Vai bērna apaviem jābūt ar supinatoru?

Vai bērna apaviem jābūt ar supinatoru?

29. May 2014, 14:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba sarunās kāda no māmiņām jautājusi: „Vai ir pareizi bērnam vilkt apavus no brīža, kad viņš sāk patstāvīgi staigāt? Vai nepieciešams supinators, vai tieši otrādi – labāk izvēlēties apavus bez tā. Esmu dzirdējusi, ka bērnam plakanā pēda ir līdz trīs gadu vecumam un supinators var izliekumu izveidot nepareizajā vietā.”

Konsultē Rīgas 2.slimnīcas traumatologs ortopēds Guntis Nimrods.

Speciālists apgalvo, ka tad, ja bērniņš tikko iemācījies staigāt, apavus var vilkt un var arī nevilkt – tā ir vecāku izvēle. Tomēr jāatceras, ka tad, ja savam mazajam izvēlies apaut kurpītes, bērniņa kāju ilgstoši nevajadzētu noslogot cietos apavos.

Atbildot uz jautājumu par supinatora nepieciešamību, pēc Gunta Nimroda domām, ja bērnam nav konstatēta pēdas deformācija, tas nav nepieciešams. „Šajā gadījumā būtu jāvēršas pie ārsta, kurš izmērīs bērna pēdas leņķi un noteiks, vai ir nepieciešami šādi speciāli apavi,” komentē ortopēds.

Supinators ir ortopēdiska zole, kas tiek ievietota apavos, pēdas gareniskās velves balstīšanai un noturēšanai nepieciešamā augstumā. Tātad, ar tās palīdzību tiek pacelta pēdas iekšējā mala.

Vai tu savam bērniņam vilki apavus, tiklīdz viņš bija iemācījies staigāt? 

Māmiņu Klubs