Māmiņu Klubs: Valdības lēmums par 50 % samazināt pabalstu strādājošiem vecākiem ir diskriminējošs

Māmiņu Klubs: Valdības lēmums par 50 % samazināt pabalstu strādājošiem vecākiem ir diskriminējošs

26. Jan 2010, 09:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku apvienība "Māmiņu Klubs", kurā reģistrēti jau vairāk nekā 27 000 biedru visā Latvijā, ir sava veida Latvijas vecāku noskaņojuma barometrs.

Saskaņā ar tās pēdējās aptaujas datiem, kurā esošie un topošie vecāki tika aicināti izvēlēties, viņuprāt, "mazāko ļaunumu" - samazināt vecāku pabalstus jeb. t.s "māmiņu algas" par 10% visiem vai nogriezt par 50%, bet tikai strādājošiem vecākiem,  vairāk nekā puse (54%) atzīmēja pirmo variantu – solidāru samazinājumu visiem vecākiem par 10 %. To pārsvarā atbalstīja vecāki, kuri gaida vai audzina pirmo bērniņu, un noformējuši vecāku pabalstu uz tēta vārda. Daudzi arī uzsvēra, ka tikai katra ģimene atsevišķi var izlemt, kurš no šiem priekšlikumiem ir mazāks ļaunums, jo apstākļi ir dažādi - tas, ko vieni uzskatīs par "mazāku ļaunumu", citiem var izrādīties būtisks robs ģimenes budžetā.

Uz jautājumu, vai ģimenes būtu gatava "paciesties" līdz 2012.gada 31.decembrim, kad politiķi sola atgriezties pie esošās pabalstu sistēmas, 72% atbildēja noraidoši, uzsverot, ka nauda ir vajadzīga tagad, jo bankas un komunālo pakalpojumu sniedzēji negaidīs šos 3,5 gadus maksājumus no ģimenes.

“Māmiņu Kluba” vecāki ir gatavi vērsties Satversmes tiesā, jo neredz citu iespēju aizstāvēt savas tiesības uz pabalstiem.

Ja Saeima apstiprinās valdības lēmumu, tad "Māmiņu Klubs" 1) prasīs, lai valsts šo samazinājumu noformē kā valsts aizņēmumu no vecākiem un vēlāk tad atdod iedzīvotājiem, 2) atbalstīs ģimenes, kuras vēlēsies griezties Satversmes tiesā

“Māmiņu Klubs” pēdējo mēnešu laikā ir savācis vairāk nekā 20 000 vecāku parakstu PRET vecāku pabalstu samazināšanu, un vecāki parakstījās arī PRET punktu par 50 % samazinājumu strādājošiem vecākiem. Jau ziņojām, ka aptuveni 5000 vecāku gadījumā, ja Saeima apstiprinās šādu pabalstu samazinājumu, izteikuši gatavību vērsties Satversmes tiesā.

Paciesties līdz 2012.gadam neesam gatavi, jo:

1)      Bērna aprūpei līdzekļi nepieciešami šobrīd – tos nevar atlikt;

2)      Esam uztraukušies, kā varēsim nomaksāt komunālos maksājumus, baidāmies palikt ar mazu bērnu uz rokām bez mājokļa;

3)      Ģimenes budžets pēdējā laikā tiek rūpīgi plānots un saskaitīts pēdējais santīms – lēmums izmantot strādājošā vecāka pabalstu ir būtisks, lai vispār uzturētu ģimeni laikā, kad visi ienākumi dramatiski samazinājušies;

4)      Daudzi ir palikuši bez darba un bezdarba laikā vecākiem pēc bērna kopšanas atvaļinājuma ir vēl lielākas grūtības atgriezties darba tirgū, tāpēc tiek izmantota jebkura iespēja savu darba vietu nezaudēt – arī pēc bērna piedzimšanas;

5)      Vecākiem nav uzticības valdībai  - straujo un nepārdomāto lēmumu dēļ. Mums nav nekādu garantiju, ka pabalsti atkal netiks samazināti līdz 2012.gadam. Kā šādos apstākļos var plānot ģimenes pieaugumu?

