Spēcinām bērna imūnsistēmu

Spēcinām bērna imūnsistēmu

10. Mar 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Imunitāte —tā ir organisma noturība pret infekcijām, tas ir spēja pretoties baktēriju, vīrusu un citu slimību pārnēsājošu organismu nokļūšanai ķermenī, kā arī tā ir spēja cīnīties ar kairinošām, toksiskām vielām. Cilvēka imūnsistēma veidojas tā bērnībā.

Bērna imunitātes uzlabošana

Pirmajos dzīves gados organismam jāiegūst visi tie vitamīni un minerālvielas, kas spēj stiprināt organisma dabiskās aizsargspējas. Noderīgas ir arī regulāras sporta nodarbības, pastaigas svaigā gaisā, rūdīšanās un, protams, svarīgs ir arī pareizs uzturs. Īpašu vērību parasti vecāki piegriež to bērnu imūnsistēmai, kuri bieži slimo, bet te nu jāatzīmē, ka dažādos dzīves periodos bērna imunitāte var atslābt dažādu iemeslu dēļ. Tādi iemesli var būt: aktīva augšana pirmsskolas vai pusaudžu vecumā, pie iemesliem noteikti pieskaitāms arī stress, ko rada bērnu dārza vai skolas gaitu uzsākšana. Šo iemeslu dēļ noteikti vajadzētu spēcināt mazuļa imunitāti. Vajag kontrolēt bērna ēdienkarti, sekot līdzi tam, lai viņš iegūtu visas organismam nepieciešamās vielas vajadzīgajā apjomā.

Cik tad spēcīga ir bērna imunitāte?

Kāpēc vieni mazuļi slimo retāk, kā citi, neskatoties uz to, ka arī apmeklē bērnu dārzu, skolu? Bērni, kas slimo biežāk, slimo dēļ novājinātas imunitātes. Par nepietiekoši spēcīgu veselību liecina dažas pamata pazīmes:

  • periodiski (4-6) reizes gadā atkārtojas asas respiratorās vīrusa infekcijas izraisītās slimības, kas nereti noris ar sarežģījumiem;
  • ārstēšanās noris lēni un imunitātes atjaunošanās pēc slimības ir apgrūtināta;
  • nereti pēc antibiotiku kursa lietošanas vai pavasarī nākas saskarties ar sēnīšu infekcijām, slimībām;
  • alerģiskas reakcijas parādīšanās.

Alerģija bērnam var parādīties pat, ja bērns kopumā jūtas labi, kā atsevišķa saslimšana. Par saistību ar novājinātu imunitāti vai kādu vielu nepanesamību parasti ir runa, ja ārstēšanās ievelkas. Tad novājinātā imūnsistēma kļūst pārlieku jūtīga un sāk iznīcināt tās šūnas, kas nerada tai briesmas. Tā nu attīstas alerģija.

Par novājinātu imūnsistēmu liecina arī tas, ka bērns ātri nogurst, viņam ir grūti noturēt uzmanību, ir novērojama miegainība, ir problēmas ar kuņģi. Bērniem, kas bieži slimo, nereti ir diareja, vēdera uzpūšanās un sāpes, kas parādās bez redzamiem iemesliem.

Atjaunojam bērnu imunitāti

Ja ārsts uzstāda diagnozi – bērna imunitāte ir pazemināta, nepieciešams stiprināt bērna veselību. Sākot no pavasara līdz pat rudens vidum ieteicams bērna uzturā iekļaut daudz augļu, ogu un dārzeņu, svaigi spiestas sulas (burkānu, melleņu, upeņu, ķiršu, vīnogu, ābolu, apelsīnu tomātu utml.). Samērīgās devās ļoti noderīgi ir loki un ķiploki, jo tie aizsargā organismu no saaukstēšanās.

