Svarīgākais, kas tev jāzina par mazuļa redzi

Svarīgākais, kas tev jāzina par mazuļa redzi

05. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No visām maņām tieši redze jaundzimušajam ir vismazāk attīstītā. Ja salīdzinām, tad, piemēram, bērniņa dzirde līdz piedzimšanas brīdim ir jau pilnībā izveidojusies, kamēr tikko dzimuša bērna redze vēl ir samērā neskaidra un viņš redz tikai nelielā attālumā.

Kad jaundzimušā redze kļūst asāka, un kā bērniņš redz tikko pēc piedzimšanas? Par to visu šajā rakstā!

Pirmie aizmetņi mazuļa redzei tiek likti jau grūtniecības 3.nedēļā, kad topošā māmiņa, iespējams, vēl pat nenojauš, ka pēc pāris mēnešiem kļūst par mammu. Šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi nopietni gatavoties grūtniecībai un savlaicīgi atteikties no sliktajiem ieradumiem, ja vien tādi ir, jo tie var kaitēt bērna ķermeņa sistēmas attīstībai, tostarp, arī redzes. Šī iemesla dēļ arī jābūt ļoti uzmanīgai ar dažādu medikamentu lietošanu grūtniecības laikā, jo tie visi var atsaukties uz bērniņa attīstību.

Uzreiz pēc piedzimšanas neonatologs turpat dzemdību iestādē pārbauda jaundzimušā veselības stāvokli, arī redzes, jo gadījumā, ja bērniņam piedzimstot jau ir novērojami tādi redzes defekti, kā katarakta vai glaukoma, speciālists to uzreiz pamanīs. 

Interesanti: Mazulim piedzimstot viņa acis jau sasniedz aptuveni 70% no tā acu lieluma, kas viņam būs, kad pieaugs.

Kad mazulis sāk redzēt?

Ir pierādīts, ka vēl esot mammas vēderā mazulis spēj reaģēt uz spilgtu gaismu, visbiežāk, šajos brīžos savas actiņas piesedzot ar plaukstiņām. Piedzimstot mazuļa redze ir neskaidra un bērniņš visu redz pelēkos toņos. Maksimums, ko viņš spēj atšķirt, ir māmiņas seja, kas nav nejaušība, jo tieši mammas seja, mammas acis ir tas, ko viņš redz brīdī, kad tiek zīdīts. Ja pirmajās nedēļās pēc dzemdībām māmiņa nolems kardināli mainīt savu izskatu, iespējams, mazulis viņu neatpazīs, tāpat kā uzreiz neatpazīs tad, ja mamma savus tumšos matus atglaudīs un paslēps zem lakata, jo būs pazudis viņam tik ierastais māmiņas sejas kontrasts.

Jaundzimušais spēj atpazīt objektus, kas no viņa atrodas ne tālāk par 30cm. Lai kaut ko saskatītu, bērniņam ir nepieciešams laiks, lai nofokusētu redzi, jo pašā sākumā bēbīša actiņas vēl neklausa tik labi kā pieauguša cilvēka acis. 

Mazuļa redzes attīstības posmi

Sākotnēji vari novērot, ka mazulis šķielē, ar acīm meklējot blakus esošās lietas dažādos virzienos. Ja piefiksē, ka bērniņš, kad ar viņu sarunājies, neskatās uz tevi ar abām actiņām, taču acīmredzami klausās tevī, nav pamata celt trauksmi, jo jaundzimušajam vēl ir vāji acu muskuļi. Ja piefiksē, ka bērniņam izteikti vājāka ir viena actiņa, tad vērts par to ieminēties savam ģimenes ārstam.

2 - 3 mēnešu vecumā mazulis sāk uztvert kustīgus objektus, tāpēc liela daļu vecāku virs gultiņas novieto kustīgus karuseļus, taču atceries, ka tas var tikai pārmērīgi stimulēt bērniņu! Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Klaudija Hēla: "Mums, pieaugušajiem, šķiet, ka mazajam patīk viss, kas spīd, skan, mirgo. Protams, tas pievērš viņa uzmanību un uz kādu brīdi var arī nomierināt raudošu bērnu, taču, patiesībā, ja apkārt ir par daudz spilgtu krāsu un skaņu, tas zīdaini satrauc. Tāpēc vislabāk, ja mazulis atrodas tādā vidē, kas nav pārlieku krāsaina un žilbinoša. Tas nozīmē, ka nav vajadzības, pēc muzikālajiem karuseļiem virs bērna gultiņas. Turklāt tas arī nav droši, ka virs mazuļa galvas ir piestiprināta tāda smaga konstrukcija, kāds ir karuselītis. "

Šajā vecumā mazulis izšķir sarkano, organžo, zaļo un dzelteno krāsu, tāpēc vari piedāvāt bērniņam rotaļlietu kādā no šīm krāsām.

4 - 5 mēnešu vecumā bērns sāk redzēt un atšķirt priekšmetu krāsu, kā arī pamanīt objektus, kas atrodas lielākā attālumā.

Aptuveni tāpat, kā pasauli redzam mēs, pieaugušie, mazuļi sāk redzēt sākot ar 6. - 8. dzīves mēnesi, un redze turpina attīstīties līdz aptuveni 8 gadu vecumam. Tāpēc ieteicams bērnam regulāri, vadoties pēc ģimenes ārsta ieteikuma, apmeklēt acu ārstu, lai iespējami ātri konstatētu redzes traucējumus un tos varētu koriģēt.

Laikā, kad mazuļa redze ir nostiprinājusies, viņš var pamanīt sīkas detaļas, un arī māmiņas seja kļuvusi skaidra. Bērniņš ar lielu prieku pēta sevi, savu ķermeni, vēlas pieskarties māmiņas sejai.