VIDEOieteikumi rotaļām ar 10-14 mēnešus vecu mazuli

20. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar katru dzīves mēnesi mazulis izrāda aizvien lielāku interesi par rotaļāšanos, un dažādos vecuma posmos arī atšķiras veids, kā spēlēties ar bērnu. Tāpēc noskaties video, lai uzzinātu, kā rotaļāties ar mazuli, kurš sasniedzis 10-14 gadu vecumu, jau stabili sēž, ceļas kājās un sper savus pirmos solīšus!

Rotaļāšanās ir ideāls veids, kā izglītoties. “Izglītoties gada vecumā,” tu vaicāsi? Jā, atceries, ka mūsu bērni katru dienu apgūst aizvien jaunas prasmes un mums, pieaugušajiem, viņi jāatbalsta, nodrošinot atbilstošu vidi, lai nekas netraucētu viņiem rotaļāties un iepazīt plašo palīdzību. Ar rotaļāšanās palīdzību bērni jau no mazām dienām apgūt runu, prasmi domāt, rīkoties ar dažādiem priekšmetiem, attīstīt savu radošo fantāziju. Tāpēc piedāvājam tev idejas rotaļām, kas veicinās bērna dažādu prasmju attīstīšanu. Lai aizraujoša rotaļāšanās!

Rotaļāšanās ar su-džok bumbiņām un gredzentiņiem

Cietās un durstīgās su-džok bumbiņas iegādājamas aptiekās un lieliski noder lielākiem mazuļiem valodas veicināšanai. Bumbiņas var izmantot masāžai, lai aktivizētu ķermenī esošos punktus, kas atbild par runas attīstību, savukārt to, ka tās ir tik dažādās krāsās, var izmantot, lai bērnam mācītu atpazīt krāsas.

Paņemot bumbiņu rokā, lieliski, ja mamma vai tētis nosauc krāsu, kādā ir bumba, lai tā mazajam atmiņā pamazām iesēstos dažādie krāsu nosaukumi. Savukārt masāža būs pa spēkam ikvienam vecākam – atveriet bērna plaukstiņu un ar apļveida kustībām virpiniet tajā bumbiņu, dziedot līdzi kādu ritmisku un jautru dziesmiņu. Starp citu, masēt var ne tikai mazās plaukstiņas, bet arī pēdiņas!

Su-džok terapijā tiek arī izmantoti īpaši gredzentiņi, kurus var uzvilkt uz pirkstiņa un atkal noņemt nost, tādējādi aktivizējot visus svarīgos punktiņus, kuri atrodami uz bērna pirkstiņiem.

Spēles ar didaktisko lelli

Runājot par didaktiskajām lellēm, ar kuru palīdzību dažādi tēli atdzīvojas un spēj sarunāties ar bērniem, svarīgi atcerēties, ka tās nevajadzētu atstāt brīvi pieejamas bērnam rotaļām, un izmantot tikai mācību nolūkos. Izvēloties dažādas tēmas, ar lelles palīdzību bērns var labāk apgūt jaunus vārdus un jēdzienus. Galvenais noteikums, izmantojot didaktisko lelli, ir, iejūtoties lelles lomā, visus vārdus izrunāt skaidri, lai bērnam tos būtu viegli uztvert. 

Izmantojot didaktisko lelli, ar rotaļu starpniecību  var palīdzēt bērnam vieglāk apgūt, piemēram, krāsas, dažādu augļu vai dārzeņu nosaukumus, mājās atrodamo priekšmetu nosaukumus.

Priekšmetu šķirošana pēc krāsām

Dažādus šķirotājus var iegādāties gan gatavus veikalā, gan arī izgatavot tos paši. Piemēram, sameklējam divu dažādu krāsu bļodiņas un sagatavojam priekšmetus šajās divās krāsās- lakatiņus, bumbiņas, konstruktora klucīšus u.c. Rotaļas uzdevums ir pavisam vienkāršs – mudināt bērnu sašķirot priekšmetus pēc to krāsas pa atbilstošajiem trauciņiem. Bērnam, liekot priekšmetu trauciņā, skaidri to nosaucam, norādot arī priekšmeta krāsu. Tādējādi rotaļājoties bērns ne tikai nostiprinās krāsu nosaukumus, bet arī apgūs jaunus vārdus, apvienojot tos vārdu salikumos, piemēram, dzeltena bumba, sarkans klucis.

