"Sākumskola – tas ir bērna pirmais solis patstāvīgajā dzīvē. Bērni vairāk laika pavada prom no vecākiem, mājas un sāk pakāpeniski apzināt savu vietu sabiedrībā. Ļoti bieži, lai izrādītos vienaudžu vidū, bērni rīkojas pārgalvīgi, kas var novest pie traumām. Arī skolas ēka ir jauna teritorija, kas jāizpēta. Skolotājs ne vienmēr ir spējīgs katru bērnu pieskatīt," iespējamās situācijas iezīmē praktiskais psihologs Inna Guseva.

Kā liecina "SEB dzīvības apdrošināšana" dati, visbiežāk traumas bērni gūst sadzīves apstākļos. Otrajā vietā (15%) – sporta nodarbībās, trešajā (tikai 2%) – ceļu satiksmes negadījumos.

Ārste pediatre Anna Birka atzīst: "Pirmo klašu audzēkņi ir visvairāk pakļauti traumēšanas riskam – šajā kategorijā arī ir lielāks negadījumu skaits. Kustīgas spēles, sporta nodarbības – mazākiem skolēniem vel trūkst uzmanības, pacietības. Tāpēc gan skolotājiem, gan vecākiem jāseko bērniem un jāiemāca viņiem drošības tehnika gan skolā, gan mājās, gan uz ielas. Īpaši runājot par ceļu satiksmes noteikumiem. Aizraujoties ar spēlēm vai sacensībām savā starpā, bērni bieži aizmirst par pieaugušo sniegtajiem padomiem."

Piecu gadu laikā "SEB dzīvības apdrošināšana" ir apdrošinājusi vairāk nekā 100 tūkstošus pirmklasnieku un viņu vecākiem ir izmaksātas 312 atlīdzības par bērnu piedzīvotajiem nelaimes gadījumiem par kopējo summu vairāk nekā 25 tūkstoši eiro, portālu "Cālis.lv" informēja "SEB bankas" korporatīvās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone.

Piedāvātā pirmklasnieku apdrošināšana paredz visu Latvijas pirmklasnieku apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem visa gada garumā - sākot ar šā gada 1. septembri līdz pat 2016. gada 31. augustam 24 stundas septiņas dienas nedēļā, tostarp skolā, mājās, sporta treniņos un brīvajā laikā. Šīs apdrošināšanas izmantošana bērna vecākiem neradīs nekādus izdevumus vai saistības, norāda bankas pārstāve.

"Protams, visi vecāki grib, lai skolas laiks paietu bez raizēm, bet ne vienmēr tā tas notiek. 2014. gadā katrs sestais atlīdzības izmaksas gadījums bērnu vecākiem bija saistīts ar pirmklasnieku gūtajām traumām. Pērn "SEB" izmaksāja 202 atlīdzības par bērnu nelaimes gadījumiem, no tām 34 izmaksas – pirmklasnieku vecākiem. Visvairāk atlīdzību izmaksājām septembrī un oktobrī, ko var skaidrot ar traumu skaita pieaugumu vasaras beigās un rudens sākumā, kad tiek uzsāktas skolas gaitas. Tāpēc arī šogad turpināsim iesākto tradīciju – bez maksas apdrošināsim visus Latvijas pirmklasniekus," skaidro "SEB dzīvības apdrošināšana' vadītāja Kristīne Lomanovska.

No 2015. gada sākuma pirmklasnieku vecākiem ir izmaksātas 20 atlīdzības par kopējo summu vairāk nekā 2 000 eiro, lielākā no tām – 225 eiro – par galvaskausa lūzumu. "SEB" statistika liecina, ka lūzumi ir biežākā trauma, kas gadās bērniem.

Ar pirmklasnieka apdrošināšanas noteikumiem vecāki var iepazīties "SEB bankas" mājaslapā, kur arī ir iespējams reģistrēt savu pirmklasnieku.