Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

Sociālie pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem

23. Apr 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No 2012.gada 1.septembra 7-18 gadus veciem bērniem un pilngadīgiem cilvēkiem ar I vai II invaliditātes grupu būs iespēja saņemt no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu pārvietošanās atbalstam un pašaprūpes veikšanai vispārējās pamatizglītības, profesionālās pamatizglītības,vispārējās vidējās izglītības, kā arī profesionālās vidējās izglītības iestādēs.

Finansējums pakalpojuma nodrošināšanai ir piešķirts un pakalpojums tiks nodrošināts no mācību gada sākuma. Labklājības ministrija lūdz ņemt vērā, ka pakalpojuma ieviešanai nepieciešami arī grozījumi Invaliditātes likumā (gaidāms septembra otrajā pusē), tādēļ regulējošo MK noteikumu pieņemšana iespējama tikai pēc likuma pieņemšanas.Lai veiksmīgi ieviestu jauno pakalpojumu, Labklājības ministrija sagatavojusi skaidrojošu informāciju un atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par jauno asistenta pakalpojumu skolā.Lasīt vairāk

ATELPAS BRĪDIS

Rīgas domes Labklājības departaments aicina Jūs izmantot sociālo pakalpojumu „Atelpas brīdis”. Tā ir īpaša programma domāta bērnu ar īpašām vajadzībām ģimenēm, ko var saņemt Valsts sociālās aprūpes centra „Rīga” filiālēs - „Teika” (no 4-18 gadiem) un „Pļavnieki” (līdz 5 gadiem), kur tiek nodrošināta bērniem draudzīga, pieejama vide un sociālo pakalpojumu kvalitāte atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam.

Bērns, atrodoties institūcijā, saņem profesionālu aprūpi, savukārt ģimene tikmēr iegūst atelpas brīdi personiskajām vajadzībām un garīgās labklājības stabilizēšanai. Šis pakalpojums tika ieviests 2006. gadā un to var izmantot bērni ar īpašām vajadzībām no dzimšanas līdz 18 gadu vecumam 30 dienas gadā. Bērns var uzturēties visu diennakti vai tikai dienas vai nakts laikā, atbilstoši vecāku vēlmēm.

Pakalpojuma mērķis: nodrošināt bērniem ar īpašām vajadzībām īslaicīgu sociālo aprūpi institūcijā – uzturēt un attīstīt pašaprūpes un sociālās prasmes, nodrošināt saturīgu brīvā laika pavadīšanu, vienlaicīgi īslaicīgi atslogojot bērnu piederīgos no aprūpes pienākumu veikšanas.

Pakalpojuma saturs: diennakts uzraudzība, pašaprūpes nodrošināšana, 4 x ēdināšana, pastaigas, sociālā darbinieka konsultācijas, fizioterapeita, logopēda, psihiatra, rehabilitologa un citu speciālistu konsultācijas. Nepieciešamības gadījumā tiek nodrošinātas arī ģimenes ārsta konsultācijas.

Pakalpojuma saņemšanas kārtība: pakalpojums tiek sniegts bez ģimenes ienākumu izvērtēšanas un 100% apmērā tiek finansēts no Rīgas pašvaldības līdzekļiem.

Lai saņemtu nosūtījumu uz pakalpojumu, lūdzam vērsties Rīgas Sociālajā dienestā atbilstoši dzīvesvietai, kur sociālais darbinieks izvērtēs bērna vajadzības un sagatavos nepieciešamos dokumentus pakalpojuma saņemšanai.

Vecākiem jāiesniedz šādi dokumenti: 

Ārstējošā ārsta izsniegta izziņa (veidlapa Nr.027/u) par personas veselības stāvokli, kurā ir norādīta funkcionālo spēju traucējumu smaguma pakāpe un medicīnisko kontrindikāciju neesamība pakalpojuma saņemšanai;

invalīda apliecības kopija un/vai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (turpmāk - VDEĀK) izsniegtas atzinuma kopija, ja tāda ir;

ergoterapeita atzinums (tiek nodrošināts no Rīgas Sociālā dienesta resursiem);

rehabilitologa slēdziens, kurā noteikti rehabilitācijas pasākumi;
Iespējas iepazīties ar pakalpojumu: pakalpojuma sniedzēji piedāvā bērnu vecākiem iepazīties klātienē ar uzturēšanās apstākļiem, iespējām saņemt rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī atbildes uz visiem Jūs interesējušiem jautājumiem.

Sīkāka informācija: 

BKUS novietne "Gaiļezers", vadītāja Anna Meņkova, Juglas ielā 20, Rīgā, tālr. 26820646, e-pasts:anna.menkova@inbox.lv

Neskaidrību gadījumā lūdzam vērsties Rīgas domes Labklājības departamentā pa tālruni 67105156, e-pasts:sarmite.grope@riga.lv

Avots: www.ld.riga.lv