Alise: būt par vecākiem ir liels darbs!

Alise: būt par vecākiem ir liels darbs!

13. Jun 2011, 21:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klāt kārtējā trešdiena un arī mēs devāmies uz nu jau trešo Dzemdību sagatavošanas kursu nodarbību. Šoreiz lekcijas tēma „Jaundzimušā aprūpe un veselība. Pirmās dienas pēc dzemdībām.” Lekciju vadīja pediatre Anna Birka.

 


Arī šoreiz vecāki saņēma nelielas dāvaniņas no Māmiņu kluba. Ļoti noderīgs ir disks, kurā ir lekcijā stāstītā informācija par mazuļa aprūpi, par to, kā viņš pareizi jāceļ, jāgulda.

 

Lekcijas sākumā topošie vecāki tika iepazīstināti ar mazuļa fizioloģiskajiem procesiem pirmajās dienās pēc dzemdībām – kāds ir to izskats, uzvedība.

 

Svarīgi ir, lai jaundzimušais būtu labi aprūpēts, tādēļ lielāko daļu šajā lekcijā tika stāstīts par mazuļa ikdienas higiēnu, ģērbšanu un pastaigām.

 

Lekcijas laikā paralēli stāstītajam tika rādīts video par mazuļa aprūpi. Lektore nedaudz izstāstīja par ikdienas higiēnu (austiņu, actiņu ķermenīša tīrīšanu) un mazuļa peldināšanu vannā, ūdens temperatūru un vannošanas biežumu un ilgumu. Uzzinājām arī to, ka mazulis nav jāziepē katrā mazgāšanas reizē un arī mazuļa ādu nevajag pārāk daudz un bieži ziest ar dažādām eļļām un losjoniem. Man jau šķiet, ka pati vannošana ir viena feina procedūra – tā ir iespēja mammai un tētim pabūt kopā ar mazuli, mazais arī var relaksēties un vieglāk iemigt pēc „pičiņu pačiņu”.

 

Uzsvars tika likts uz to, ka bērniņam sākumā nevajag iegādāties ļoti daudz drēbītes, jo augšanas temps ir ļoti liels. Tāpat ir svarīgi mazuli apģērbt atbilstoši laika apstākļiem – lai bērniņam nav pa karstu vai pa aukstu. Arī liekot gulēt ir jāuzmanās, lai bērniņš nepārkarst. Lai samazinātu saaukstēšanās risku ir svarīgi uzturēt telpās vienādu temperatūru un tās regulāri vēdināt.

 

Mazuļa labsajūtai ir svarīgi arī tas, kur atrodas viņa gultiņa un kā pareizi tajā būtu jāguļ. Interesanti bija uzzināt to, ka mazuli nedrīkst likt gulēt tā, ka aiz viņa galvas ir logs, spilgta lampa – tas veicinās mazuli mest galvu atpakaļ, kas nav vajadzīgs. Arī baldahīns esot tikai greznība, kurai nav praktiska pielietojamība un spilvenu mazulim zem galvas likt arī nav ieteicams. Tāpat tika runāts par televizoru, datoru un mobilo tālruņu turēšanu mazuļa tuvumā.

 

Plašāka diskusija starp lektori un topošajiem vecākiem izveidojās par vakcināciju. Lektore izstāstīja par obligātajām potēm, izvēles potēm un to nepieciešamību. Tika pievērsta uzmanība arī tam, ka mazuli nevajag vakcinēt, kad viņš ir saaukstējies, kā arī par to, ka pēc vakcinācijas ir normāli, ja bērniņa ķermeņa temperatūra nedaudz paaugstinās. Lektore arī iesaka vakcinācijas gadījumos konsultēties ar speciālistiem, kuri var izstāstīt vecākiem par katras potes svarīgumu mazuļa veselībai.

 

Tā kā mums mājās ir mājdzīvnieks, kurš vēl pēdējās nedēļas bauda sevis apbrīnošanu no mūsu puses, interesēja arī informācija par to, ko darīt, ja mazulis ienāk mājā un tur jau priekšā ir kāds mājdzīvnieks, piemēram, suns vai kaķis. Mums tika izstāstīts, ko mājdzīvniekiem nevajadzētu ļaut darīt. Piemēram, kaķis nedrīkst gulēt mazuļa gultiņā. Tāpat bērniņu nedrīkst atstāt vienu ar mājdzīvnieku lai cik uzticams tas būtu saviem saimniekiem. Jā, mēs ar Arvīdu jau nospriedām, ka mūsu kaķim Miķelim priekpilnās uzmanības pārbagātības dienas visticamāk beigsies. Ceram vien, ka viņš nekļūs pārlieku greizsirdīgs uz mūsu meitiņu.

