Uz pludmali ar mazuli. Kas jāņem vērā vecākiem?

Uz pludmali ar mazuli. Kas jāņem vērā vecākiem?

16. Jun 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plunčāties ūdenī, celt smilšu pilis… Kas jāņem vērā vecākiem, ja esat iecerējuši kopā ar bērnu atpūsties pie ūdens?

Ūdens tā vien vilina ar veldzi, tāpēc lielākoties bērni būtu gatavi kaut visu dienu pavadīt ūdenstilpnes tuvumā, taču, lai tas būtu droši, vecākiem būtu jāievēro vairāki noteiktumi.

Ko ņemt līdzi uz pludmali?

Bez rotaļlietām, dvieļiem, mitrajām salvetēm, autiņbiksītēm, dzeramā ūdens un uzkodām, uz pludmali dodoties svarīgi ņemt līdzi arī saules aizsargkrēmu, lai pasargātu gan savu, gan arī bērna ādu no viltīgajiem saules stariem. Svarīgi atcerēties, ka saules aizsargkrēms jālieto arī tad, ja atrodaties ēnā vai esat paslēpušies zem saulessarga.

Izvēloties saules aizsargkrēmu bērniem, vienmēr izvēlies speciāli bērniem paredzētos līdzekļus, jo tiem nebūs pievienotas vielas, kas varētu lieki kairināt bērna ādu, piemēram, smaržvielas, parabēni vai krāsvielas. Savukārt, ja ir vēlme ģimenē visiem lietot vienu līdzekli, nepērkot atsevišķi bērniem un pieaugušajiem, tad tiek ieteikts izvēlēties bērniem paredzētu saules aizsargkrēmu un visiem ģimenes locekļiem lietot to, nevis otrādi.

Raugoties pēc saules aizsargkrēma bērnam, pievērs uzmanību, lai tam būtu SPF 50+ un tas būtu ūdensnoturīgs.

Dodoties atpūsties, ņem vērā Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izsludinātos brīdinājumus. Ja tiek prognozēts karstums, pārceliet plānoto atpūtu pludmalē uz citu dienu, kā arī izvairieties no došanās uz pludmali dienas karstākajā daļā – no plkst. 11.00 līdz 16.00.

Neskatoties uz to, ka atrodaties ēnā, tiek lietots saules aizsargkrēms, bērnam galvā obligāti jābūt cepurītei, kā arī vieglam krekliņam, kas nosedz mazuļa plecus. 

Uzmanīgi pie ūdens!

Bērni ūdeni uztver atšķirīgi. Daži baidās no jūras pat tad, ja tā ir mierīga, bet ir arī mazuļi, kuri bezbailīgi gatavi skriet jebkurā ūdenstilpnē. Jebkurā gadījumā SVARĪGI atcerēties – bērnu ne mirkli nedrīkst atstāt bez uzraudzības! Bērnam ūdenī jāatrodas starp krastu un pieaugušo rokas stiepiena attālumā. Ja pludmalē kopā ar bērnu ir gan tētis, gan māmiņa, pieaugušajiem obligāti savstarpēji jāvienojas, kurš kurā brīdī bērnu pieskatīs, lai neveidotos situācijas, ka abi domā, ka bērnu pieskata otrs, bet īstenībā mazulis ir bez uzraudzības. 

Ko ēdīsim?

Pirms dodaties uz pludmali, jau laikus padomā par mazuļa ēdienreizēm. Tā vietā, lai iegādātos maltīti uz vietas pludmalē, jau iepriekš līdzņemšanai pagatavo uzkodas, par kurām būsi droša, ka tās nesabojāsies. Laba izvēle šādās reizēs būs bērniem paredzētie biezenīši, kas iepakoti tūbiņās, tāpēc ir ērti apēdami.

Augļiem, kurus ņem līdzi uz pludmali, iepriekš jābūt nomazgātiem.

Drošas uzkodas, kuras ņemt līdzi uz pludmali, un kuras garšos bērniem:

  • stienīšos sagriezti burkāni;
  • gurķu šķēlītes;
  • pilngraudu makaronu salāti - makaroni, kas papildināti ar sagrieztiem tomātiem, papriku, sasmalcinātiem burkāniem un cukini, pārslacīti ar olīveļļu un pievienotām garšvielām pēc izvēles;
  • pilngraudu tortiljas ar banānu un zemesriekstu sviestu;
  • dažādi augļi - ķirši, arbūza šķēlītes, āboli, bumbieri, persiki;
  • rieksti.

Obligāti uzglabā pārtiku ēnā, izcili, ja tev ir pieejama soma ar aukstuma elementiem. Atrodoties pludmalē, neaizmirsti bērnam regulāri piedāvāt padzerties ūdeni. 

Rotaļāsimies!

Pludmalē nekad nebūs garlaicīgi, jo šeit aizvien radīsies ideja jaunām rotaļām. Smilšu torņu būvēšana un to izrotāšana, ūdens grāvju rakšana, kurā peldināt laiviņas. Pludmalē noteikti atradīsiet arī gliemežvākus, dažādus augus un akmentiņus. Salasiet tos, lai pēc tam mājās izveidotu mozaīkas vai foto rāmīšus.

Idejas rotaļām pludmalē