Zivis mazuļa uzturā. Kas tev par to būtu jāzina?

Zivis mazuļa uzturā. Kas tev par to būtu jāzina?

07. Oct 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai jūsu mazulis ir paguvis nogaršot vēl ko citu izņemot māmiņas pienu? Varbūt patlaban tieši apsverat domu par pirmo piebarojumu? Pirmie, protams, dārzeņi no pašu dārza vai omītes audzētie, taču ar laiku uzturā noteikti tiks iekļauta gan gaļa, gan arī zivis.

Kādas zivis, no kāda vecuma? To vaicājām sertificētajai uztura speciālistei Evai Katajai.

Viedokļi, no kāda mazuļa uzturā iekļaut zivis, atšķiras gluži tāpat kā atšķiras uzskati par bērna piebarošanas uzsākšanu. Pēc Evas Katajas teiktā, zivis noteikti nebūs pirmās, kas tiks iekļautas mazuļa piebarojumā, tāpēc to garšu bērnam vislabāk ļaut iepazīt sākot no astotā dzīves mēneša. “Katram gan ir jāskatās individuāli, ņemot vērā arī, no kāda vecuma uzsākts piebarojums,” teic uztura speciāliste, piebilstot, ka līdz gada vecumam bērnam vajadzētu nogaršot arī zivis, taču, ja līdz pirmajai dzimšanas dienai ar šo garšu bērns vēl nebūs iepazinies, noteikti vēl nekas nebūs nokavēts.

Lai bērns iepazītu plašāku garšu spektru, ieteicams līdz gada vecumam mazulim piedāvāt pēc iespējas dažādāku garšu un dažādāku tekstūru produktus, tostarp arī zivis. Tas jādara ar nolūku, lai bērns pierastu pie daudzveidīga uztura. Svarīgi ņemt arī vērā, ka zivis ir labs olbaltumvielu avots, savukārt treknās zivis nodrošina organismu ar vērtīgajām taukskābēm. Šī iemesla dēļ ir svarīgi uzturu variēt un bērnam piedāvāt gan liesās, gan arī treknās zivis.

Kā pagatavot bērnam zivi?

Zivi varam bērnam piedāvāt blenderētā veidā iemaisītu biezenī, bet, ja mazulim jau ir izauguši pirmie zobiņi, zivi var dot izgaršot arī neblenderētā veidā, t.i., sadalot zivi pa nelieliem gabaliņiem. Svarīgi, kā norāda Eva Kataja, pirms dot bērnam ēst zivi, ir pārbaudīt, vai tajā nav asaku. “Bērnam jādod termiski apstrādātu zivi. Ja ģimenē ir ierasts ēst jēlā veidā lasi vai foreli, tad jāatcerās, ka šādu zivi bērnam nedrīkst dot,” atgādina speciāliste.

Viņa piebilst, ka no pagatavošanas veidiem vislabāk izvēlēties tvaicēšanu vai vārīšanu, un nekādā gadījumā ne cepšanu vai fritēšanu.

Gadījumā, ja ir paredzēts doties ārpus mājām, ēdienu, kas satur zivi, visdrošāk līdzņemšanai nevis pagatavot pašiem, bet gan izvēlēties veikalos nopērkamās bērniem paredzētās maltītes burciņās. Šādos gadījumos būsim droši, ka biezenītis nesabojāsies.

 

Svarīgi, lai zivs ikdienā būtu arī visas ģimenes uzturā, jo, redzot, ka to ēd gan tētis, gan arī mamma, arī bērns to ēdīs labprātāk!