Lietuvas vecāki protestē pret pabalstu samazināšanu

Lietuvas vecāki protestē pret pabalstu samazināšanu

27. Jan 2010, 08:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Galvaspilsētas pašvaldība netika devusi atļauju rīkot plašu mītiņu, kurā piedalītos tūkstošiem bērnu vecāku, tomēr tika nolemts sarīkot piketu, lai piesaistītu varas iestāžu uzmanību vecāku situācijai.

"Mēs sakām "nē" sociālo maksājumu samazināšanai, jo māmiņas un tēti maksājuši lielākus nodokļus, cerot, ka ir saplānojuši savu dzīvi, bet tagad valdība pēkšņi pasaka: "Piedodiet, cienītie, bet jūs saņemsit mazāk"," skaidrojis akcijas iniciators Darjus Šaluga.

Viņš atgādinājis, ka starp pašreizējiem bērniem ir arī nākamie ministri un Seima deputāti.

"Ja jau runājam par sociālo taisnīgumu, paraudzīsimies, cik saņem Seima deputāts un cik iecerēts maksāt bērnam. Galu galā tautas stratēģiskajai nostājai būtu jābūt tādai, ka mūsu tautai tik un tā jāpieaug, jācenšas panākt, lai tā izdzīvotu. Taču saskaņā ar pašreizējiem demogrāfiskajiem rādītājiem mēs iznīkstam un, kā aplēsts, līdz 2060.gadam mūsu būs palikuši 2,5 miljoni," ziņu aģentūrai ELTA sacījis viens no piketētājiem. Pēc 2008.gada datiem, Lietuvā pašlaik ir gandrīz 3,37 miljoni iedzīvotāju.

Protesta akcijas dalībnieki tika aicināti atnest pie valdības ēkas pa rotaļlietai un salikt tās lielā mucā, lai varasvīri tās atrastu kopā ar vēstījumu - "Esat atņēmuši visu - nu tad ņemiet arī rotaļlietas!".

Pagājušajā nedēļā, vēloties palīdzēt finansiālu grūtību māktajam Valsts sociālās apdrošināšanas fondam "Sodra", valdība atbalstīja ierosinājumu samazināt maksimālo vecāku pabalstu apmēru no 7400 litiem līdz 3800 litiem (no 1510 latiem līdz 775 latiem).

Tām mātēm, kuras šobrīd saņem lielāku summu par turpmāk piedāvāto pabalsta maksimālo apmēru, valsts atdotu šo starpību laikā no 2012. līdz 2014.gadam. Galīgais lēmums vēl jāpieņem Seimam.

LETA--ELTA
26. Jun 2009, 23:01

MAMINU KLUBS GATAVO PRASIJUMU SATVERSMES TIESAI TAS MAMINAS, KASA AIZPILDIJA ANKETU E-ZURNALA ZEM -KO DARISIM TALAK-RATINU REVOLUCIJA UN PIEKRIT PAR SATVERSMES TIESU, MAMINU KLUBS PEC TAM INFORMEES, UN BUUS JAPARAKSTAAS!!!

26. Jun 2009, 17:25

Pareizi dara kad protestē1 Mums arī jāņem piemērs!

26. Jun 2009, 17:13

māmiņkluba rosīšanās gar pabalstiem ir apsīkusi laikam ar pa visam!!! ☹

26. Jun 2009, 13:48

Kāpēc viss ir tā apklusis?????

Vai uz Māmiņas klubu cerēt nevar????

Man mazais dzims augusta beigās, gribu saglabāt savu darbu, kā arī savu māmiņalgu! Es obligāti vērsīšos satversmes tiesā!!!

26. Jun 2009, 13:38

Piekrītu skarbaa!
Pašiem varas vīriem taču tādi uzkrājumi kontos,ka viņi vēl 10 tādas krīzes pārdzīvos bez bēdas,bet ko mums mirstīgajiem darīt?

26. Jun 2009, 12:37

Mums ar vajadzētu ņemt piemēru no leišiem. Paņemam mantiņas un nešam pie mūsu valdības ēkas durvīm.