Aptauja: pastāsti par saviem auto vadīšanas paradumiem

Aptauja: pastāsti par saviem auto vadīšanas paradumiem

16. Nov 2012, 12:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Satiksme, iespējams, ir visbīstamākā situācija, kurā piedalās katrs cilvēks, katru dienu un automašīnas ir vienas no bīstamākajām mašīnām, kuras vada neprofesionāli cilvēki” (Draskczy, 1997). Pasaules Veselības organizācijas (WHO, 2009) dati par satiksmes negadījumiem un bojā gājušajiem tajos visā pasaulē nav iepriecienoši - bojā gājušo un cietušo skaits pasaulē ar katru gadu tikai pieaugs, līdz 2030.gadā satiksmes negadījumi kļūs par piekto galveno nāves cēloni pasaulē.

Lai gan situācija Latvijā ar katru gadu uzlabojas (CARE, 2010), Latvija joprojām atrodas Eiropas reģiona augšdaļā ar satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu. Arī autovadītāju saskarsmes kultūra izraisa diskusijas sabiedrībā. No visiem satiksmes negadījumiem, 90% gadījumu tieši vai netieši ir vainojams cilvēks, nevis laika apstākļi, ceļa segums vai automašīnas tehniskais stāvoklis (Dewar & Olson, 2022). Tādēļ autovadītāju uzvedības pētījumi ir svarīgi, domājot par satiksmes drošības palielināšanu.

Tas, cik droši mēs un mūsu bērni varam justies uz ceļa – kā autovadītāji, kā pasažieri, kā riteņbraucēji, kā kājāmgājēji – ir atkarīgs lielā mērā no mūsu sabiedrības vērtībām un attieksmēm, īpaši drošības attieksmēm.

Ceļu satiksmes negadījumi ir otrais galvenais nāves cēlonis vecuma grupā no 5 –14 gadiem, pirmais vecuma grupā no 15 –29 gadiem (WHO, 2009).

Latvijas Universitātes pētnieki (V.Reņģe, I.Austers, I.Muzikante, V.Perepjolkina, D.Frolova) jau kopš 2005.gada veic pētījumus satiksmes psiholoģijā. Šogad sadarbojoties ar Māmiņu klubu, gribam veikt tieši bērnu vecāku auto vadīšanas paradumu pētījumu, lai noskaidrotu kāds tad ir pašu vecāku braukšanas stils un vērtības.

Bērni brauc kā viņu vecāki

Bērnu braukšanas stils ir cieši saistīts ar vecāku braukšanas stilu, īpaši pārkāpumi un braukšanas kļūdas (Bianchi & Summala, 2004; Miller & Taubman-Ben-Ari, 2010)

•    Mātes trauksmaino braukšanas stilu visspēcīgāk pārņem meitas (r = 0,47) ;
•    Dusmīgo braukšanas stilu no tēviem pārņem dēli;
•    Pārgalvīgo braukšanas stilu no tēviem pārņem meitas (Miller & Taubman-Ben-Ari, 2010);

Pētījuma rezultāti tiks publicēti Māmiņu kluba mājas lapā! 

PIEDALIES APTAUJĀ ŠEIT!

Jā, aptauja tiek turpināta!