2. aprīlis – Pasaules autisma diena

2. aprīlis – Pasaules autisma diena

01. Apr 2017, 19:01 [BEZsaistē] Rasa Vītola [BEZsaistē] Rasa Vītola

Pasaules autisma diena ir starptautiski atzīta diena, ko katru gadu atzīmē 2. aprīlī, tādējādi aicinot apvienoto nāciju (United Nations) dalībvalstis veikt pasākumus, lai vēcinātu sabiedrības izpratni par cilvēkiem, īpaši bērniem, kuriem ir autisms vai autiskā spektra traucējumi.

Šajā dienā dalībvalstis ir aicinātas piedāvāt izglītojošus pasākumus skolotājiem, veselības aprūpes darbiniekiem un vecākiem, kā arī informēt sabiedrību par autismu kopumā.

Diemžēl Latvijā šo dienu atzīmē klusi un publiski par to tiek runāts ļoti maz. Tas ir skumji, jo arī Latvija ir Apvienoto nāciju dalībvalsts, arī Latvijā ir bērni, kuriem ir autisms, jo Latvijā joprojām nav vienotas diagnostikas metodes autisma noteikšanai, jo nav izglītības programmas, lai bērnus sekmīgi iekļautu bērnudārzos, skolās… Varētu turpināt vēl un vēl…

Lūk lielākie no pasākumiem, ko veic citās dalībvalstīs:

  • Pats atpazīstamākais un noteikti skaistākais no visiem Pasaules Autisma dienas notikumiem ir “Light it up BLUE”, (Iededzies zilā) – zilā cerību krāsā izgaismoti nami, ielas, zilos apģērbos ietērpti cilvēki, atbalsta kampaņas, gājieni un maratoni, izglītības pasākumi, uz ko aicina AutismSpeaks (ASV). Lai arī Autism Speaks ir ASV organizācija, viņi aicina šim pasākumam pievienoties visā pasaulē, un visspigtāk pasaule iemirdzējās pagājušā gada aprīlī, kad šai akcijai pievienojās ap 11000 ēku visā pasaulē, to skaitā “Burj Al Arab” ēka Dubajā, Jēzus Kristus Pestītāja statuja Riodežaneiro, Macau tornis Ķīnā, Rokfellera centrs un Empire state building Ņujorkā, Gizas piramīdas, Londonas panoramas rats, Sidnejas operas nams, Pizas tornis, Niagaras ūdenskritums u.c
  • “Until everyone understands” (Līdz visi sapratīs) –  kampaņa, ko rīko The National Autistic Society (UK) Šogad viņu sauklis – Līdz visi sapratīs – aicina uzdot jautājumus, cept kūkas, doties gājienos un vākt līdzekļus lai spētu informēt sabiedrību par autismu.
  • Beļģijā notiek BlueRun4Autism, uz ko aicina V.V.A.
  • “Break barriers together for autism “ (Lauzīsim barjeras autismam kopā) – sociālais manifests uz ko aicina organizācija Autism-Europe (Visā Eiropā). Manifesta mērķis – aktualizēt autisma skarto cilvēku ikdienas šķēršļu, barjeru lauzšanu. Parakoties dziļāk, atradu informāciju, ka šim projektam atbalstu devušas autisma organizācijas VācijāFrancijāNorvēģijāSpānijā u.c.

Diemžēl atverot Latvijas autisma apvienības mājas lapu, skumdina, ka tur informācija jaunumu sadāļā ir iesprūdusi kopš oktobra. Centros atrast kaut vienu pasākumu, kas liecinātu, ka pie mums Latvijā šo dienu atzīmē, bet mani meklējumi interneta dzīlēs tā arī pazuda nebūtībā.

Rigaseptembris1-5_768

Es klusi ceru, ka ar laiku arī mūsu valstī šo dienu sāks atzīmēt skaļāk. Ceru, ka cilvēki sāks runāt un paskatīsies ārpus sava redzesloka, lai mūsu sabiedrība kļūtu elastīgāka un cilvēkiem ar autismu, viņu vecākiem, tuviniekiem būtu vairāk iespēju. Kas zina, varbūt pēc gada, diviem mūsu pašu Milda, tāpat kā Staro Rīga, tā arī 2. aprīlī iedegs savas trīs zvaigznes zilā krāsā. Bet līdz tam… nekas jau nenotiek tāpat vien, pats no sevis, tādēļ sākšu ar pašu mazāko – sava draugu loka un šī bloga lasītāju aicināšanu piedalīties šīs dienas popularizēšanā.

Tas, ko lūgšu, var šķist daudz, bet varbūt ir kas tāds, ko arī Tu vari izdarīt šajā dienā.

  1. Tu vari ZIEDOT!

    Latvijas autisma apvienībai – ne velti viņu mājas lapā ir klusums, lai šī organizācija spētu labi funkcionēt ir nepieciešams sabiedrības atbalsts. Jā – kaut kas klusi notiek, bet tikai dažu entuziasma vadītu cilvēku dēļ. Nauda ko ziedosi šai organizācijai, ļauj viņiem rīkot seminārus, izdot izglītojošus materiālus un visādi citādi sniegt atbalstu ar autismu skartiem cilvēkiem un viņu tuviniekiem.

    VELKU biedrība  ir devusi lielu ieguldījumu sabiedrības, vecāku un autisma atbalsta personāla izglītošanā, īpaši pieminamas grāmatas, ko izdevusi šī biedrība. Notiek semināri un tiek organizētas vecāku atbalsta grupas.
     
  2. Tu vari pievienoties Autism-Europe akcijai un ievietot savos sociālajos tīklos video vai bildi, kā Tu uz baltas lapas uzraksti kāda Tev pazīstama vai vispārēji ar autismu skarta cilvēka šķēršļus labākai dzīvei, tad saplēšot šo lapu parādīt nostāju, ka šīs barjeras ir jālauž. Bildi ievietojot savos sociālajos tīklos nezimirsti pievienot birku #AutismDay2017Untitled1
  3. Iedegt zilās gaismiņas savas mājas logos. Tā var būt svecīte ielikta zilā svečturītī vai burciņā, tās var būt Ziemassvētku virtenes zilā krāsā.
    65b6d600-387e-4955-b08e-36ba2afae4d2
  4. Protams, arī daloties ar šo rakstu savos sociālajos tīklos, Tu dosi ieguldījumu šīs dienas popularizēšanai un atbalstam. 

 

Paldies!

bezsaiste.wordpress.com