6)      Valdība tomēr neievēro vēl pirms dažām nedēļām solīto tiesiskās paļāvības principu- mums ir pamats griezties Satversmes tiesā!



Citāti no māmiņu komentāriem aptaujā:

- "Kāpēc strādājošiem vecākiem noņems, bet tie, kas nevar atrast darbu, dabūs pilnu summu? Tas nav godīgi".

- "Es raujos pa diviem darbiem, bērnus vispār neredzu un tagad no manas raušanās vispār nekāda jēga nebūs. Paņemšu vēl trešo darbu, varbūt tad atkal finansiālais stāvoklis atgriezīsies iepriekšējās sliedēs. Paņemšu bērnu bildītes līdzi, ja nu gadījumā aizmirsīšu, kā izskatās".

- "Es atgriezos darbā uz pusslodzi, strādāju lielākoties attālināti. Naudiņu tērēju bērniņa veselībai, jo dzimis priekšlaicīgi. Pie tam nezaudēju savu kvalifikāciju un ir pārliecība, ka amats un darbavieta būs arī tad, kad atgriezīšos pilnā slodzē".

- "Mūsu ģimenē jau aug divi bērni, negaidīti pieteicās 3, es darbu neilgi pirms tam zaudēju un lēmumu paturēt mazo pieņēmām tikai tāpēc, ka paļāvāmies, ka, kamēr nevarēšu strādāt pati pabalstu varēs saņemt arī vīrs, ja tā nebūs ir reāli draudi, ka nespēsim nomaksāt kredītu ar dzīvokli".

- "Vīrs strādā valsts iestādē, alga jau tiek mazināta kuro reizi! Neapliekamais minimums samazināts, viens cilvēks nevar to visu pavilkt - uzturēt ģimeni, maksāt dzīvokļa kredītu, komunālos..."

16. Jun 2009, 19:05

Pieņemti! Jāsāk rīkoties..kas un kur jāsniedz?

16. Jun 2009, 09:49

Ha un mans ierosinājums ir noteikt griestus 400Ls, tā, kā bija pašā sākumā. Nekas, izdzīvojām. Brēkt par samaksātajiem nodokļiem es ar varu, jo pirms dzima pirmais jau biju 13.gadus nostrādājusi maksājot VISUS nodokļus.

16. Jun 2009, 09:36

Ziniet, un visvairāk besī tas, ka vienu dienu runā to, otru, bāc kā ar slotu pa galvu izdara pavisam savādāk. Tad stāsta, ka ievēros tiesisko paļāvību, bet visu izmaina dienas laikā!!! Mīlīši, tas taču nav normāl!!!. Daļa jau tā knapi velk galus kopā dēļ kredītiem vai dēļ tā, ka palikuši vienīgie apgādnieki, bet te mierīgi nost 15%, 20%, 50% un 70% !!!

16. Jun 2009, 09:29

Protams, protams, ka to pašu saņemtu, jo mums starp bērniem ir nepilni 2 gadi starpība, BET nevajadzēja man tad tās 2 nedēļas strādāt, jo tad māmiņalgu rēķina automātiski no tām 2.nedēļam! Un to, ka es tā iegrābšos, un likumus 1 dienas laikā mierīgi nomainīs, sorry paredzēt es nevarēju!!! Dekrētā gāju decembrī. Stulbi man sanāca, jo BKA beidzās 2 nedēlas pirms dekrēta. Vajadzēja ņemt slimības lapu, bet nē, es godīga, gāju pastrādāt, jo var taču uz tēti formēt. Tagad man pašai nav māmiņalgas. Un piepildīšu, ka par izdevīgumu mums nebija runa, jo uz tēti formējot, nauda sanāca tieši tā pati, kas man bija ar pirmo. Neko mēs neuzvārījāmies!!!

15. Jun 2009, 21:01

Ha, te daži gudrinieki spriež, ka nav godīgi formēt uz tēti, jo tad ģimene saņemot dubultā. Nez kāpēc nu mums sanāk, ka mēs nevis ko saņemsim dubultā, bet nesaņemsim uz pusi ☹( Nu un ja mamma pēc pirmā bērna laiž pasaulē pēc nepilniem 2.gadiem otro un uz 2.ned. starp BKA un dekrētu ar mierīgu sirdi atgriežas darbā, jo nekas jau nemainīsies ģimenes budžētā, māmiņalgu varēs uz tēvu paņemt. Tagad sanāk, ka pati dura, nenosapņoja šitos murgus...

