Uztura speciāliste par zāļu tēju došanu bērnam ikdienā

Uztura speciāliste par zāļu tēju došanu bērnam ikdienā

28. Jun 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Vai zāļu tējas drīkst lietot ikdienā bērnam?" jautā māmiņa. Kā ir ar zāļu tējas lietošanu ikdienā,stāsta uztura speciāliste Inese Siksna.

Jautājums:

Arvien vairāk ikdienā saskaros ar informāciju no citām mammām, ka zāļu tēju došana veselam bērnam ir slikta lieta. Labāk tad dot maisiņu tēju, speciālās zīdaiņu tējas vai tīru ūdeni! Esmu jautājusi savam ģimenes ārstam, uz ko saņēmu atbildi, ka drīkst dot, bet jāievēro  tas, lai visu laiku nebūtu viena veida tēja, bet šie te veidi visu laiku mainītos! Man meitai gads un 3 mēneši, dzer vai nu ūdeni, zaptsūdeni vai zāļu tējas (kumelītes, ķimenes, liepziedus, kaķpēdiņas, melisu, utt ). Veikala pirktās tējas neesmu devusi, ne granulētās, ne maisiņu tējas!

Atbild uztura speciāliste Inese Siksna:

Zāļu tējas bērnam var dot arī kā dzērienu veselam bērnam, bet tās ir jāpagatavo vājas, noteikti ne terapeitiskajā devā, kas norādīta uz iepakojuma.

Tāpat jāpiekrīt tēju mainīšanu jeb dažādošanu. Ik pa laikam tēju veidi jāpamaina, jo tas nodrošina, ka netiks sasniegta terapeitiskā deva. Un protams, ja tēja ir pašu dārzā audzēta, vākta tuvējā pļavā, tad tā noteikti ir īpaša un vērtīga. 

Veikala granulētajām tējām parasti klāt ir diezgan daudz cukura, līdz ar to bērns tiek pieradināts dzert saldus dzērienus.

Citas - maisiņu tējas - vairāk tomēr domātas pieaugušajiem, piemēram, melnā tēja ir pietiekam stimulējoša un bērniem pēc tādas līdz skolas vecumam nav nepieciešamības. Būtībā arī skolēniem tās nav obligāti nepieciešamas, un jo vēlāk ieviešam stimulējošos dzērienus, jo labāk.

Jāpiebilst arī ,ka maisiņu tējām nav iespējams īsti redzēt, kāds ir tās saturs, līdz ar to ir iespējami arī dažādu citu tēju piemaisījumi. Un lai gan beramās tējas parasti tomēr ir kvalitatīvākas, ja ir zināms 100% droši, kas ir maisiņu tēju sastāvā, arī tādas var piedāvāt un dzert paši.

Pirmo reizi zāļu tējas kā dzērienus var ieviest, kad ir uzsākta piebarošana. Agrāk dot īpašas nepieciešamības nav. Retos gadījumos ārsts var ieteikt tās lietot agrāk, ja bērniņam ir izteikta vēdera pūšanās un tad iesaka dot tējas, kas to mazina.

Noteikti nedrīkst aizmirst, ka dodot tējiņas, īpaši tās, kam pievienojat cukuru, nevajadzētu liet pudelītēs ar knupīti, lai mazinātu zobiņu bojāšanās iespēju.

Kādas tējas savam bērnam esi piedāvājusi tu?

Eksperts