Vai rentgens zīdaiņa vecumā nav bīstams?

Vai rentgens zīdaiņa vecumā nav bīstams?

24. Sep 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Bērnu ķirurgs manu divus mēnešu veco bērniņu nosūtīja uz rentgenu gūžiņām, ar aizdomām par kreisās gūžiņas anatomiskām izmaiņām. Kādas sekas pēc rentgena veikšanas var būt 2 mēnešus vecam zīdainītim,” jautā kāda Māmiņu Kluba lasītāja.

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, pediatre Vizma Meikšāne.

Tā kā mūsdienās rentgens tiek veikts ar modernām iekārtām, ne tādām kā agrāk, nekādas bīstamas sekas tas mazulītim neradīs. „Apstarojuma lauks rentgena veikšanas laikā tiek mērķtiecīgi tēmēts tikai uz to ķermeņa daļu, kurai nepieciešams iegūt rentgena uzņēmumu. Līdz ar to, rentgena stari nekādu risku bērniņa veselībai neradīs,” skaidro pediatre.

Rentgena uzņemšana nav ķermeņa apstarošana. Protams, mazulītis ir saņēmis nelielu rentgena staru devu, tomēr nelielā laukumā – tikai tajā ķermeņa daļā, kuras uzņēmums bijis nepieciešams izmeklēšanā.

Vizma Meikšāne uzskata, ka tad, ja bērniņam rentgena uzņēmums bijis nozīmēts, tas norāda uz to, tas bijis pamatoti, jo visticamāk, ka nekā citādi nepieciešamo izmeklēšanu nebija iespējams veikt.

Turklāt ārste piebilst, ka rentgens nav rutīnas jeb ikdienas izmeklēšana, tādēļ atsevišķos gadījumos, kad šāds uzņēmums patiesi vajadzīgs, jautājums par tā nepieciešamību izpaliek, un tas tiek veikts.

Māmiņu Klubs

Vai arī tavam bērniņam zīdaiņa vecumā ir veikts rentgens? 

Eksperts
jolanta.asti jolanta.asti 25. Sep 2015, 08:35

Mums delinam ar bija veikts 3menesu vecuma gūžiņām

Liene Krúza Liene Krúza 24. Sep 2015, 18:51

Tdelinam tika veikts 3menesu vecuma