Vasarā ir visvieglāk bieži slimojošus bērnus pieradināt pie rūdīšanās. Tas nepavisam nenozīmē, ka bērns jāaplej ar aukstu ūdeni. Ir metodes, kas ir saudzīgākas, piemēram, pārvietošanās no siltas telpas uz mazliet vēsāku. Katram bērnam rūdīšanās programmu ir ieteicams izveidot tādu, kas būtu atbilstoša viņa veselības stāvoklim.

Ja imūnsistēma jāatjauno ziemā, bērniem jādod vitamīni. Ir svarīgi izvēlēties sabalansētu vitamīnu kompleksu, urš pilnībā var nodrošināt bērna organismam nepieciešamās vielas. Bērna veselībai īpaši svarīgi ir sekojošie vitamīni:

  • А (retinols) —palīdz alerģisku reakciju gadījumā, uzlabo nervu sistēmas stāvokli, palīdz cīņā ar sausu ādu, kā arī uzlabo redzi;
  • С (askorbīnskābe) —aizsargā no saaukstēšanās slimību hroniskajām formām, ja šo vitamīnu sāk lietot savlaicīgi. Askorbīnskābe palēnina organisma novecošanos.;
  • Е (tokoferoli, tokotrienoli) —cīnās ar onkoloģiskajām saslimšanām, mikrobiem un vīrusiem;
  • В1 (tiamīns) —novērš nervu sistēmas vājumu, kura dēļ bērns var kļūt raudulīgs un ciest no galvassāpēm;
  • D (egrokalciferols, holekalciferols) —nodrošina normālu asinsriti, sirds un imūnsistēmas darbību. Šis vitamīns nepieciešams kaulu stiprināšanai.

Ziemā nostiprināt vai atjaunot bērna imūnsistēmu ir krietni grūtāk, nekā vasarā. Bieži slimojoši bērni tieši ziemā ir visvairāk pakļauti vīrusu iedarbībai, tāpēc organisma aizsargspēju stiprināšanai gada vēsaja periodā mēs pievēršam visvairāk uzmanības.

Kompleksā imunitātes atjaunošana

Imūnsistēmas stiprināšanai bērniem ne tikai jālieto vitamīni, bet jāseko arī, lai tie uzņemtu pietiekami sabalansētu uzturu. Nereti bērni nedrīkst uzņemt kaut kādus vitamīnus, piemēram, kādas alerģijas dēļ vai citu iemeslu dēļ, tad bērnu ēdienkartē ir īpaši svarīgi iekļaut produktus, kas būtu droši un noderīgi. Bērna imūnsistēmas stiprināšanai noderīgi ir ēst sieru, sviestu, augļus, dažādu krāsu dārzeņus, lapu salātus, kāpostu, piena produktus, zivs taukus, riekstus un pākšaugus, biezputras, maisi, gaļu utt.

Ja Jūs uzskatāt, ka ar vitamīnu došanu vien nepietiek, vērsieties pie speciālista – imunologa, alergologa, kurš pēc bērna apskates, izmeklējumu veikšanas, ieteiks ko efektīvu bērna imūnsistēmas stiprināšanai.

Ja pēc ārsta apmeklējuma bērnam, kurš slimo bieži, ir jāmaina dzīvesveids, jāpieliek visas pūles, lai pārmaiņas noritētu pakāpeniski. Nevar bērna ēdienkarti krasi mainīt uzreiz vai pēkšņi ķerties klāt norūdīšanai. Bērnu vitamīnus arī vislabāk izvēlēties pēc konsultācijas ar ārstu. Ir divi iemesli, kāpēc vajag sekot imunologa rekomendācijām, izvēloties vitamīnu- minerālvielu kompleksu bērnam. Pirmkārt, jāpievērš uzmanība tiem elementiem, kas konkrētajam bērnam ir vajadzīgi visvairāk. Otrkārt, pārspīlēta vitamīnu uzņemšana var izraisīt negatīvas sekas. 

Māmiņu Klubs

Pastāsti,kā jūs spēcināt bērna imūnsistēmu!