Dabas materiāli

Rudenī pieejams plašs klāsts ar dažādiem dabas materiāliem, tāpēc atliek vien tos likt lietā, lai labāk iepazītu plašo pasauli! Dodoties pastaigās, salasām kastaņus, zīles, dažādus akmentiņus, un tos izmantojam, lai šķirotu pa dažādu krāsu trauciņiem, tā vienlaikus ne tikai trenējot abas rociņas, bet arī atkārtojot krāsu nosaukumus. Lai uzdevumu padarītu nedaudz izaicinošāku, var piedāvāt bērnam kastaņus un zīles trauciņos sabērt nevis ar rociņām, bet gan ar karotes vai lāpstiņas palīdzību. Tādējādi tiks attīstīta arī rociņu koordinācija, kas būs svarīgi, tālāk apgūstot dažādas prasmes, piemēram, rakstīt, zīmēt, darboties ar šķērēm.

Priekšmeta un tā attēla salīdzināšana

Lai sagatavotos rotaļai, izprintē un salīmē uz cietākas pamatnes dažādus attēlus, piemeklējot tiem maksimāli līdzīgus priekšmetus no mājās atrodamajām lietām, vai arī, piemēram, tās uztamborējot. Piemēram, vari internetā sameklēt un izprintēt ezīša attēlu un izmantot mājās esošo ezīša rotaļlietu, vai arī augļu grozā esošo ābolu uzzīmēt uz kartītes pati.

Piedāvā bērnam dažus priekšmetus, un parādi kartīti, uz kuras uzzīmēts viens no šiem priekšmetiem. Vai mazais spēs atpazīt, kurš priekšmets uz kartītes uzzīmēts?

Šī rotaļa lieliski palīdz attīstīt bērna abstrakto domāšanu, jo bērnam jāspēj salīdzināt reāls priekšmets ar attēlu, kurā tas attainots. It kā tik ļoti vienkāršā darbiņa laikā bērnam jāapstrādā liels informācijas apjoms, kas mazulim palīdz trenēt viņa atmiņu, tā to ne tikai uzlabojot, bet arī apgūstot prasmi veidot asociācijas.

Darbs ar plastilīnu

Rotaļāšanās ar plastilīnu patīk visiem bērniem! Vienlaikus tā attīsta radošumu, veicina sīkās motorikas attīstību. Tāpēc izvēlies vidējas cietības plastilīnu, raugoties, lai tas nebūtu pārāk ciets, tā apgrūtinot veidošanas procesu, vai arī pārlieku mīksts. Uzlīmē uz košas lapas baltu attēlu, kas ir ar vienkāršām un skaidrām līnijām, nesarežģīts, un saliec uz zīmējuma mazus plastilīna pikucīšus. Lai mazulis tās piespiež, tā "izkrāsojot" attēlu. Jautrībai vari piepilināt arī kādu īstu zirnīti, lai bērniņš izjustu atšķirības starp dažādām faktūrām un radošais process būtu nedaudz sarežģītāks.

Rotaļa “Burvju maisiņš”

Sagatavot necaurspīdīgu maisiņu, kurā saliec dažādus priekšmetus, piemēram, dzīvnieku figūriņas, rotaļu mašīnu, akmentiņu. Aicini mazuli izvilkt no maisiņa kādu priekšmetu un pēc tam skaidri nosaukt tā vārdu. Kopīgi izpētiet attiecīgo priekšmetu, tā ar rotaļāšanās palīdzību papildinot bērna vārdu krājumu.

Spēles ar kinētiskajām smiltīm

Rotaļāšanās smilšu kastē vienmēr ir aizraujoša, taču, pat ja laukā iestājies auksts laiks, nav ko skumt! Iegādājaties kinētiskās smiltis, kuras uzglabājiet noslēgtā kastītē. Rotaļāties ar kinētiskajām smiltīm varat istabā neatkarīgi no laikapstākļiem. Kā norāda speciāliste, darbošanās ar smiltīm, izpēlējot tajās dažādas ainiņas, uz bērnu iedarbojas tāpat kā smilšu terapija, dažādojot bērna sensorās sajūtas un vienlaikus arī nomierinot. Lietderīgi šādas rotaļas izmantot laikā, kad bērns adaptējas dārziņā.

Rotaļāšanās ritma sajūtas attīstīšanai

Lai ko arī teiktu citi, bērniem mūzika patīk, un viņi ir piedzimuši ar iedzimtu ritma izjūtu. Mums, pieugušajiem, vien jāprot tā attīstīt! Lai izveidotu savu mājas orķestrīti, nav vajadzības pēc speciāli iegādātiem mūzikas instrumentiem, jo bungu vietā lieliski var noderēt arī visvienkāršākā kaste, katliņš vai arī autiņbiksīšu paka. Vajag vien ļauties radošajai fantāzijai un saredzēt dažādu priekšmetu piedāvātās iespējas.

 

Ļaujot mazulim saskatīt maģiju visvienkāršākajās lietās, arī pieaugušie līdz ar bērnu spēs ieraudzīt pasaulē daudz brīnumu. Mums, vecākiem, atliek vien radīt bērnam labākos apstākļus un komfortu, lai nekas viņiem netraucētu atklāt pasauli!