Gandrīz puse vecāku nekad saviem bērniem nelieto ķiveri, ceļu un elkoņu sargus!

Gandrīz puse vecāku nekad saviem bērniem nelieto ķiveri, ceļu un elkoņu sargus!

09. Mar 2012, 15:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noslēgusies Māmiņu Kluba aptauja par aizsarglīdzekļu lietošanu, braucot ar velosipēdu, skrituļslidām.

 

Māmiņu kluba biedru ģimenēs lielā cieņā ir izbraucieni ar velosipēdu- šādu variantu atzīmēja 66% aptaujāto vecāku. Izbraucienos ar skrejriteni dodas 6% aptaujāto vecāku bērni, bet skrituļslidas un skrituļdēli izvēlas vien 3% aptaujāto.

 

Kā izrādās, 47% vecāku nekad nelieto saviem bērniem aizsargus, kas pasargātu bērnus no traumām. Vienmēr aizsargus lieto 29% aptaujāto vecāku, bet 1/5 jeb 24% aptaujāto atzīst, ka dara to dažreiz.

 

No tiem vecākiem, kuri savam bērnam lieto aizsargus, visbiežāk tiek lietota ķivere, baidoties, ka bērns varētu gūt galvas traumu. Ķiveri lieto 46% aptaujāto bērni, 20% lieto ceļu sargus, 15%- elkoņu sargus,tikai 4% izvēlas plaukstu sargu lietošanu.

 

Interesanti mums šķiet vecāku apsvērumi, kāpēc netiek lietotas ķiveres, ceļu un elkoņu aizsargi. 14% atzina, ka nav par to domājuši, 10% to nedara finansiālu apsvērumu dēļ, jo nevar to atļauties iegādāties,savukārt 9% spriež pēc savas pieredzes un paši nelietojot, neliek to darīt arī bērniem.

 

Tika minēti arī citi iemesli, kāpēc netiek izmantoti aizsargi:

 

- tāpēc, ka bērns braukā pa savu sētu, dārzu, nevis ceļu

- aizsargi traucē

- aizsargi vēl nav nepieciešami, ja bērnu ved pieaugušais, bet ķivere ir obligāts pasākums

- pagaidām brauc tikai pa istabu

- tā kā dzīvojam laukos, tad domāju, ka bez tiem var iztikt. Ja dzīvotu pilsētā, kur satiksme un apkārtne ir krietni atšķirīga no lauku sētas, tad gan iegādātos visus nepieciešamos aizsargus

- kautrējas no vienaudžiem, kuri tos nelieto

- ķiveri mēs lietojam vienmēr.Ceļu un elkoņu aizsargus nopirksim tad, kad sāks mācīties ar skrituļslidām braukt.

- ja braucam tikai pa pagalmu - zālīti - tad neliekam, ejot uz ceļa - lietojam ķiveri un aizsargus

 

Par bērnu traumatismu ir jārunā un vecāki jāizglīto, lai arvien vairāk vecāku saviem bērniem lietotu ķiveri, ceļu un elkoņu aizsargus. 61% aptaujāto atzina, ka tieši paši vecāki varētu pamudināt lietot aizsargus, 34% uzskata, ka bērnu gūtās traumas liktu pārdomāt aizsargu lietošanu, 12% ieteica pievērst tam lielāku uzmanību ar reklāmu, savukārt 6% aizsargus lietot pamudinātu naudas sods par aizsargu nelietošanu.

 

Būsim uzmanīgi uz ceļa un sargāsim savus bērnus!

 

Aptauju apkopoja Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Lasi vairāk par grāmatu šeit!

Māra Runguļa ceturtais jauniešiem veltītais garstāsts. Viņu dzīves problēmas – skola, attiecības ar vienaudžiem un vecākiem, mīlestība utt. – jau skatītas rakstnieka darbos Sirsniņsalas, Avenes, Divdabis un Stulbcepure. Tiem pievienojas Aste, ko luncināt.

 

 

Zvaigzne ABC grāmatu "Aste, ko luncināt" šajā nedēļā dāvinām māmiņai, kuras e-pasts sākas ar maretamareta@.. Gaidīsim pēc balvas Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas) līdz 11.jūnijam!