Utis - bieži viesi bērnudārzos

Utis - bieži viesi bērnudārzos

03. Sep 2013, 10:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Utainība jeb pedikulēze ir ļoti bieži sastopama bērnudārzos, jo bērni tur pastāvīgi komunicē cits ar citu, un utis patiešām vienkāršā veidā var pārceļot no viena bērniņa galvas uz citu.

Kā stāsta pediatre Gerda Lielause, utis visbiežāk "saķer" meitenes vecumā no 3 līdz 12 gadiem.

Pašas no sevis utis nelido un nelec. Šie mazie parazīti labi rāpo un stingri turas pie matiem, un pamatā izplatās no galvas uz galvu tiešā kontaktā, piemēram, izmantojot koplietošanas priekšmetus: gultasveļu, ķemmes, cepures, ķiveres.

Bērnudārzs ir labvēlīga vide dažādu parazītu izplatībai, jo bērni bieži mainās ar lietām, slaukas ar vienu un to pašu dvieli vai vienkārši rotaļājas ciešā saskarē.

Protams, ne visi bērni tiek pie utīm, bet tagad, kad tūliņ sāksies jaunais mācību gads, šī problēma saasināsies un liekas zināšanas par ļaunu nenāks.

Pie tam, utis savus upurus izvēlas starp novājinātiem organismiem, un nereti utis visvairāk izplatās tieši rudenī, jo bērniem ir pārmaiņas - šķiršanās no māmiņas sakarā ar dārziņa gaitu sākšanos. Mainās arī bērna uzturs, un problēmu sekmēt var arī stress un imunitātes pazemināšanās.

Bērni nereti nesūdzas par utīm, jo pedikulēzes sākuma stadijā tās pamanīt ir visai grūti. Viņi saka, ka niez galva, un tas var nozīmēt, ka matos jau ir utis. Pamanīt tās nav viegli, jo tās pārvietojas pa sausiem matiem ar ātrumu 23cm minūtē.

Utis nav bīstamas, tās nepārnēsā saslimšanas, bet tās ir lipīgas, izraisa niezi, iekaisumu, izsitumus un pat infekcijas. Tāpēc, ja pamani kādu no zemāk esošajām pazīmēm, jārīkojas ir nekavējoties:

- Nepārtraukta un spēcīga galvas ādas un pakauša nieze;

- Ādas apsārtums, pietūkums, ūdeņaini izdalījumi;

- Mazi balti izcilnīši pie matu saknēm - oliņas vai gnīdas, no kurām grūti tikt vaļā. Tās līdzīgas biezām blaugznām;

- Redzami ir paši parazīti - galvas utis.

Atceries, ja tavs bērniņš apmeklē bērnudārzu un esi pamanījusi viņam pedikulēzes pazīmes, obligāti par to jāinformē arī dārziņa audzinātāja un medmāsa, lai viņas spētu savlaicīgi rīkoties un pārbaudīt citus bērnus.

Veiksmi cīņā ar nevēlamajiem viesiem!

Māmiņu Klubs

20130902100144-11826.jpg

Kāpēc Paranit ir īpašs?


gal_229870104_middle