Kā jūtas bērniņš, tikko ieradies pasaulē? Nāc uz adaptācijas lekciju jūnijā!

24. Feb 2011, 18:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa ierašanās pasaulē ir ilgi gaidīts brīdis. Mēs steidzam savu bērniņu samīļot, pamanīt pirmo acu skatu, smaidu. Bet vai mēs zinām kā bērniņš jūtas tikko ieradies šajā pasaulē, to ir vērts noskaidrot.

 

Piesakies uz jūnija adaptācijas lekciju, zvanot pa tālruni 67350750!

 

Mēs, pieaugušie, savā ikdienas dzīvē bieži neaizdomājamies, ka arī mums ir nepieciešams laiks, lai aprastu ar jauniem notikumiem – jaunu dzīvesvietu, darba vietu, arī sākot kopdzīvi ar mīļoto cilvēku mūsu ikdiena mainās. Paiet krietns laiks līdz varam teikt – jā, tagad mūsu dzīve atkal rit ierasti. Tieši tāpat laiks ir vajadzīgs tikko dzimušam mazulim.

 {smallpic:6}

„Bērniņš piedzimstot, pasauli tver uzreiz vienā lielā blāķī, viņam jāpieskaņojas pie visa,” stāsta nodarbības vadītāja psiholoģe Diāna Zande. „Ja līdz šim vēderā bija maz vietas, atlika iespert pa punci un viņš saņēma vairāk vietas, atlika sagribēt ēst un viņš tūlīt tajā brīdī bez domāšanas, tad tagad viss tas pēkšņi ir jāgaida. Ēšana notiek caur pupu, pieaugušie ir tik milzīgi, pasaule ir liela un nepazīstama.”

 

Ja bērniņš piedzīvos normālu adaptāciju pirmajos dzīves mēnešos, tad noteikti viņš māmiņai un tētim atbildēs ar apmierinātu pašsajūtu. Viņš būs gatavs pasauli pētīt un izzināt. Taču, ja dzīvosim, vadoties pēc principa – mums tā ir ērtāk, visticamāk, bērniņš būs gražīgs un daudz biežāk raudās, izrādot neaptiku.

 {smallpic:3}

{smallpic:7}

Adaptācija ir pielāgošanās visādā ziņā- pielāgošanās fizioloģiski, kad visas organisma sistēmas pārskaņojas, no ēšanas caur nabassaiti, sāk strādāt gremošanas sistēma. Pirmajos mēnešos un pirmajā dzīves gadā nobriest nervu sistēma, atsaucība uz viņa sniegtajiem stimuliem, emocionālā pasaule, arī maņu pasaule. Viņam ir jāpielāgojas, kā izmantot redzi un dzirdi. „Adaptācijas pamatā ir pierašana pie ikvienas situācijas, kas mazuļa dzīvē ienāk,” stāsta psiholoģe.

 

Taču pirmais, ar ko sākas mazuļa adaptācija, ir brīdis, kad bērniņš piedzimst un viņu uzliek māmiņai uz punča. Un šajā brīdī ļoti būtiski ir nesteigties. Vienkārši ļaut sev iepazīties ar mazulīti un ļaut viņam sajust māmiņas un tēta klātbūtni. Vērot, kāds viņš izskatās, kā kustas mazie pirkstiņi, kā smaržo ādiņa, cik maiga tā ir. Kāds ir snīpītis un kādas tās ačteles, kas mēģina kaut ko saskatīt. Un ādiņa, kas sākumā ir violetā nokrāsā un tad viņa kļūst maigāka. Kādas smalkas pēdiņas. Apjauts – lūk, mūsu brīnumiņš, ko esam gaidījuši. Šajā brīdī nevajag fotografēt, nevajag filmēt, jo nekas nespēj aizvietot īstu un patiesi piedzīvotu brīdi. To visu paspēs paveikt vēlāk. Baudiet šo brīdi, baudiet satikšanos, ko otrreiz piedzīvot vairs nevarēs. Mazulim ir svarīgi, lai satikšanās notiktu mierīgi, lēnīgi. Lai viņš jūtas gaidīts maigā siltumā un mīlestībā apņemts. Tas ir pirmais solis viņa dzīvē, pirmie notikumi šajā pasaulē. Kā mēs zinām, tālākais ceļš ir atkarīgs no šī pirmā soļa stabilitātes un drošības. Mazulīt, zini, mēs vienmēr būsim tev līdzās. Nebīsties, pie mums tu esi drošībā.

 

Gādāsim, lai bērniņa pirmie dzīves mirkļi ir mīlestības, maiguma un drošības pilni, lai arī mazulis to, iespējams, neatcerēsies, tas būs būtisks viņa dzīves posms, kas ietekmēs turpmāk visu viņa dzīvi!

 

Piesakies uz adaptācijas nodarbību maijā!

Zande: Bērniņam ir jābūt kopā ar Tevi, nevis blakus Tev!

Pirmās nodarbības gūtās atziņas

Kāpēc ir svarīga mazuļa adaptācijas lekcija?

Lekcija notiks: Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

 

Nodarbības sākums: 2.jūnijs no plkst.15:00 līdz 17:00.

 

Nodarbības cena: 12 lati

 

Piesakies nodarbībai, aizpildot anketu zemāk!

 

Vairāk informācijas par kursiem vari iegūt, rakstot uz sandra.livmane@maminuklubs.lv vai zvanot pa tālruni 67350750!

 

Adaptācijas lekciju atbalsta Huggies® Newborn autiņbiksītes

 

Jaunās autiņbiksītes ir īpaši mīkstas, maigas, rūpīgi izstrādātas, un tagad arī ar bio kokvilnu autiņbiksīšu ārējā slānī!

1