Dace Dace 15. Jun 2009, 20:56

Ārprāc!!! Tie daži komenti, kas adresēti man ir vienkārši lieliski!
Par tiem 500 latiem... un katastrofu. Ja grib ielīst svešā makā, tad varu paskaidrot - vienmēr esmu paļāvusies uz sevi un biju sarēķinājusi, ka ES VIENA PATI varēšu nomaksāt kredītu, kuru paņēmu APRĪLĪ, lai būtu kur ar mazo dzīvot (vīrs diemžēl negaidīti zaudēja darbu) - nu tad arī rēķinājos, ka pēc tam, kad samaksāju ikmēneša kredītu +citus maksājumus varētu dzīvot normāli, jo šis tas paliek arī pāri(kredīts+citi maksājumi =tieši 500 ls) - tā lūk, un ja vīrs darbu neatradīs tik ātri,kas visticamāk arī tā būs mūsu apstākļos, tad kur šeit 500 ls ir par daudz???? Paliek pāri apaļa nulle!
Un tieši tāpat noteikti rēķinājās arī citi vecāki, gan strādājošie gan nestrādājošie utt.

Pateicosties tādiem skaudīgiem cilvēkiem, valdībai ir vieglāk ar mums manipulēt - jo redz izrādās, ka ir šausmīgi liela daļa, kas atbalsta kaut kādus griestus, jo kādam liekas nezin kapec, ka visi, kam ir pāri 500 algas, to ir kaut kur sazagušies un tā tālāk... vai arī ja man nav, tad jau davai citiem arī nevajag...

MUMS TACU IR JĀAIZSTĀV UN JĀATBALSTA VIENAM OTRU!!! UN NEVAR TĀ - 10 REIZES MAINĪT LĒMUMUS! Tikko taču teica, ka līdz 2010. gada maijam neko neaiztiks, tagad -10%, un te pēkšņi 50% strādājošajiem. NAV NOPIETNI!!!!!

15. Jun 2009, 20:19

Bac!!! nu ka taa var!!!!!!!!!!!!!!! es vispar nesaprotu- pensionarus, maminjas aiztiek a sev tik 20% suuda procentus nonjem.... es pie ka vainiiga ka man tgd darbs??!!! a jasanjem 50%mazaaka maminju alga! PSC matam tik lamaties uz vinjiem var!😤

15. Jun 2009, 15:38

Ja notiktu referendums šajā jautājumā - zaudētu tie, kas negrib šķirties no 50%, jo es kā cilvēks, kam šī tēma nav aktuāla, piekrītu, ka neuzskatu, ka mana nodokļu nauda aiziet, lai kāds pēc bērna piedzimšanas zaļi padzīvotu. Jo cik pierāda dzīve, tad tētuki iepērk plazmas tv un citus niekus par šo naudu - bērniņam īsti nevajadzīgus. Ja tā tas nebūtu, neko neteiktu!

15. Jun 2009, 12:38

Tieshi taa - daudziem tagad alga ir 200Ls un kas tas ir 50% no taa??????? Njirgaashanaas...

15. Jun 2009, 12:36

Daudzi njem teetalgu, jo tas ir vieniigais variants no izejas - bez darba esmu nevis savas vainas deelj, bet valsts radiitaas kriizes deelj un darbu mekleeju jau gadu un bez rezultaatiem ☹ ietu straadaat un sanjemtu maaminjalgu, ja tas buutu iespeejams!!!

15. Jun 2009, 12:31

Mans viirs ir vieniigais pelniitaajs gjimenee un tas vecaaku pabalsts, ko sanjmetu - vareetu iegaadaaties nepiecieshamos ratus, gultu, iekaartotu istabu, kura pat nav saakta buuveet, jo liekas naudas nav, bet...izskataas, ka arii nebuus, jo valdiibai muusu beernu nauda pashai "vajadziiga"...niknums paarnjem. Necieniijamie politikji vispaar nedomaa kaa juutamies mees - toposhaas maaminjas - gruutnieces, mums shis stress ir par daudz...naktiis moka konkreets bezmiegs, jo nekaadi nevari paarstaat domaat par visu sho murgu ☹ !!!

