Aptauja: šogad līgosim džinsās, ar margrietiņu vainagu galvā un ķimeņu sieru galdā

Aptauja: šogad līgosim džinsās, ar margrietiņu vainagu galvā un ķimeņu sieru galdā

22. Jun 2012, 17:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kur, cik lielā pulkā un kādā tērpā šos svētkus svinēs Sieviešu un Māmiņu Kluba dāmas? Un kādi ir šogad populārākie ziedi, kas rotās sieviešu svētku vainagus, un ēdieni, ko celsim svētku galdā? Ieskaties, esam apkopojuši Līgo aptaujas anketas rezultātus! 

Vairums aptaujāto (43%) atklāj, ka Līgo svētkus šogad aizvadīs savās mājās, 29% dosies uz radinieku mājām, bet 18% svētkus svinēs kaut kur pie jūras, upes vai ezera. Vēl 10% svētkus atzīmēs draugu mājās, bet ārpus Latvijas nedosies neviena no aptaujātajām portālu lasītājām.

65% sieviešu Jāņus plāno svinēt kopā ar ģimeni, 25% - ar draugiem un 9% - ar paziņām, bet tikai 1% aptaujāto atzinušas, ka šogad svētkus pavadīs vienatnē.

Cik lielas plānotas Līgo vakara svinības? Kā liecina portālu www.sieviesuklubs.lv un www.maminuklubs.lv veiktās aptaujas dati, 43% aptaujāto svētkus atzīmēs 6 līdz 10 cilvēku lielā kompānijā. Mazāk – 29% - ir to, kuri līgos 2 līdz 5 cilvēku lielā kompānijā, bet 11 līdz 15 radu, draugu un paziņu lokā svētkus atzīmēs 20% aptaujas dalībnieču. Salīdzinoši maz – tikai 7% sieviešu Līgosvētkus svētīs kopā ar vairāk kā 16 cilvēkiem, bet 1% aptaujāto apgalvo, kas svētkus svinēs vienatnē.

Protams, viena no neatņemamām svētku sastāvdaļām, domājot tieši par sievietēm, ir pucēšanās! Kāds tad būs šogad populārākais Līgo tērps? Izrādās, ka lielākoties (45%) sieviešu būs tērpušās praktiskā apģērbā - džinsu biksēs un blūzē vai džemperī. Tajā pat laikā arī pietiekami daudz dāmu (25%) līgošanai izvēlēsies kleitu! Vēl 10% aptaujas dalībnieču atzīmējušas, ka svētku laikā viņām mugurā būs svārki un blūze vai džemperis. Tikai 3% no Sieviešu un Māmiņu Kluba aptaujas dalībniecēm vilks tautastērpu.

Savukārt tās, kuras uz šo jautājumu bija sniegušas atbildi: „cits variants” (16%), lielākoties atzīmējušas, ka vēl nezina, kādā tērpā sagaidīs Līgo nakti, kā arī atklājušas, ka šogad līgos ērtā un sportiskā apģērbā.

Šogad populārākā jāņuzāle, kas tiks vīta svētku vainagos, ir margrietiņa! Šo atbilžu variantu, atbildot uz jautājumu: „Kādas puķes pīsi savā svētku vainagā”, atzīmējušas 23% respondentes. Otrs populārākais zieds, kas rotās svētku vainadziņus ir sarkanais un baltais āboliņš, ko atzīmējušas 18% aptaujātās. Vēl 16% sieviešu savā vainagā pīs smilgas, bet nedaudz mazāk – 15% - rudzupuķes.

Ozollapas rotās 11% Līgo aptaujas dalībnieču ziedu kroņus, bet madaras vainagā pīs 9% no viņām. Tikai 1% līgotāju šim nolūkam izvēlēsies rozes. Tie 7% aptaujas dalībnieču, kuras atzīmēja atbilžu variantu: „cits variants”, lielākoties norādījušas, ka Jāņu vainagā kārtos tos ziedus, kas augs pļavā, vai arī vēl nezina, kādi ziedi rotās viņu vainagu.

Par populārāko svētku ēdienu šajos Līgo svētkos pārliecinoši nosaukts ķimeņu siers (to atzīmējuši 48% aptaujas dalībnieču)! 19% par galveno ēdienu, ko šajos Līgo svētkos celt galdā, uzskata šašliku (19%) un pīrāgus (17%). 9% norādījuši, ka Jāņu galvenais ēdiens būs plātsmaize, bet tie 7% aptaujāto, kuras atzīmējušas atbildi „cits variants” pārsvarā uzskata, ka neatņemama šo svētku sastāvdaļa ir visi iepriekšminētie ēdieni.

Uz jautājumu: „Kas, Tavuprāt, visvairāk raksturo Līgo svētkus” vairums – 34% - atbildējuši, ka ugunskurs. Otra populārākā atbilde ir „cits variants” (21%), un lielākoties sievietes uzskata, ka Līgo svētkus visvairāk raksturo kopā sanākšana un kopā būšana. Savukārt trešais populārākais Līgo svētku simbols ir Līgo dziesmas (to atzinuši 19%), vēl 10% uzskata, ka tas ir Jāņu siers, bet nedaudz mazāk - 9% aptaujāto – ka vainags. Tikai 4% Līgo un Jāņu svinības visvairāk saistās ar papardes ziedu, bet 3% - ar alu.

Un kā jums šķiet, kuru no Līgo svētku tradīcijām Sieviešu Kluba un Māmiņu Kluba aptaujas dalībnieces šogad gaida visvairāk? 23% no viņām apgalvo, ka vainagu pīšanu! 13% aptaujāto ar nepacietību gaida gan mājas pušķošanu, gan arī jāņuzāļu lasīšanu, bet 12% atzīmējušas, ka lēkšanu pāri ugunskuram un arī dancošanu.

9% un 8% aptaujas dalībnieču ilgojas pēc siera siešanas un Līgu un Jāņu sveikšanas, kamēr 4% gaida apdziedāšanos! Tikai 1% sieviešu ar nepacietību gaida alus darīšanu, bet tās, kuras atzīmējušas atbildi „cits variants” (5%) vēlas mierīgi pasēdēt pie ugunskura, doties meklēt papardes ziedu, cept šašliku un dzert alu.

Līgo vakarā līs vai nelīs? Mūžīgais jautājums, uz kuru 28% portālu www.sieviesuklubs.lv un www.maminuklubs.lv Līgo aptaujas dalībnieču atbildējušas – Jā, līs gan, bet vairums no viņām (72%) tomēr ir optimistes un pārliecinātas, ka nelīs vis!

Aptauja tika veikta Sieviesuklubs.lv un Maminuklubs.lv interneta resursos un tajā piedalījās 271 respondente. 

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Kādas ir Tavas domas par šīs aptaujas rezultātiem? Kur un kā šogad līgosi Tu?