Audžuģimeņu trūkums zīdaiņus noved bērnunamos

Audžuģimeņu trūkums zīdaiņus noved bērnunamos

13. Jun 2012, 09:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd akūti trūkst audžuģimeņu, kas būtu gatavas savā aprūpē uzņemt zīdaiņus. Tikai 29 no 192 audžuģimenēm Latvijā vēlas savā aprūpē uzņemt bērnus līdz divu gadu vecumam. Pārējie zīdaiņi tiek izmitināti bērnunamos. Latvijā ir ievērojams skaits bērnu, kuriem netiek nodrošināta iespēja augt ģimeniskā vidē, TVNET informēja Tiesībsarga birojā. 

 

Tiesībsarga biroja juriskonsulti šogad ir bijuši uzraudzības vizītēs visās valsts sociālās aprūpes centru filiālēs. Noslēdzot monitoringa vizītes, kā iespējamos cēloņus, kāpēc zīdaiņus pēc izņemšanas no ģimenēm ievieto valsts aprūpes iestādēs, nevis audžuģimenē,  juriskonsulti norādījuši, ka ir mazs audžuģimeņu skaits, kas vēlas aprūpēt bērnus līdz divu gadu vecumam. Audžuģimenēm nereti trūkst zināšanu un prasmju, jo nav attiecīgu mācību. Bez tam audžuģimenei ir lielākas izmaksas par bērnu līdz divu gadu vecumam. Atsevišķos gadījumos ir apgrūtināta arī veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība.

 

Bērns līdz divu gadu vecumam ir valsts apgādībā, līdz ar to pašvaldības nav motivētas maksāt audžuģimenēm. Audžuģimenēm par to pienākumu veikšanu atlīdzību maksā pašvaldība. Juriskonsulti secinājuši, ka nav nodrošināts pietiekams sociālais darbs ar ģimenēm ar bērniem. Sociālie darbinieki norāda, ka vecāki nav motivēti audzināt savus bērnus, tomēr vienlaikus bieži nesaskata risinājumu šai problēmai.

 

"Audžuģimenēm būtu jābūt īslaicīgam risinājumam, kamēr intensīvi notiek darbs ar ģimeni, lai bērnu pēc tam varētu atgriezt atpakaļ ģimenē. Diemžēl mūsu novērojumi uzrāda, ka ļoti mazs skaits bērnu atgriežas atpakaļ ģimenē. Lielākoties bērni pēc tam tiek nodoti adopcijai vai nodoti valsts aprūpē. Uzskatu, ka darbs ar ģimenēm ir nepietiekams, lai veiktu sociālās rehabilitācijas pasākumus, pēc kuriem bērns varētu atgriezties ģimenē," norāda tiesībsargs Juris Jansons.

 

Tiesībsargs šobrīd analizē visu monitoringa vizīšu laikā konstatētās situācijas un izstrādā rekomendācijas, kas tiks nosūtītas Labklājības ministrijai bērnu tiesību stāvokļa uzlabošanai.

 

Saskaņā ar ANO Vadlīnijām bērnu alternatīvai aprūpei, aprūpe bērniem līdz trim gadiem jānodrošina ģimeniskā vidē. Latvijā esošā bērnu ārpusģimenes aprūpes sistēma neveicina bērnu tiesības saņemt aprūpi ģimeniskā vidē. Būtu nepieciešams atsevišķi izvērtēt, kāds atbalsts, apmācības un citi ārpusģimenes aprūpes sistēmas uzlabojumi nepieciešami, lai bērniem varētu nodrošināt atbilstošu aprūpi.

 

Saskaņā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas sniegto informāciju, šā gada jūlijā 192 audžuģimenes varēja nodrošināt 243 bērniem iespēju augt ģimeniskā vidē, bet tikai 29 audžuģimenes ir izteikušas vēlmi savā aprūpē ņemt bērnus vecumā līdz diviem gadiem, tā nodrošinot 36 zīdaiņiem iespēju augt ģimeniskā vidē.

 

TVNET

Foto: LETA