Vai D vitamīnu var pārdozēt

Vai D vitamīnu var pārdozēt

08. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa iesūtījusi šādu jautājumu: „Kādu laiku biju piemirsusi par regulāru D vitamīna došanu bērnam, tādēļ ārsts nozīmējis 1 pilienu dienā. Bērniņš ēd arī maisījumu, kura sastāvā ir D vitamīns. Tagad, vasarā, regulāri viņam šo vitamīnu dodu un bērniņam ir parādījušās pumpas. Galvenokārt uz sejas un pirkstiem, daža arī uz kājiņām vai rociņām. Vai pie vainas varētu būt D vitamīns? Varbūt tā ir par daudz?

Komentē Māmiņu Kluba eksperte, Latvijas Dermatoloģijas institūta klīnikas ārste dermatoloģe Kristīne Cīrule.  

Neskatoties uz to, ka vasarā bērniņš D vitamīnu saņem gan no saules, gan šajā gadījumā, arī ar pilieniem un piena maisījumu, speciāliste uzskata, ka izsitumu iemesls nav vitamīna D pārdozēšana.

„Pārdozēt D vitamīnu nemaz nav tik vienkārši, turklāt šādā gadījumā tā devai būtu jābūt stipri lielākai. Māmiņa minējusi, ka mazuli baro ar piena maisījumu, kura sastāvā ir D vitamīns. Tad nu visticamāk, ka alerģiskā reakcija radusies kādas citas maisījuma sastāvdaļas, ne D vitamīna, dēļ,” pieļauj Kristīne Cīrule.

Tādēļ šajā situācijā dermatoloģe iesaka pārtraukt konkrētā piena maisījuma lietošanu un pavērot, kāda ir bērna ķermeņa turpmākā reakcija. Iespējams, patiesi, īstais izsitumu rašanās iemesls ir kāda no tā sastāvdaļām, kuru bērniņa organisms nepieņem.

Lai gan mazāk ticams, tomēr pastāv arī iespēja, ka pārdozēta D vitamīna pilienu deva.

„Ja nomoka bažas par to, ka D vitamīns varētu būt lietots pārāk lielos apjomos, tā daudzumu bērna organismā iespējams pārbaudīt, veicot asins analīzes. Tomēr ļoti šaubos vai tas ir patiesais izsitumu cēlonis,” tā ārste Kristīne Cīrule. 

Māmiņu Klubs

Cik daudz D vitamīna Tu dod savam mazulim šajā vasarā?

Fulci Fulci 08. Sep 2015, 18:59

Kà àrste izskaidro, alerģisku reakciju uz D vitamīnu? Vairāki dakteri uz mani skatījās platām acīm, bet tomēr, katru reizi pēc D vitamīna lietošanas meitiņai parādījās sausi pleķi uz ādas. Izmēģinājām vairākus D vitamīnus sekojot pediatra norādījumiem, un alerģiskā reakcija parādījās ikreiz, kad tika lietota D vit, neatkarīgi no ražotāja. Un arī par iespējamo alerģiju laiku atpakaļ teica, ka tas nav iespējams...