Diena: Rotavīruss. Vakcinēties vai ne?

Diena: Rotavīruss. Vakcinēties vai ne?

23. Nov 2009, 14:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārstu vidū nav vienprātības atbildē uz jautājumu, vai simts latus vērtā vakcīna jāiekļauj obligātajā potēšanās plānā.

Ja zīdainim ir spēcīga vemšana, kurai vēlāk pievienojas caureja un paaugstināta temperatūra, tad šķidruma zudums ir tik pamatīgs, ka, to laikus nepamanot, sekas var būt smagas. Ļoti. Pat nāve. Šādi var raksturot bērnu vidū tik izplatīto rotavīrusu enterītu jeb tautā sauktu par rotavīrusu. Pret vīrusu izgudrota vakcīna, tomēr ārsti nav vienisprātis, ka tā jāiekļauj valsts apmaksāto vakcīnu sarakstā.

Vakcīnas - divu veidu

Rotavīrusu infekcija pirmo reizi aprakstīta 1973.gadā. Tomēr īpaši tā plosās visā Eiropā tieši pēdējo gadu laikā. Jēdziens "vēdera gripa" vai pat "ziemas vemšanas vīruss", kā nereti sauc norovīrusu (līdzīgi simptomi kā rotavīrusam), slimību sezonā ir pat populārāks par parasto gripu. Šī gada pirmajos trijos mēnešos ar rotavīrusu slimoja par trešdaļu vairāk nekā vidēji pēdējos piecos gados, par 85% vairāk nekā pērn, liecina Sabiedrības veselības aģentūras dati. Turklāt ārpus konstatētajiem 1026 gadījumiem ir bērni, kuru vecāki pie ārsta nav vērsušies vai arī ārsts nav noteicis precīzu diagnozi.

Izvaicātie Latvijas ārsti iemeslus šai rotavīrusa izplatībai īsti nezina. Dažkārt pieaugošajai saslimstībai ar vīrusu izraisītajām zarnu infekcijām minēts arī globālās sasilšanas faktors.

2006.gadā divas firmas - Merck un GlaxoSmithKline - teju vienlaikus nāca klajā ar paziņojumu, ka pret rotavīrusu iespējams vakcinēties. Vakcīna nav tradicionālā pote, bet gan pilināma mutē un dodama zīdaiņiem vairākās devās īsi pēc piedzimšanas līdz pusgada vecumam.

Tiesa, attieksme pret vakcīnu kā Latvijā, tā Eiropā kopumā ir atturīga, un daļēji vainojama tās cena - aptuveni simts lati. Slimība nav tik smaga, lai vairotu tās ražotāju un izplatītāju labklājību. Kādā Vācijas medicīnas žurnālā minēts, ka Merck ar savu Rotateq vakcīnu jau paspējis "iegrāmatot" vairāk nekā pusmiljardu ASV dolāru lielu apgrozījumu.

Sākotnējo popularitātes vilni nobremzēja ārstu vidē arī neoficiāli apspriestās vakcīnas blaknes. Bez tādām blakusparādībām kā vēdersāpes, caureja, slikta dūša piesauktas arī neiroloģiskas problēmas un pat smadzeņu bojājumi.

Droša. Vai vajadzīga?

Nesen apstiprinātajā Latvijas Imunizācijas valsts programmā 2008.-2010.gadam norādīts, ka attiecībā uz rotavīrusa iekļaušanu valsts apmaksātajā bērnu vakcinācijas plānā nepieciešama diskusija. Par to atbildīga Imunizācijas valsts padome. "Pēdējā sēdē nolēmām ieteikt no 2010.gada sākt 12 gadu vecu meiteņu potēšanu pret cilvēka papilomas vīrusu, rekomendēt pneimokoka vakcināciju, bet rotavīrusu vēl neesam skatījuši," vaicāta par padomes darbu, atbild tās vadītāja, Valsts infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.

Centra vadītāja domā, ka vakcīna noteikti būtu iekļaujama bezmaksas vakcinācijas plānā. Cits jautājums - vai valsts finansiāli to var atļauties. "Mans viedoklis - bērnu vakcīnas par naudu parasti nerekomendē, jo tas tā neētiski, ka viena daļa var atļauties, bet citiem jānoskatās," saka Stradiņa slimnīcas infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis. Savukārt nepieciešamību visus potēt viņš vērtē skeptiski: "Ja jautājums, piemēram, būtu par vakcināciju pret ērču encefalītu, es bez domāšanas teiktu - jā, tūlīt, tā ir saslimšana, kas var būt nāvējoša." Par naudu, kas tiktu tērēta ļoti dārgajai rotavīrusa vakcīnai, viņaprāt, valsts apmaksātajā vakcinācijas plānā varētu iekļaut daudz aktuālākas vakcīnas. "Es personīgi ļoti atbalstu pneimokoka vakcīnu," saka Uga Dumpis.

