Superbēbis 2020: Uzzini, kā izvēlēties bērnam drošu auto sēdeklīti!

20. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbītei Odetai priekšā viņas pirmā vasara, tāpēc, lai ģimeniskie izbraucieni būtu droši un komfortabli, Superbēbīte kopā ar saviem vecākiem devās izvēlēties jaunu autokrēsliņu. Noskaties video un uzzini, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties autokrēsliņu, un kādā krēsliņā turpmāk braucienos dosies Odeta.

Izvēloties autokrēsliņu, pirmais solis ir pārbaudīt, vai tas ir sertificēts un atbilst visām drošības prasībām, priekšroku dodot krēsliņiem, kas atbilst jaunajam Eiropas Savienības standartam UN R128. “Pēc jaunā standarta testētajiem krēsliņiem tiek pārbaudīts arī sānu trieciens, kas līdz šim sertifikācijā netika testēts,” teic “BeSafe” pārstāve Latvijā Ilze Skrīvere.

Ielāgo, ka jaundzimušo krēsliņi automašīnā vienmēr tiek novietoti ar skatu pretēji braukšanas virzienam, savukārt jaunā Eiropas Savienības regula nosaka, ka mazulis automašīnā pretēji braukšanas virzienam jāsēdina līdz bērna 15 mēnešu vecumam. 

Pirms iegādāšanās krēsliņu vienmēr izmēģini, ieliekot to savā automašīnā, lai pārbaudītu, cik ērti tas ir lietojams, kā arī ieteicams tajā iesēdināt bērniņu, lai redzētu, cik daudz vietas aizņem krēsliņš un cik ērti tajā jutīsies mazulis.

Svarīgi zināt, izvēloties un lietojot autokrēsliņu:

  • Jo platākas ir krēsliņa jostiņas, jo trieciena brīdī bērns izjutīs mazāku spiedienu un tas būs mazāk traumatisks.
  • Ja autokrēsliņu mašīnā stiprina ar siksnu palīdzību, ir ļoti svarīgi krēsliņu novietot pareizā pozīcijā un necensties bērnu novietot lēzenāk nekā to paredz krēsliņš.
  • Autokrēsliņa pārnēsāšanas rokturis braukšanas laikā vienmēr jāatstāj pozīcijā, kādā tas ir novietots nešanas laikā, jo tas kalpo par drošības aizsargu sadursmes brīdī.
  • Piecu punktu drošības jostiņa bērnu autokrēsliņā turēs stabilāk. 
  • Autokrēsliņa svars nav mazsarīgs kritērijs izvēlē, ņemot vērā, ka šo krēsliņu parasti pārnēsā kopā ar bērnu.

Autokrēsliņš bērnam jālieto ikvienā braucienā sākot no dzimšanas brīža līdz momentam, kad bērns sasniedzis 150cm garumu.