Dienvidkorejā liek izslēgt gaismu, lai veicinātu dzimstību

Dienvidkorejā liek izslēgt gaismu, lai veicinātu dzimstību

13. Oct 2010, 15:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dienvidkorejas Veselības ministrija, kuras uzdevums ir uzlabot valsts zemo dzimstības līmeni, reizi mēnesī izslēdz gaismu savos kabinetos, lai mudinātu personālu agrāk doties mājās un "taisīt vairāk bērnu".

 

Trešdien publiskotajā ministrijas paziņojumā teikts, ka gaisma tiks izslēgta plkst.19.30 katra mēneša trešajā trešdienā, "lai palīdzētu personālam nodoties dzimstības palielināšanai un bērnu audzināšanai".

 

"Iešana agrāk uz mājām varbūt nav tieši saistīta ar bērnu skaita palielināšanu, taču pilnīgi izslēgt šādu iespēju nevar," aģentūrai AFP teica Čojs Dzinsuns, kurš ministrijā atbild par šo projektu.

 

Zemā dzimstība ir akūts jautājums šajā strauji novecojošajā sabiedrībā.

 

Dzimstība jeb vidējais bērnu skaits, kas piedzimst sievietes mūžā, Dienvidkorejā 2008.gadā bija viszemākais - 1,9, un pastāv bažas, ka iedzīvotāju skaits tuvākajā desmitgadē sāks samazināties.

 

"Nebūs ilgi jāgaida, kad mūsu bērniem tiks uzkrauta veco ļaužu atbalstīšanas nasta," laikrakstam "Korea Times" teica veselības ministrs Džons Džēhī. "Koreja var zaudēt globālajā ekonomiskajā sacensībā darbaspēka trūkuma dēļ. Tas būtībā ir visaktuālākais un svarīgākais jautājums, ar kādu saduras valsts."

 

Ministrijas precētie darbinieki nepilda savus pienākumus, un viņu rādītājs ir 1,63 bērni salīdzinājumā ar vidējo rādītāju 1,82 valsts ierēdņu vidū. Ministrija izvirzījusi mērķi divos gados palielināt šo skaitli līdz 2,0.

 

Ministrija ieviesusi arī dažādus citus stimulus, piemēram, dāvanas naudas veidā darbiniekiem, kuriem ir vairāk nekā divi bērni. Dažas vietējās pašvaldības arī īsteno dažādas programmas un pat piedāvā iepazīšanās pakalpojumus, lai palielinātu dzimstību.

LETA
21. Jan 2010, 14:38

Pie mums valdība liek piecas reizes padomāt vai tiešām Tu vari "atļauties" bērnu. Redz, ir valstis, kuras vismaz kaut kā mēģina veicināt vecākus.