Dace Dace 15. Jun 2009, 09:40

Vispār tas ir kaut kāds ārprāts. Piektdienas vakarā aizgāju gulēt ar ziņu, ka mazinās 10 % visiem , pirmdienas rītā jau 50% strādājošiem. Pirms tam - maija vidū, kā vēl šodien atceros 2 dienas raudāju par griestiem 500 ls, kas būtu katastrofa mūsu ģimenei, tad pēc kāda laika jau sekoja citi varianti.
DĀRGIE IERĒDŅI - MĒS TE ESAM TOPOŠĀS MĀMIŅAS, KURĀM TĀDS STRESS IR PAR DAUDZ!!!!
Jūtamies kā kaut kādi spēļu kauliņi - vienu brīdi tā, citu šitā...

17. Jun 2009, 11:32

Mūsu ģimene ir gatava piedalīties tiesas procesā, jo arī mūs negodīgi skar 50% samazinājums!!!!!!!

17. Jun 2009, 00:56

haafaafsssaatarATAFAASSVSGWGWATSASTFAATATAAFATAQTQWASGAAFSSFAFaaaaaaaaaaaaaaaasgsgfffsfssggfdggssfsgssfs

16. Jun 2009, 19:05

Pieņemti! Jāsāk rīkoties..kas un kur jāsniedz?

16. Jun 2009, 11:51

Brekt jus visi varat eit ko vien velaties, tas manuprat neko nemainis...

16. Jun 2009, 11:00

Tas ir vājprāts kaut kāds ... mums arī naudiņa ir uz tēta uzrakstīta un ja tagad nogriezīos 50%, tad es nezinu kā mēs dzīvosim ... Tiešām raudāt gribas ... nepietiek jau ar to, ka bērns netiek dārziņā, līdz ar to pēc gada vecuma nevarēšu iet strādāt un nezinu kā dzīvosim ... tagad arī nogriezīs līdz gadam ...
Es jūtu ka te jau velk uz Satversmes tiesas pusi!

16. Jun 2009, 10:59

Diskriminācija, kāpēc es nevarētu saņemt pabalstu un strādāt, jo tagad iet kopšanas atvaļinājumā, vari atpakaļ vairs necerēt atgriezties! Būtu priecājušies es pa to laiku nodokļus maksāju! Tādā gad. lūdzu ierēdņiem noteikt ka vairāk pa vienu amatu nedrīkst ieņemt, mēs jau tā lielas algas viņiem maksājam, lai tiek arī citiem !!!

16. Jun 2009, 09:49

Ha un mans ierosinājums ir noteikt griestus 400Ls, tā, kā bija pašā sākumā. Nekas, izdzīvojām. Brēkt par samaksātajiem nodokļiem es ar varu, jo pirms dzima pirmais jau biju 13.gadus nostrādājusi maksājot VISUS nodokļus.

16. Jun 2009, 09:44

VAI ESAT PAMANĪJUŠI, KA ĢIMENES VALSTS PABALSTA APGRIEŠANA UZ 8 LATIEM VISIEM VISSĀPĪGĀK SKARS DAUDZBĒRNU ĢFIMENES, KAM JAU TĀPAT IR GRŪTI GALUS SAVILKT? PAR 3. BĒRNU TIEK ATŅEMTI 57,60 LATI GADĀ, PAR 4. UN NĀKOŠAJIEM - 76,80 LATI GADĀ. UZ VISPĀRĒJĀ IENĀKUMU DRASTISKĀ SAMAZINĀJUMA FONA TĀS IR MILZU SUMMAS, KAS DAUDZIEM VAR NOZĪMĒT IZTIKŠANU BEZ SKOLAS PUSDIENĀM UN CITĀM PAT ĻOTI BŪTISKĀM LIETĀM.

1 2 3 4 ... 6