Īrijas tiesa liek mātei vest bērnu atpakaļ uz Latviju

Īrijas tiesa liek mātei vest bērnu atpakaļ uz Latviju

03. Mar 2011, 17:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Īrijas Augstākā tiesa atzinusi, ka Latvijas valstspiederīgā nelikumīgi aizvedusi uz Īriju savu meitu pret tēva gribu, un likusi bērnu vest atpakaļ uz Latviju, kur tiesai jālemj par bērna aizbildniecību, vēsta laikraksts "The Irish Times".

 

Bērnu neuzklausa


Trīs tiesneši arī apstiprināja iepriekšējās instances tiesas lēmumu, ka piecus gadus vecās meitenītes viedokļa uzklausīšana šajā lietā ir nepiemērota.

 

Iepriekšējās instances tiesa nolēma, ka ir nepiemēroti uzklausīt tiesā bērnu, kas ir jaunāks par sešiem gadiem.

 

Latvijas valstspiederīgā savu meitu uz Īriju aizveda 2009.gada martā. Meitenītes tēvs dzīvo Latvijā. Pāris nav precējies, bet bērna piedzimšanas laikā 2004.gadā tēvs ar māti dzīvojuši kopā Latvijā.

 

Aizbildniecības tiesības pār bērnu bija abiem vecākiem līdz 2007.gadam, kad māte devās uz Īriju, atstājot bērnu tēva uzraudzībā, bet regulāri ciemojoties pie meitas.

 

2008.gada jūnijā māte atgriezās Latvijā un bez tēva ziņas un piekrišanas paņēma sev līdzi meitu uz Īriju, paturot viņu trīs mēnešus.

 

2008.gada septembrī viņa aizveda meitu atpakaļ pie tēva, bet 2009.gada janvārī Latvijā iesniedza pieteikumu tiesā, pieprasot pilnībā nodot meitu viņas aizbildniecībā. Savukārt meitenītes tēvs pieprasīja, lai viņš kļūtu par vienīgo meitas aizbildni.

 

Bērna tēvs pēc taisnības vēršas Īrijas tiesā

 

2009.gada marta beigās tēvs uzzināja, ka māte ar bērnu atgriezusies Īrijā. Viņš noraidīja sievietes apgalvojumus, ka viņi mutiski vienojušies, ka meitu audzinās viena pati māte un ka viņa var vest bērnu uz Īriju. Rezultātā meitenītes tēvs iesniedza prasību Īrijas tiesā.

 

Māte apgalvoja, ka tēvs tiesā vērsies tāpēc, lai viņu sodītu par to, ka viņa nav sūtījusi vairāk naudas bērna audzināšanai. Viņa arī apgalvo, ka vīrietis ir alkoholiķis un ka viņš ļāvis viņai tikties ar meitu tikai apmaiņā pret seksuāliem pakalpojumiem. Bērna tēvs tiesā noraidīja šīs apsūdzības.

 

Īrijas tiesa lēma par jautājumu, vai par bērna dzīves vietu uzskatāma Latvija un vai šādā gadījumā bērna aizbildniecības lieta skatāma Latvijā.

 

Šā gada 16.martā Īrijas tiesa nolēma, ka par bērna dzīvesvietu uzskatāma Latvija un ka viņas aizvešana bija pretlikumīga saskaņā ar Hāgas konvenciju par bērnu starptautisku nolaupīšanu. Īrijas tiesa deva rīkojumu vest bērnu atpakaļ uz Latviju, kur tiesai jālemj par meitenes aizbildniecību.

 

Bērna māte apstrīdēja lēmumu Augstākajā tiesā un lūdza tiesnešus uzklausīt meitas viedokli.

 

Noraidot mātes apelāciju, Augstākā tiesa apstiprināja iepriekšējās instances tiesas lēmumu, kas balstīts uz visiem lietā pieejamajiem faktiem - ka abiem vecākiem bija dalīta aizbildniecība pār bērnu, ka meitenes pirmajos gados par viņu galvenokārt rūpējās tēvs un ka viņas dzīves vieta bija Latvija, pirms māte viņu aizveda uz Īriju.

 

Tiesa arī apstiprināja, ka bērns uz Īriju pārvests bez tēva ziņas un ka nav nekāda pamata uzskatīt, ka meitenes nodošana atpakaļ tēva uzraudzībā radīs viņai kādu būtisku apdraudējumu.

 

Tiesneši arī norādīja, ka tēvs piedāvājis izrādīt bērna mātei pretimnākšanu, tostarp atbrīvot savu dzīvokli Latvijā, lai līdz aizbildniecības jautājuma izlemšanai tiesā ļautu tajā dzīvot mātei ar bērnu.

 

Aizbildniecības lietas izskatīšana Latvijas tiesā paredzēta jūnijā.

 

Portāls TVNET jau vēstīja, ka astoņu gadu laikā no Latvijas bez otra vecāka piekrišanas izvesti 80 bērni.

 

LETA