Aptauja: Kā tikt pāri bērniņa zaudējuma sāpēm

Aptauja: Kā tikt pāri bērniņa zaudējuma sāpēm

12. Apr 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Smags pārdzīvojums un ciešanas var piemeklēt ikvienu, ja ir miris kāds tuvs cilvēks, taču īpaši sāpīgi un dažkārt traumatiski tas ir tad, kad runa ir par bērna zaudējumu.

Bērna nāve ir uzskatāma par pretdabīgu un reizēm gandrīz nepanesamu. Tā skar vecākus, kuri ir piedzīvojuši sava bērna  piedzimšanu, kā arī vecākus, kuri nav sadzirdējuši bērna pirmos kliedzienus. Liela daļa vecāku ir cerējuši, sapņojuši un veidojuši nākotnes vīziju saistībā ar bērnu, saredzot viņā savas dzīves turpinājumu.

Ja tu esi vecāks, kurš ir piedzīvojis bērna zaudējumu,  tad tu noteikti zini, ko nozīmē piedzīvot  sēras.  Sēru reakcijas tev var izpausties kā ilgas un meklējumi pēc mirušā, vientulība, raizes, neticība notikušajam, neuzticēšanās, dusmas, šoks, atsvešinātība no apkārtējiem. Iespējams, ar laiku sērošanas intensitāte mainās.   Lēnām notiek sērošanas reakciju pārveide. Seko samierināšanās un notikušā pieņemšana.

Aptaujājot vecākus, kuri ir piedzīvojuši bērna nāvi un lūdzot aprakstīt izjūtas  pēc zaudējuma, viņi  bieži min  spēcīgas sāpes un bēdas par piedzīvoto. Viņi raksta, ka ir daudz raudājuši, un laiku pa laikam ir ļāvušies dzīvot atmiņās par savu bērnu. Tāpat viņi saka, ka ar laiku pamazām ir spējuši atgūt  kontroli pār sērām un bēdām, un iemācījušies turpināt dzīvot bez mirušā bērna.

Parādās vecāku vēlme pārveidot sēras, nepalikt tajās, izmainīt dzīves turpinājumu un virzīties uz priekšu.

Bērna zaudējums bieži būtiski ietekmē savstarpējās attiecības, jo sērošanu katrs vecāks piedzīvo kā personīgu attiecību turpinājumu ar zaudēto, kas var novest pie atsvešināšanās no partnera.

Lai tu veiksmīgi tiktu galā ar sērām, tev kā vecākam ir svarīgi saņemt atbilstošu sociālo atbalstu, ko parasti tev sniedz dzīves draugs, ģimene, draugi, kolēģi, kāda tuva atbalstoša persona. Tu to vari saņemt atbalsta vai pašpalīdzības grupās vai pie profesionāļiem (ārsts, psihologs, sociālais darbinieks, utt). Tava iesaistīšanās, ieinteresētība un iespēja runāt par savu zaudējuma pieredzi var tev palīdzēt labāk pieņemt esošo situāciju.

Tēma ir orientēta uz vecāku sēru reakciju apzināšanos, resursu un iespēju atrašanu, kas palīdzētu cilvēkiem tālāk turpināt dzīvi.  Ir ļoti svarīgi veikt šādus pētījumus, lai izprastu, kā tu jūties, ar kādām grūtībās tev ir nācies sastapties, piedzīvojot bērna zaudējumu.

Šīs zināšanas mums ļoti palīdzētu sniegt labāku, kvalitatīvāku atbalstu ikvienam, kas saskaras ar bērna vai kāda cita tuvinieka zaudējumu. Bieži vien arī ģimenei, draugiem, apkārtējiem cilvēkiem ir svarīgi zināt, kāda veida atbalsts tev būtu vēlamākais. 

PIEDALIES APTAUJĀ UN DALIES PIEREDZĒ, KĀ TIKT PĀRI SĒROŠANAI!

Aptaujā ir ietverti jautājumi par sērošanu, sociālo atbalstu un savstarpējām attiecībām. Aptauja ir anonīma un visi rezultāti ir konfidenciāli, pētījumā tiks izmantoti apkopotā veidā. Aptaujas aizpildīšana laiks ~20 min.

Pētījumu veic Laila Laganovska, LU PPMF psiholoģijas maģistrantūras 3. kursa studente.