Stipras imūnsistēmas noslēpums slēpjas mazuļa pareizā uzturā

20. Apr 2020, 14:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Imunitāte ir organisma spēja pasargāt sevi pret apkārtējiem iebrucējiem – vīrusiem, baktērijām un citām apkārtējā vidē esošajām vielām un organismiem, taču vai zināji, ka imunitāte iedalās iedzimtajā un dzīves laikā iegūtajā imunitātē?

To atklāj pediatre alergoloģe Dace Kārkliņa, kura skaidro, ka dzīves laikā iegūstam imunitāti gan dabīgā ceļā, saskaroties ar dažādiem vīrusiem un iemācoties ar tiem cīnīties, gan arī mākslīgi ar vakcinācijas palīdzību, tā iegūstot spēju cīnīties pret bīstamām slimībām, kas var pat apdraudēt dzīvību. “Imūnā sistēma sāk darboties jau tad, kad mazulis atrodas mammas vēderā. To ietekmē mamma ar saviem ieradumiem, apkārtējās vides apstākļiem, arī uzņemto uzturu,” skaidro ārste Dace Kārkliņa, piebilstot, ka imūnā sistēma darbojas kuņģa zarnu traktā, kas ir viens no cilvēka imunoloģiskajiem orgāniem, un tad, ja bērnam ir veselīgs kuņģa zarnu trakts, arī ar imunitāti viss būs kārtībā.

Imunitāte nav atdalāma no uztura

Pirmais dzīves gads mazā cilvēka dzīvē ir ļoti svarīgs, jo tas veido pamatu visai turpmākajai dzīvei, tostarp arī to, lai mazulis būtu spējīgs cīnīties pret apkārtējās vides apdraudējumiem, tāpēc ir svarīgi šajā laikā imūnsistēmu ievirzīt pareizajā gultnē. Šajā ziņā ļoti lielu nozīmi ieņem uzturs, ar kuru barojam mazuli. Pediatre alergoloģe Dace Kārkliņa: “Ar mammas pienu apgādājam mazuļa kuņģa zarnu traktu ar visām svarīgajām vielām, lai izveidotu viņa imūnsistēmu un to stiprinātu. Gadījumā, ja mammas piens nav pieejams, tad mākslīgais piena maisījums ir nākamā labākā izvēle, jo tajā ir visi nepieciešamie vitamīni, uzturvielas, mikroelementi.”

Ārste norāda, ka mammas piens ir gluži kā orķestris, kurā katrai sastāvdaļai ir savs uzdevums, un arī ražotāji, veidojot mākslīgā piena maisījuma formulas, veikuši daudzus pētījumus, lai izveidotu pēc iespējas tuvāku formulu mammas pienam. Tā panākts, ka gluži tāpat kā bērniņiem, kuri pārtiek no māmiņas piena, arī ar mākslīgo piena maisījumu barotajiem mazuļiem vēdera zarnu traktā veidotos labās baktērijas un veidotos līdzīga zarnu mikroflora. Tas panākts, mākslīgajam piena maisījumam pievienojot Aptamil patentētās prebiotikas GOS/FOS, kas īpaši patīk labajām baktērijām, kā arī mātes piena oligosaharīdi, kas caur gremošanas sistēmu labvēlīgi ietekmē bērna imūnsistēmas attīstību. “Mātes piena oligosaharīdi palīdz nostiprināt zarnu trakta sieniņas un izveidot tādu mikrofloru, lai mikrobi nevarētu zarna trakta sieniņas ietekmēt,” skaidro ārste.

Nedrīkst nokavēt piebarojuma uzsākšanu

Ar mammas krūts pienu vai arī mākslīgo piena maisījumu mazulis saņem savam organismam visu vajadzīgo, taču ne mazāk atbildīgs un svarīgs uzdevums ir arī bērna piebarošana brīdī, kad viņš sasniedzis noteiktu vecumu. Dace Kārkliņa uzsver, ka dažādas rekomendācijas norāda, ka šo brīdi, kad uzsākams piebarojums, nedrīkstētu nokavēt, jo pretējā gadījumā var rasties situācijas, kad mazulis dzīvē pats neko jaunu negrib pamēģināt, jo neesam nolasījuši mirkli, kad viņš tam bija gatavs. Otrkārt, nokavējot piebarojuma sākuma brīdi, mazulim liedzam arī saņemt to, kas vajadzīgs viņa organismam.

Protams, ikvienam vecākam ir dilemma, kā gan saprast, kas mazulim ir nepieciešams, tāpēc ir svarīgi konsultēties ar speciālistu, sekojot līdzi  bērna sajūtām, gulēšanas paradumiem, tam, kā bērniņš pieņemas svarā. Pediatre alergoloģe Dace Kārkliņa: “No alergoloģijas viedokļa ir ļoti svarīgi nebaidīties piedāvāt bērnam produktus un izmēģināt aizvien jaunus. Lai bērna organisms strādātu kā pulkstenis, viņam ir jāsaņem sabalansēts, pilnvērtīgs un dažāds uzturs, lai ar ēdiena porciju mazulis saņemtu visu viņam nepieciešamo.”

WWW.APTACLUB.LV