Superbēbis 2020: Fizioterapeita apmeklējums

09. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbīte Odeta, sasniedzot 6,5 mēnešu vecumu, apguvusi velšanos uz abiem sāniem, mēdz rotēt ap savu asi un līst pēc savām mantām, taču vēl nesteidzas ar rāpošanās treniņiem.

Septembra pirmajā raidījumā kopā ar Superbēbīti un viņas vecākiem devāmies uz VCA poliklīniku “Aura”, kur fizioterapeite Vendija Dlužņevska iepazinās ar Odetas iemaņām un sniedza skaidrojumu par gadījumiem, kad vecākiem ar mazuli obligāti jāvēršas pie speciālista.

Katrs bērns ir individuāls un tikpat atšķirīgs ir viņu attīstības temps, taču, neskatoties uz to, ka viens mazulis attīstās ātrāk, bet otrs vēlāk, līdz aptuveni sešu mēnešu vecumam bērniem jāpazūd jaundzimušo refleksiem.

“Gadījumā, ja tie turpinās ilgstoši pēc sešu mēnešu vecuma, jāvēršas pie ģimenes ārsta un neirologa, lai veiktu tālākus izmeklējumus,” teic fizioterapeite Vendija Dlužņevska, norādot dažus no jaundzimušo relfeksiem - roku atmešana, moro reflekss, pārlieka ķermeņa izliekšana atpakaļ, galviņas atmešana.

Kāpēc apmeklēt fizioterapeitu?

Fizioterapija veicina mazuļa kustību attīstību - sākot no prasmes noturēt galvu un kaklu, pagriezties, beidzot ar rāpošanu, stāvēšanu un staigāšanu. Kā teic V. Dlužņevska, fizioterapija ir veids, kā attīstīt bērna kustību prasmes un iemaņas ievirzot to pareizajās kustībās, taču speciāliste uzsver, ka fizioterapeits neveic kustības bērna vietā, jo visbiežāk tiek apmācīti vecāki, kā ar bērnu darboties mājās.

Gadījumos, ja vecāki nenovēro būtiskas problēmas bērna attīstībā, fizioterapeits var pamanīt dažādas sīkas nianses, lai palīdzētu veicināt simetriju un parādītu, kā ar bērnu strādāt ikdienā, lai bērnam nodrošinātu ne tikai aktīvu rotaļāšanos, bet arī attīstību.

Fizioterapeite Vendija Dlužņevska uzsver, ka ļoti būtiski ir, lai vecāki fizioterapijas laikā sekotu līdzi speciālista rādītajam un stāstītajam, kā arī pēc tam to praktizētu ikdienā. “Jāapmāca arī tētis, omītes un radinieki, jo fizioterapijai nebūs efekta, ja tikai mamma zinās, kā bērnu pareizi ģērbt, nest un velt,” teic ārste.