uzņemtos rūpes par kādu bērnu, topošajai uzticības personai jādodas pie bērnu nama administrācijas un jāiesniedz iesniegums. Bērnu nama pārstāvji veiks ģimenes vai personas dzīves apstākļu apsekošanu un pēc tās pieņems lēmumu par uzticības personas statusa piešķiršanu. Ar bērna ēdināšanu saistītos izdevumus sedz bērnu nams.

Bērnu namos dzīvojošie bērni ir apkopti un nodrošināti ar materiālajiem labumiem, tādēļ vislabākais, ko uzticības persona var dot bez vecāku mīlestības augušam bērnam, ir - daļa sava laika, mīlestības un jūtu. Kļūstot par draugu, uzticības persona var uzklausīt šo bērnu, izrunāties ar viņu, iemācīt jaunas iemaņas un prasmes un nodot savu dzīves pieredzi.

Protams, atbalsts šiem bērniem ir nepieciešams visa gada garumā, taču vasara var būt tas brīdis, kad gan bērnam, gan topošajai uzticības personai ir visvieglāk spert pirmos soļus uz draudzību un saprašanos.

Bērnu un ģimenes lietu ministrija