Kas Tu esi - stingrā vai visu atļaujošā mamma?

Kas Tu esi - stingrā vai visu atļaujošā mamma?

29. Jul 2011, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mammas ir dažādas- stingrākas, mazāk stingras, un katra ar savu audzināšanas tehniku un paņēmieniem.

 

Psihologi un citi bērnu attīstības speciālisti iesaka ļaut bērnam attīstīties savā tempā, savā veidā, neierobežojot viņa brīvību, bet tajā pašā laikā nosakot robežas, kuras pārkāpt nedrīkst un kas ir nelokāmas. Diezgan grūti atrast zelta vidusceļu, lai bērnu neizlutinātu vienmēr visu atļaujot, bet tajā pašā laikā neradītu viņā baiļu sajūtu doties droši pasaulē, radot nemitīgus aizliegumus.

 

Arī mūsu ģimenē ir diezgan grūti atrast šo zelta vidusceļu, jo tas, ka meitiņai kādreiz vairāk ko atļauju, citreiz tiek izmantots pretēji un viņa grib, lai viss notiktu pēc viņas prāta! Reizēs, kad kaut ko vairāk viņai aizliedzu, manī rodas jautājums- varbūt tomēr esmu pārāk piesardzīga un neļauju viņai to darīt, kaut gan varētu?

 

Parunāsim šodien par disciplinēšanu un audzināšanu!

 

- Vai Tu esi stingrā vai visu atļaujošā mamma?

- Kādos brīžos Tu vairāk ļauj vaļu un kādos vairāk ierobežo?

- Kādi, Tavuprāt, ir plusi un mīnusi visatļautībai un stingrībai?

- Kādā audzināšanās veidā tiki audzināta Tu?

- Kā atrast zelta vidusceļu starp šiem audzināšanas veidiem?

 

Kristīne, portāla redaktore

taschinka taschinka 23. Sep 2010, 15:47

Es drizak pa vidu.Sikumos lauju vairak,bet nopeitnas lietas nepiekapjos.

23. Sep 2010, 14:48

Man ir trīs puikas 5gadi,3gadi un 1,8mēn.Es viņus audzinu stingri.Mani audzināja stingri,māsu lutināja...tāpēc mēs atšķiramies kā diena un nakts.Mājās viņi man var trakot,saprāta robežās,bet ciemos puikas zin ka trakot nevar,un veikalā.
Es uzskatu ka par stingrāku audzināšanu bērns paaudzies,paldies pateiks,bet no izlutināta bērna neko labu nesagaidīs.Es viņus saperu tikai tad kad savādāk vairs nevar.Pārsvarā es ar viņiem runāju kas ir labi un kas nav.
Audzināšanā laikam pats svarīgākais ir nepārspīlēt ne ar lutināšanu,ne ar pārlieku lielu stingrību.

nosiguldas nosiguldas 23. Sep 2010, 13:27

Esmu stingra mamma, ja ir teikts ka tas ir jādara atkāpes nav, cenšos neaudzināt bērnu sabiedrībā un atrodoties ciemos, to daru vēlāk pārrunājot notikušo mājā. Kādi ir plusi vai mīnusi nezinu, bet noteikti nevēlos pieļaut, ka mazulis veikalā spiedz, gāžas gar zemi, sit vecākiem, jo netiek darīts pēc viņa prāta. Es šādas situācijas redzu pat ļoti beiži un tad vecāki redzot, ka viņiem pievērš uzmanību bērnu sit vai kliedz uz viņu. Ir arī tāda kategorija, kas bērnam lūdzās- dēliņ nesit mammītei, protams, dēliņš nemaz netaisās savas darbības pārtraukt. Mani audzināja stingri, žēl, ka bieži to darīja arī cilvēkos. Vidusceļš ir prasme ieklausīties gan sevī gan mazulī un pieturēties pie savām prasībām'.