 

Jau kārtējo reizi pēc lekcijas ar Arvīdu sapratām, ka būt par vecākiem būs liels darbiņš. Ikdienas higiēna, autiņu mainīšana, ģērbšana un pārģērbšana, pastaigas, ēdināšana – tas tik būs viens liels piedzīvojums, kurš nu jau ar joni tuvojās! Un tagad ar nepacietību tiek gaidīta nākamā nodarbība Māmiņu klubā pēc nedēļas, kad mums tiks stāstīts par lielo notikumu - dzemdībām, pozām, palīglīdzekļiem un atsāpināšanu.

 

 PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

 

1

1.lekcija - Veselīga grūtniecība, dzemdību plāna sastādīšana, vietas izvēle.

Kāda ir veselīgas grūtniecības norise? Kā izvēlēties dzemdību vietu? Vai ir nepieciešams slēgt līgumu ar vecmāti?

 

2.lekcija - Krūts zīdīšanas pamatprincipi, pozas, problēmas un to risinājumi.

2 stundu ilgā nodarbībā pasniedzēja pastāstīs par krūts zīdīšanas tehnikām, mātes piena veidošanos, psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi. Turklāt pasniedzēja pastāstīs arī par zīdīšanas palīglīdzekļiem un ievadu mākslīgajā ēdināšanā, ja mammas piens neskatoties uz visām pieliktajām pūlēm tomēr nav. 

 

3.lekcija - Jaundzimušā aprūpe un veselība. Pirmās dienas pēc dzemdībām.  

 

Topošo Vecāku skolā pasniedzēja vecākiem sniegs praktisku informāciju par bērniņa aprūpi pirmajos dzīves mēnešos- kā veikt rīta tualeti, kā apkopt nabiņu, kā iztīrīt actiņas, ādas krokas, apkopt degunu. Māmiņas un tētis uzzinās arī noderīgu informāciju par to, kā pareizi mazgāt dupsi mazulim, cik bieži un kā vannot. Turklāt topošie vecāki iegūs arī tik ļoti nepieciešamās atbildes uz saviem jautājumiem. 

 

4.lekcija - Dzemdības, pozas, palīglīdzekļi, atsāpināšana.

Kādas pozas izvēlēties, lai dzemdību process būtu mazāk sāpīgs? Vai atsāpināšanas izvēlēšanās nevar radīt negatīvas sekas uz mazuli? Kāda ir partnera loma dzemdībās?

Lekcijas sākumā pārstāvji no "Cilmes šūnu bankas"  iepazīstinās jūs ar nabassaites cilmes šūnu paņemšanas un uzglabāšanas iespējām.


 PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

vai zvanot pa tālruni 67350750!

Atsauksmes par Topošo Vecāku skolu

7 iemesli, kāpēc apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā

Priekšrocības apmeklējot dzemdību sagatavošanas kursus

Vecāki par iegūto informāciju kursos

Speciālisti sagatavo topošos vecākus dzemdībām

Topošo vecāku skolā 8.izlaidums

Intervija ar vecmāti Signi Iršu

 

Cik maksā? - 15 lati no pāra; 10 lati, ja apmeklē viens. Kopējā kursa cena ir 60 lati.

 

Kursu ilgums: Kursi sākas 18:00 un ilgst līdz 20:00

 

Lekcijas notiek Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas) 3. un 5. stāvā

 

DĀVANAS!!

Pēc 4 lekciju noklausīšanās vecāki saņem ne tikai Māmiņu Kluba Videožurnālu DVD diskus ar filmām par bērniņa aprūpi, kopšanu, dzemdību pozām un palīglīdzekļiem, bet arī atbalsta dāvaniņas no mūsu atbalstītājiem mazuļa pūriņa papildināšanai!

 

Māmiņu Klubu Baltijas valstīs atbalsta autiņbiksītes HUGGIES®!

 

5

Kursus atabalsta:

 

 

1
6

 

 

 PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!