Veselīgs bērna uzturs: ēdienkarte ceļojumam

27. Jun 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ēdienkarte ceļojumam

Pats labākais variants vecākiem ceļojuma laikā ir jau laikus izveidot bērna uztura krājumus. Galu galā, nevari būt nekad par visiem 100% pārliecināts, ka katrā ceļmalas kafejnīcā būs bērnam piemērota ēdienkarte. Un vispār, ēst tādās ieskrietuvēs ir pat bīstami, jo var tikt arī pie zarnu infekcijām, un tad - no atpūtas vairs ne miņas.

Bērna uztura nosacījumi ļauj izmantot arī rūpnieciski gatavotus ēdienus, kam ir pietiekoši labs derīguma termiņš, lai tos varētu paņemt līdzi ceļojumā. Bet - vislabāk, ja jums būs aukstuma soma, kurā to visu uzglabāt, jo tad var ceļā līdzi paņemt arī jogurtus, biezpiena sieriņus, skābpiena produktus.  Ja tādas somas nav, labāk bez šiem produktiem iztikt.

Ceļojumam var iegādāties konservētu bērnu pārytiku - pudiņus, putras, augļu un dārzeņu biezeņus. Konservēts ēdiens būs patiešām drošs! Iegādes brīdī jāpievērš uzmanība pārtikas sastāvam, un arī - derīguma termiņam. Uzkodām labi noderēs, piemēram, rīsu galetes.

Ja bērnam mašīnā ir slikti

Diemžēl, daudziem bērniem ceļojuma laikā mašīnā, autobusā vai lidmašīnā reibst galva un paliek pat slikti. Bērns var pēkšņi kļūt vājš, slikti justies, viņam var reibt galva, un var būt arī slikta dūša, turklāt, tas viss noslēgties var pat ar vemšanu un ģīboni.

Vairums vecāku iesaka tādā gadījumā ceļojumā doties ar tukšu vēderu, bet tā darīt nedrīkst. Tieši otrādi, izsalkums tikiai spēcinās sliktās dūšas sajūtu. Tāpēc, ja bērns nevar izturēt garus ceļojumus transportlīdzeklī, jāparūpējas par pareizu uzturu. Noderēt var putras, omlete, ne pārāk trekna, vārīta gaļa, zivis, augļu biezenis, biezpiens ar ogām vai augļiem.

Kā arī - laiku pa laikam ir jāatpūšas no ceļa, jāpiestāj, jāizkustas. Kad kārtīgi paēsts, bērnam būtu arī jāpaguļ, arī tas palīdzēs izvairīties no sliktas dūšas.

Bērnam jāiemāca skatīties pa logu uz tālumā esošiem objektiem, palīdz arī dziedāšana mazulim.  Ja braucat viena pati mašīnā ar bērnu,t ad dziedāt var skaļi, autobusā vai trolejbusā, protams, dziesmām jābūt klusām, galu galā - jāpadomā arī par citiem pasažieriem.

Ja bērnam ir vairāk kā 3 gadi, noderēt var arī citrons, to var vai nu uzkost kādu šķēlīti, vai arī - pievienot to dzeramajam ūdenim. Protams, "jūras slimības" simptomus prom aizdzīt var arī speciālas homeopātiskas tējas vai preparāti, kas iegādājami aptiekās.

Noteikumi, kas noteikti jāievēro

Pirmkārt, neiegriežaties uzēst šaubīgās vietās. Jūs nekad nevarat zināt, vai konkrētās ēdnīcas darbinieki ievēro visas sanitārās normas un gatavo arī bērniem piemērotu pārtiku bez asām piedevām. Var iet ēst, piemēram, viesnīcā, kurā dzīvojat. Labos restorānos būs pieejama arī bērnu ēdienkarte.

Jāuzsver, ka praktiski visiem vecākiem ceļojumu laikā patīk palutināt bērnus ar jauniem, eksotiskiem ēdieniem, sevišķi - augļiem un dārzeņiem. Bet te jābūt īpaši uzmanīgiem, jo risks tikt pie alerģiskām reakcijām ir visai augsts, un tāpat - var tikt arī pie zarnu infekcijām. Īpaši tas attiecas uz augļiem, ko iegādājaties tirdziņos, tādi augļi ir obligāti jānomazgā ar karstu tekošu ūdeni, vislabāk - pat divas reizes.

Ja tomēr bērnu gribat palutināt ar eksotiskiem augļiem:

  • Izvēlies produktus, kuri ir nomizojami, kuriem var izņemt serdi vai sēkliņas. Starp citu, tas attiecas arī uz mūsu pašu augļiem. Lieta tāda, ka vairums dārzniecību apstrādā savus laukus ar pesticīdiem. Un zināms, ka pesticīdi ir tomēr ķīmija, kas iznīcina dažādus kaitēkļus. Skaidrs, ka tie kaitīgi arī cilvēkam, nemaz nerunājot par bērna uzturu, kurā tie vispār nedrīkst būt. Visas toksiskās pesticīdu sastāvā esošās vielas krājas tieši augļu miziņā. Pie tam, ilgstoši uzglabājot apstrādātus augļus, var sajust, ka to miza klāta ar taukainu kārtiņu. Tātad - augļi, pavisam noteikti ne tikai jānomazgā, bet arī jāatbrīvo no to virskārtas, - miziņas.
  • Neizvēlies augļus un dārzeņus ar pleķīšiem ar biezu mizu. Tādas pazīmes liecina par to, ka augļi ir pārpildīti ar organismam kaitīgajiem nitrātiem. To pašu var teikt par vīnogām ar baltu virskārtiņu uz ogām. Te nepalīdzēs arī augļu nomizošana, jo nitrāti iekļūst arī augļu iekšienē. Visvairāk nitrātu parasti ir arbūzos, melonēs un ķirbjos. Tāpēc tos lietot bērna uzturā vispār nebūtu ieteicams. 

Māmiņu Klubs

20130613212145-33981.jpg

20130614142654-34537.jpg