Noteiktas atbildes uz jautājumu par vakcīnas iekļaušanu bezmaksas plānā nav arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvei dakterei Silvijai Lejniecei. "Es kā ārste būtu tikai priecīga, īpaši domājot par zīdainīšiem, kurus šis vīruss parasti ļoti smagi skar. Bet vai jāiekļauj plānā?" daktere aizdomājas un pēc mirkļa atbild - ir arī daudzas citas aktuālas lietas.

Forumos Latvijā, Anglijā un Vācijā, kur cilvēkiem piedāvāts medicīnas speciālistu padoms, jautājumi par vakcīnas drošumu un blakusparādībām joprojām ir aktuāli. Par to, ka vakcīna ir efektīva un droša, Uga Dumpis ir pārliecināts. "Tur gan es nepiekrītu, ka tā varētu būt bīstama," viņš piebilst. Līdzīgi domā arī Silvija Lejniece un Baiba Rozentāle. Eiropas Savienībā bezmaksas vakcīnu saviem mazuļiem kopš pērnā gada vasaras piedāvā Austrija. Vācijā to daļēji vai pilnībā apmaksā veselības apdrošināšanas pakalpojumu sniedzēji.

Apmaksā pašvaldība

Kamēr Latvijas valsts vēl domā, Mārupes un Ķekavas pašvaldības jau izšķīrušās saviem mazuļiem apmaksāt rotavīrusa vakcīnu. "Vakcīna ir ļoti dārga, valsts to neapmaksā, bet slimo ļoti daudzi, un mammām nākas kavēt darbu," iemeslus Mārupes pagasta lēmumam sauc Sociālā dienesta vadītāja Anita Grope. Lai arī akūtā fāze slimībai nav gara, īpaši tad, ja ārstēšanās notiek slimnīcā pie sistēmas, bet laiku prasa atveseļošanās un sagrautās imunitātes atjaunināšanas periods. Mammai vai tētim jārēķinās, ka slimības lapa būs vajadzīga pat divas nedēļas.

Abu pašvaldību pārstāvji apstiprina, ka vecāku interese par vakcīnu ir. "Tikko pat mums atnesa čekus par sešiem simtiem latu no Jaunmārupes, tātad vakcinējušies seši bērni," stāsta Grope. Mārupē vakcīnu saņem tie bērni, kuriem vismaz viens no vecākiem vismaz gadu ir deklarējis savu dzīvesvietu pagastā. Kā saka Grope, tad var darboties princips - dots devējam atdodas: pašvaldībai tiek vecāku algas nodokļi, kurus tā atkal atdot atpakaļ ģimenēm ar dažādiem pakalpojumiem. Līdzīgs princips arī Ķekavā.

Pērn arī Rīgas domes sociālo jautājumu komiteja nolēma pieprasīt pašvaldības budžetā 78 781 latu maznodrošināto, trūcīgo, daudzbērnu (sākot ar 2008.gadā dzimušu trešo bērnu) ģimeņu vakcinācijai. Tomēr deputāti to neatbalstīja. Komiteja, kurā kā deputāte darbojas arī Baiba Rozentāle, cer uz budžeta grozījumiem.

***

Rotavīruss un vakcinācija

Galvenās pazīmes: vemšana, caureja, vēdersāpes, paaugstināta temperatūra

Bīstamība: ievērojams organisma šķidruma zudums, kā rezultātā var sākties iekšējo orgānu bojājumi. Nopietni uztraukties jāsāk, kad bērns kļūst apātisks un miegains

Visbiežāk slimo bērni no pusgada līdz diviem gadiem, šajā vecumā arī smagāk. Līdz piecu gadu vecumam vismaz reizi pārslimojis teju katrs bērns

Imunitāte: nenoturīga, iespējama jauna inficēšanās, kā arī gada līdz pat divu laikā iespējams slimības jauns uzliesmojums arī neinficējoties

Izplatās ar fekālijām, arī pilienu vai putekļu veidā, ilgstoši noturīgs apkārtējā vidē, ļoti lipīgs, piemēram, inficēties iespējams arī no bērna, kurš vīrusu pārslimojis pirms divām nedēļām

Vakcinācija divu ražotāju iekšķīgi lietojama vakcīna, sadalīta divās devās, kuras kopā maksā ap Ls 100 un būtu jāiedzer līdz sešu mēnešu vecumam. Pēc vīrusa pārslimošanas vakcinēties vairs nav lietderīgi.

Ilze Grīnuma 
Diena